Vijenac 508

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

 

Transparentna ljepota stakla

 

Zagreb – Sve do sredine listopada zagrebački MUO, Arheološki muzej i Muzej Mimara ugošćuju veliku izložbu Transparentna ljepota: staklo u zbirkama hrvatskih muzeja. Rezultat trogodišnje suradnje naših tridesetak muzeja prikaz je više od tri tisućljeća oblikovanja u staklu. Autori su izložbe i konačnog izbora izložaka Lada Ratković Bukovčan i Zoran Gregl, a iz muzeja javljaju kako je izložba jedinstven projekt s više od šesto eksponata pokazujući dosege umjetničke i obrtničke kreativnosti oblikovanja u staklu u vremenskom slijedu od staroga vijeka do danas. Više o izložbi potražite na www.muo.hr.

Histri u Istri

Pula – Najveći ovogodišnji projekt pulskog Arheološkog muzeja Istre izložba je Histri u Istri, koja traje u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Darko Komšo predstavio je taj veliki projekt kao prikaz svega onoga što trenutačno znamo o Histrima, a što se svakim novim iskopavanjem i suradnjom s različitim znanostima, posebno prirodoslovnim, stalno dopunjuje. Autorica koncepcije izložbe, koju prate odlične publikacije i brojni popratni sardžaji, jest Kristina Mihovilić, a Histre možete pogledati do 15. rujna. Ostalo na sjajnoj www.histri.hr.

Čarobni svijet fosila

Zagreb – U Hrvatskom prorodoslovnom muzeju otvorena je izložba Čarobni svijet fosila kao rezultat suradnje kustosa Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te učenika i profesora raznih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Iz muzeja javljaju kako su sklad i ljepotu zamršene građe fosila mladi umjetnici percipirali i oblikovali na sebi svojstven način u različitim tehnikama. Čarobni svijet fosila pogledajte do 1. listopada. Više informacija potražite na www.hpm.hr.

Krešimir Rod u Klanjcu

Klanjec – Izložba Krešimira Roda otvorena je u klanječkom Salonu Galerije Antuna Augustinčića. Ona premijerno donosi njegov najnoviji ciklus od dvadesetak glava u prirodnoj veličini u različitim vrstama drveta te u kamenu. On se ovom izložbom predstavlja kao kipar koji klasičnom zanatskom vještinom i stvaralačkom strašću ostvaruje nepretenciozan, ali likovno i semantički dosljedan kiparski opus. Rodova izložba otvorena je do sredine rujna.

Lipovčevi Valovi


Split – Izložba skulptura Valovi Vaska Lipovca otvorena je u Galeriji Meštrović. Čine je dvadeset Lipovčevih skulptura rađenih u netretiranom željezu i staklu, skice te slike, crteži, studije, makete i modeli koji su prethodili skulpturama iz posljednjega zaokruženog umjetnikova opusa. Kustos izložbe koja je postavljena u vrtu Galerije te u Atelijeru za glinu jest Andro Krstulović Opara, koji opaža kako je Lipovac bio zaokupljen snažnim osjećajem prostora, koji vješto prikazuje i kada maksimalno reducira svoj izričaj, bilo tehnikom, kompozicijom ili motivom.

53. porečki Annale

Poreč – U porečkoj Istarskoj sabornici otvorena je najstarija hrvatska skupna izložba suvremene umjetnosti – 53. Annale. Tema je ovogodišnje izložbe Umjetnost mora biti lijepa, a izbornica je Jerica Ziherl, koja je izabrala radove Željka Badurine, Đanina Božića, Tomislava Brajnovića, Maje Čulo, Vlaste Delimar, Sebastijana Dračića, Igora Eškinje, Ingeborg Fülepp, Stefana Katunara, Božene Končić Badurina, Kristijana Kožula, Denisa Kraškovića, Kristine Lenard i Danijela Žeželja. Umjetnost mora biti lijepa otvorena je do 8. rujna. Više na www.poup.hr.

Impresionisti u Rouenu

Rouen – Izložba Éblouissants reflets otvorena je u Musée des Beaux-Arts u francuskom Rouenu u sklopu festivala Normandie Impressionniste. Prvi put neka je izložba okupila velik broj impresionističkih slika kojima je zajednička crta refleksija svjetlosti, jedno od njihovih postulata, obrnuti odsjaj na vodenoj površini koji je zaokupljao slikare. Među zastupljenim su autorima na izložbi Monet, Renoir, Sisley, Caillebotte, Seurat... Kustos je izložbe otvorene do konca rujna Sylvain Amic. Ostale informacije potražite na eblouissantsreflets.fr.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak