Vijenac 508

Matica hrvatska

Iz Ogranaka

Dubrovnik

Promocijom dviju novih knjiga književnih kritika o Luku Paljetku u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske velikan hrvatske književnosti, akademik Luko Paljetak, proslavio je 19. kolovoza u atriju Kneževa dvora sedamdeseti rođendan. Predstavljeno izdanje sadrži 354 priloga iz pera 179 kritičara. Slavljenik je zahvalio izdavaču i svojim kritičarima. „Oni koji su me najmanje hvalili zaslužuju moju najveću pohvalu, jer su mi pokazali kamo ne treba otići“, kazao je. (G. G.)

Križevci – Kutina

Ovogodišnji 17. konjanički maraton arapskih konja, koji je okupio konjanike iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i BiH, uz stalnog organizatora OMH Kutina imao je i dvodnevnoga domaćina, OMH Križevci. Maraton pod pokroviteljstvom Grada Popovače iz moslavačkog sela Volodera, sjedišta Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine, tradicionalno je krenuo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Fotografsko-filmskim programom Kamerom u sedlu odan je spomen kutinskom snimatelju Ivanu Pavloviću Ripu (1938–2011). Renata Husinec i potpisnik ovih redaka tom su prigodom podsjetili su da su Križevci bili županijsko središte Moslavine, a osobito ih vežu imena kulturne povijesti Ljudevit Vukotinović, Antun Nemčić i Milutin Mayer. Za jahače i goste organiziran je posjet staroj crkvi Sv. Križa i poznatoj grkokatoličkoj katedrali, a pri svečanu dočeku konjanika, uz postrojenu poznatu povijesnu Križevačku djevojačku stražu (sabljarice) posebno je spomenuta važna moslavačko-križevačka veza za Domovinskog rata. (Dragutin Pasarić)

Karlovac

Mladi pjesnici Luka Tripalo iz Virovitice i Šima Majić iz Tomislavgrada dobitnici su ovogodišnje nagrade Zdravko Pucak, koju dodjeljuje Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu. Književna nagrada Zdravko Pucak ustanovljena je 1995. odlukom Gradskog vijeća kao izraz trajnog sjećanja na mladoga i tragično preminula karlovačkog pjesnika, sa svrhom poticanja mladih ljudi na pjesničko stvaralaštvo. Nagrada se sastoji od plakete, diplome i objavljivanja nagrađene zbirke. (G. G.)

Lanišće

U sklopu Dana Miroslava Bulešića, posvećena istarskom svećeniku i mučeniku (1920–1947) koji će 28. rujna u pulskoj Areni biti proglašen blaženim, u Lanišću je predstavljena knjiga Stje­pan Cek: uspomene na sve­ćeničke godine u Istri 1937–1965, objavljena u izdanju Ogranka MH u Lanišću i Glasa Koncila. U vrijeme tzv. krvave krizme iz 1947, kada je skupina komunističkih radikala nakon neuspjela pokušaja sprečavanja krizme ubila mladoga župnika Bulušića, Stjepan Cek bio je župnik u Lanišću. Knjiga donosi svjedočanstvo vjere u vremenu totalitarizma opisujući među ostalim i mučenika krizme, novoga zaštitnika Istre i svećenstva Miroslava Buletića. (G. G.)

Lipovljani

Lipovljani sa svojih trinaest nacionalnih manjina predstavljaju Europu u malom. To svjedoče i unatrag četiri godine obnovljeni Lipovljanski susreti, koji su ove godine održani pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, Hrvatskoga sabora i Sisačko-moslavačke županije. Predsjednik je 25. kolovoza manifestaciju osobno i otvorio.

Susreti su tematski bili posvećeni nacionalnim manjinama u trenutku pridruživanja Hrvatske Uniji. U tomu je posebno naglašen odnos i veza manjina s matičnim državama. Lipovljani s trima organiziranim udrugama manjina: slovačkom, češkom i ukrajinskom, upravo imaju sve te elemente, naglasio je Josip Krajči, predsjednik lipovljanske Matice slovačke. Oni nude i projekte regionalne suradnje unutar europskoga prostora s domovinama svojih predaka. Manifestacija je i primjer suradnje više Matica, slovačke i hrvatske iz Lipovljana i susjednog ogranka MH u Kutini, sve do Poveljom potpisane regionalne suradnje s udrugama hrvatskih Slovaka Bratislavskog okruga. Kutinski ogranak u prostoru novootvorene knjižnice i čitaonice postavio je likovnu izložbu lipovljanske folklorne baštine. (Dragutin Pasarić)

Metković

U sklopu proslave blagdana Sv. Ilije i Dana grada Metkovića, Ogranak MH u Metkoviću priredio je izložbu Mladena Veže, istaknutoga hrvatskog slikara. Trideset i pet morskih pejzaža i mrtvih priroda slikara nadahnuta Mediteranom i motivom masline izloženo je u u galeriji Gradskoga kulturnog središta. (Božidar Lovrić)

Nova Gradiška

Bogatim literarno-glazbenim programom OMH u Novoj Gradiški predstavio je Godišnjak br. 13. Godišnjak su u Gradskoj vijećnici predstavili: glavni urednik Josip Ostić, likovni urednik Miroslav Prpić, lektorica Vjekoslava Bagarić i najmlađa autorica Ana Posavčević, učenica gimnazije, a predstavljanje su uveličali i brojni gosti: potpredsjednik MH Stjepan Sučić, gradonačelnik Željko Bigović, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević te župnik župe Kraljice Sv. Krunice Ivan Štivičić. Oni su biranim riječima poduprli rad Ogranka, a Hrvatska pjevačka skupina Slavča i učenice Gimnazije Martina i Matea Škvorčević svojim glazbenim prilozima uljepšale događaj. (G. G.)

Pula

Pulski ogranak MH obilježio je ovo ljeto trima događanjima: večerima poezije studenata kroatistike pulskoga sveučilišta, predstavljanjem knjige pjesama Igora Grbića te predavanjem Elis Baćac o pićanskim predajama o štrigama i morama.

Večer poezije pripremili su studenti kroatistike zajedno sa svojom mentoricom, potpisnicom ovih redaka. Maja Damijanić, Ana Hlavati, Anita Jelenović, Đurđica Lovrić, Lea Matticchio, Marija Mihalić, Jelena Pavić, Jelena Pudić, Dunja Radulović, Marta Tilinger interpretirale su stihove Arsena Dedića, Zvonimira Goloba, Tatjane Gromača, Enesa Kiševića, Ivana Slamniga, Charlesa Baudelairea, Sergeja Jesenjina, Pabla Nerude i Jacquesa Préverta. O pjesnicima i njihovim pjesmama govorili su studenti Eni Cum i Jakša Kasaš.

Najnoviju knjigu Igora Grbića, pjesnika, prozaista i prevoditelja, pod naslovom Izlazak u cvijet predstavio je urednik Matičine biblioteke Podzvizd (knjiga 8) Tonko Maroević: „Grbićeva kozmogonija inzistira na cvijetu proizašlom iz Božjega prsta i krvi, kao na svojevrsnoj metonimiji svijeta, pa stoga Izlazak u cvijet zapravo znači ulaženje u čudo stvorenoga.“ Osim urednika, o Grbićevu stvaralaštvu govorio je književnik Omer Rak, predsjednik pulskoga ogranka MH, Daniel Mikulaco te sam autor. Igor Grbić dosad je objavio djela Istria glagoljušta, Tajna Monkodonje, U doba vremena i Kao da sam. Dobitnik je nagrade Kiklop i međunarodne nagrade Lapis Histriae.

Elis Baćac, studentica kroatistike i Studija kulture i turizma, zanimljivim je predavanjem zaokružila ljetna događanja u Matici. Govorila je o svom istarskom gradiću Pićnu, kako se još dan-danas čuvaju i poštuju legende i priče o štrigama i morama i kako se od njih zaštititi te se vrlo živo prenose s koljena na koljeno, što se moglo čuti iz snimki govornica različitih naraštaja. To je ujedno bila najava za 8. Legendfest, festival istarskih narodnih priča, legendi i mitova, na kojem već redovito sudjeluje i Elis Baćac. (Irena Mikulaco)

Sinj

U okviru programa Dani Alke i Velike Gospe u organizaciji Ogranka MH u Sinju 25. srpnja u Alkarskim dvorima predstavljena je nova deveta knjiga novinara i kolumnista Ivana Ugrina Još Hrvatska nij’ propala. Knjigu su uz autora predstaviti fra Mirko Marić, predsjednik Ogranka Nedjeljko Mihanović, predsjednik Hrvatskog sabora u razdoblju od 1994. do 1995. i Joško Kontić, urednik Hit radija i Ferate. U knjizi Još Hrvatska nij’ propala sabrana su kronološki 72 komentara koje je Ugrin pisao pod naslovom Desno krilo u Slobodnoj Dalmaciji o temi još aktualne tzv. hrvatske tranzicije. (Ivica Luetić)

Ston

Nedavno smo se oprostili od našega dragog gospara Stjepa, dugogodišnjeg i predanog člana Matice hrvatske, Ogranak Ston, bez čije nazočnosti Matica više neće biti ono što je bila. On je bio jedan od inicijatora ideje o osnivanju našeg Ogranka 1971. i ponovna osnivanja 1994. te bio Matičin vrijedni član sve do smrti. Bio je istinski domoljub, vjeran idejama svoga velikog prijatelja Vlade Gotovca, koji je zahvaljujući njemu zavolio Ston i rado ga posjećivao.

Gospar Stjepo bio je veliki zaljubljenik u rodni Ston i stonske starine, kao i u dubrovačke. Također je bio dugogodišnji član Društva prijatelja dubrovačkih starina. Kao istinski vjernik sudjelovao je u svim važnim vjerskim događanjima pa je tako u više navrata bio festanjul Sv. Vlaha u Stonu, ali i u Dubrovniku, što je bila iznimna čast. Rado ćemo ga se sjećati kao fina i odmjerena gospara, koji je uvijek imao lijepu riječ za svakoga. (Članovi Ogranka Matice hrvatske u Stonu)

Virovitica

Ogranak MH u Virovitici u suradnji s Gradskim muzejom, u dvorani Gradskog društva Crvenog križa, 14. kolovoza 2013. priredio je literarno-edukativni program pod naslovom Mikeški divani. Priredba je obilježena starim slavonskim ikavskim virovitičkim govorom. Ugodno i srdačno razgovaralo se o staroj Virovitici, o zaboravljenim imenima ulica i dijelova grada koji se prvi put spominje 1234. u povelji hercega Kolomana. U programu su sudjelovali: Dubravka Sabolić, kustosica Gradskog muzeja, Mijo Pavelko-Mikeš, glumac virovitičkoga kazališta, Damir Svoboda, novinar, publicist i pisac, te Dražen Bunjevac kao idejni začetnik. Mikeški su divani ilustrirani starim fotografijama koje je izložio vrijedni i samozatajni kroničar Drago Celić Crni.. (Ivan Zelenbrz)

Vinkovci

U organizaciji vinkovačkog ogranka MH i podružnice Hrvatske matice iseljenika Vukovar u dvorani Ogranka u Vinkovcima organiziran je srpanjski susret sa svjetski poznatom izraelskom umjetnicom, rođenom Vinkovčankom, Dinom Merhav rođenom Gross. Dina Merhav Gross rođena je 1936. u Vinkovcima u kući obitelji Gross (danas Ulica Jurja Dalmatinca 33), a od 1949. živi u Izraelu. Školovala se na akademiji Bezalel, a poslije je bila predavačica na koledžu za dizajn u Haifi. Od 1984. posvetila se kiparskom stvaralaštvu, a u nastavku karijere bavi se grafičkim dizajnom i skulpturom (od 1989. radi isključivo u željezu). Tijekom večeri prikazan je kratki dokumentarni film o Dini Merhav Gross, koja je u svečanoj prigodi Memorijalnom parku skulptura obitelji Gross u Vinkovcima dala veliku donaciju. (G. G.)

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak