Vijenac 508

Matica hrvatska

Vrijedno izdanje Ogranka u Belom Manastiru

Marijanski napjevi Baranje

Goran Galić

 

Marijanski pučki napjevi prepoznatljiv su segment hrvatske crkvene glazbe u kojoj se zrcali u narodu duboko ukorijenjeno štovanje Blažene Djevice Marije. Na području Baranje, u selima nastanjenim hrvatskim stanovništvom, pjesme posvećene Majci Božjoj bile su i ostale jednim od najvažnijih simbola nacionalnoga identiteta, tim više jer je Baranja u političkom i crkvenom smislu bila odvojena od ostatka hrvatskoga etničkog korpusa. Pjesme posvećene Majci Božjoj pjevale su se na euharistiji, krstitkama, vjenčanjima, ali i svakodnevno, na polju, oranicama i salašima gdje su majke i bake molile i radile za svoje najbliže.

 

 

Vrijednu tradiciju koja se od 2011. nalazi na listi Ministarstva kulture kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro čuvaju i pučke pjevačice župne crkve Sv. Lovre iz Baranjskoga Petrova Sela, koje uz pomoć starijih kazivačica tradicijske marijanske napjeve obnavljaju već više od desetljeća. A njih dvadeset objelodanjeno je i na bogatom zvučnom disku Marijo, o mili glas: marijanski napjevi iz Baranje,nedavno objavljenu u nakladi Ogranka MH u Belom Manastiru, gradskoga Centra za kulturu i KUD-a Seljačka sloga iz Baranjskoga Petrova Sela. Napjevi su snimljeni u suradnji s Redakcijom narodne glazbe Glazbenog programa Hrvatskog radija u župnoj crkvi Sv. Lovre u Baranjskom Petrovom Selu pod uredničkom palicom Krunoslava Šokca i Ivice Ivankovića.

Disk posvećen petaračkom kantoru (orguljašu) Pavi Šokcu, koji je šezdeset godina služio rodnom selu, donosi napjeve poput Zdravo Djevo, Danak svaki Božjoj Majki, Marijina bašča ružicom procvala, što se pod utjecajem suvremenih glazbenih kretanja u liturgiji izvode sve rjeđe – na njihovo mjesto dolazi uniformirana crkvena glazba bez lokalnih i zavičajnih karakteristika. Opravdanost publiciranja izdanja tim je još veća. Vrijedna tradicija sada je putem moderne tehnologije dostupna u cijeloj Hrvatskoj i Europi, koja iz nje može baštiniti kulturne vrijednosti, crpsti duhovnu snagu, diviti joj se i prenositi je na nove naraštaje.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak