Vijenac 508

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Otkriveni Salingerovi neobjavljeni tekstovi

SAD – Autori nove biografije američkog autora J. D. Salingera tvrde da su otkrili jednu od velikih izdavačkih tajni – na čemu je radio autor Lovca u žitu tijekom posljednjih pola stoljeća života.

 

 

Nakon 2015. planirano je objavljivanje serije nepoznatih Salingerovih tekstova, najavljuju David Shields i Shane Salerno, autori biografije Salinger, koja će biti objavljena početkom rujna. Salingerove knjige, navode autori, ponovno se vraćaju protagonistu Lovca u žitu Holdenu Caulfieldu i bave se Salingerovim iskustvima u Drugom svjetskom ratu i okretanjem istočnim religijama. U materijalu se nalaze i nove priče o obitelji Glass, poznatoj iz Salingerovih kratkih priča. Salinger od početka šezdesetih nije objavljivao.

Umro nobelovac Seamus Heaney

IRSKA – Irski pjesnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Seamus Heaney umro je u 74. godini

Heaney je rođen 1939. u blizini Toomebridgea, kao najstariji od devetoro djece, no veći dio života proveo je u Dublinu. Pjesme je počeo objavljivati još kao student, a prvu je veliku zbirku, Death of a Naturalist, objavio 1966. Uslijedile su brojne zbirke, među njima Wintering Out, North, Station Island i, najnovije, District and Circle i Human Chain (2010). Dobitnik je brojnih književnih nagrada, među njima Nagrade T. S. Eliota i dvije nagrade Whitbread. Heaney je 1995. dobio Nobelovu nagradu za književnost, čime je nakon Williama Yeatsa (1923) i Samuela Becketta (1969) postao treći irski dobitnik ove nagrade. Pretprošle godine Heaney je donirao zbirku književnih rukopisa Nacionalnoj knjižnici Irske, uključujući rukopise pjesama, te veliku kolekciju materijala i bilježnica.

Preminuo Wolfgang Herrndorf

NJEMAČKA – Autor bestsellera Tschick i dobitnik Lajpciške književne nagrade Wolfgang Herrndorf umro je u 48. godini u Hamburgu. Rođen u Hamburgu, Herrndorf je radio kao ilustrator, a kao romanopisac debitirao je 2002. s In Plüschgewittern. Herrndorf je 2010. romanom za mlade Tshick, pričom o neobičnom prijateljstvu dvojice mladića, postigao nenadan uspjeh, a knjiga je prodana u više od milijun primjeraka i prevedena na 24 jezika. Lani je Herrndorf za roman Sand dobio uglednu nagradu Lajpciškog sajma knjige. Pisac je od 2010. obolio od neizlječivoga tumora na mozgu, a o borbi s bolesti pisao je u internetskom blogu Rad i struktura.

Umro poljski satiričar Slawomir Mrožek

POLJSKA – Poljski pisac i dramatičar Slawomir Mrožek umro je u 83. godini. Rođen 1930. u blizini Krakova, Mrožek je radio kao novinar, a književnu je karijeru započeo pedesetih godina. Prvu dramu, Policija, objavio je 1958, a nekoliko godina poslije emigrirao je prvo u Italiju, a zatim u Francusku. Iz inozemstva se nastavio baviti događajima u Poljskoj i kao izdavač književnog časopisa Kultura. Među Mrožekova najpoznatija djela pripada Tango iz 1964, njegov obračun s totalitarizmom. U Poljsku se vratio 1996. želeći sudjelovati u demokratskim promjenama, a posljednje je godine proveo na relaciji Poljska–Francuska. Dobitnik je Nagrade Franza Kafke 1987. i Austrijske državne nagrade za europsku književnost 1972.

Smrt autora krimića Elmorea Leonarda

SAD – Elmore Leonard, jedan od najpoznatijih američkih autora kriminalističkih romana, umro je u 87. godini od posljedica moždanog udara. Po mnogima od njegovih četrdesetak romana snimljeni su filmovi, među njima Out of Sight, Get Shorty i Be Cool. Leonardovi protagonisti često su lukavi varalice ili hladnokrvni ubojice, čiji se zločini odvijaju u moralnoj sivoj zoni, a njegove romane karakterizira izravan jezik i crni humor. Leonard je dugo čekao na prvi uspjeh, a postigao ga je kad ga je otkrio režiser Barry Sonnenfeld, koji je po njegovu romanu snimio film Get Shorty s Johnom Travoltom, a po romanu Rum Punch Quentin Tarantino snimio je Jackie Brown. Leonard je 2012. dobio Nacionalnu književnu nagradu za životno djelo.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak