Vijenac 508

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

46. međunarodni festival lutaka – PIF

U organizaciji Kulturnog centra Travno, 7. rujna – povorkom lutaka kroz središte grada – započinje 46. PIF – međunarodni festival lutaka. Tijekom vikenda bit će otvorene izložbe Maska, lutka… PIF u Etno art galeriji te Svjetovi i junaci u foajeu Kulturnoga centra Travno, a Jasmina Pralija iz Osijeka izvodit će na Trgu bana Jelačića predstavu Od A do Ž. Službeno otvaranje PIF-a bit će 10. rujna u Kulturnom centru Travno, gdje će gostovati predstava Carmen vologrodskoga regionalnog kazališta lutaka Tremok iz Ruske Federacije. Program se nastavlja predstavama Budulinek Naivnog kazališta Liberec iz Češke, Lutkarske etide i Život sna u sjenama Kazališta sjena Shen Xiao iz NR Kine, Salto mortale Lutkovnog gledališča iz Maribora, Zvjezdica Kazališta lutaka Zadar, Kućni duhovi ili nevidljivi koncept za sreću Dječjega kazališta Dubrava i Kazališne družine Pinklec iz Čakovca, Slike s izložbe Kazališta lutaka Niš iz Srbije, Neka druga Pepeljuga Jasmine Pralija, Još si zelen Gradskoga kazališta Zorin dom iz karlovca, Umjetnička rukotvorina kazališta Figur iz Krakova, Medvjed Regionalnog kazališta lutaka Kostroma iz Ruske federacije i Davno, davno u Warmii Lutkarskoga kazališta Olsztryn iz Poljske. PIF završava svečanom dodjelom nagrada 14. rujna u Kulturnom centru Travno.

Festival svjetskog kazališta 2013.

U Zagrebačkom kazalištu mladih 10. rujna započinje Festival svjetskoga kazališta koji će trajati do početka listopada. Prvih dana festivala u Zagrebu gostuje Schaubühne am Lehniner Platz, berlinsko kazalište s kojim Zagrebačko kazalište mladih već dugo i intenzivno surađuje. Festival službeno započinje na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje će 10. i 11. rujna gledatelji moći vidjeti adaptaciju velikog romana Thomasa Manna Smrt u Veneciji/Pjesme mrtvoj djeci u režiji Thomasa Ostermeiera. Dan prije službenog otvorenja festivala, u Zagrebačkom kazalištu mladih igrat će predstava Hamlet u Palestini u režiji Thomasa Ostermeiera i Nicolasa Klotza. Festival se nastavlja 17. rujna gostovanjem kompanije Pippa Delbona s predstavom Ljubav i tijelo u ZKM-u, zatim će 23. i 24. rujna nekadašnji česti gosti Eurokaza, Forced Entertainment iz Sheffielda izvesti predstavu Oluja dolazi u režiji Tima Etchellsa. Posljednje najavljene predstave ovogodišnjeg programa trebale bi biti i najbolje. Riječ je o predstavi Dugo putovanje u noć amsterdamske Tonellgroep u režiji Ive van Hoovea (26. i 27. rujna), koji je oduševio festivalsku publiku prije dvije godine predstavom Premijera, te predstavom King Size u režiji Christopha Mahltalera, također poznatog festivalskog publici, ovaj puta u produkciji švicarskoga kazališta Basel, koji u Zagreb dolazi 4. i 5. listopada, nakon izvedbi na festivalu u Avignonu.

Smiješno čudovište
u Maloj sceni

Prema dramskom tekstu japanskoga dramatičara Asaya Fujite, u prijevodu Maje Oršić Magdić, redateljica i dramaturginja Ana Prolić postavit će prvu premijeru Male scene, najavljenu za 12. rujna. U suradnji s Petrom Held, Hanom Leticom, Damirom Šimunovićem, Marinom Frankola i Tamarom Savićević te glumcima Petrom Cvirinom, Dijanom Biondić i Ivanom Vukelićem Ana Prolić postavlja bajkovitu priču o susretu između čudovišta kojem je zadaća učiti ljude o plemenitosti i dobroti i slijepe djevojčice Juki.

Zločin i kazna u Gavelli

Dramsko kazalište Gavella izvest će 19. rujna premijeru prve ovosezonske predstave u adaptaciji, dramatizaciji i režiji Zlatka Svibena. Zavodljivost romana Zločin i kazna Fjodora Mihajloviča Dostojevskog rezultirala je mnogim kazališnim adaptacijama. Jedna od posljednjih bila je i ona u splitskom HNK-u. Nakon postavljanja dramatizacije romana Unterstadt Ivane Šojat Kuči u Osijeku Zlatko Sviben prihvatio se režije klasika svjetske književnosti slične tematike – romana o opravdanosti zločina, osjećaju krivnje, pokajanju, odgovornosti i posljedicama zločinačkog čina. Na koji je način redatelj iščitao roman Zločin i kazna i je li njegov Raskoljnikov osvetnik, pokajnik ili tek nesretna i u vlastita filozofska promišljanja zapletena duša pokazat će gotovo čitav ansambl Dramskoga kazališta Gavella, koji predvode Franjo Dijak (Raskoljnikov), Nela Kocsis (Sonja Marmeladova), Inge Appelt (Aljona Ivanova, lihvarica), Darko Milas (Svidrigajlov) te Ozren Grabarić (inspektor Porfirij Petrovič).

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak