Vijenac 508

Druga stranica

PREDSTEČAJNI POSTUPAK EUROPAPRESS HOLDINGA

Hoće li građani plaćati d(r)ugove Ninoslava Pavića?

Goran Galić

Pet kompanija konzorcija Europapress holding u suvlasništvu domaćega medijskog mogula Ninoslava Pavića i njemačkoga WAZ-a bankama, državi, dobavljačima i zaposlenicima duguje više od pola milijarde kuna. Zbog neodrživa načina poslovanja koje je EPH dovelo na rub bankrota nakladnik Jutarnjeg lista, Globusa, Glorije i Slobodne Dalmacije pred Financijskom agencijom pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe i predložio svoj izrazito optimističan plan restrukturiranja. U program su uključene tvrtke EPH, Gloria grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini, a predstečajnom nagodbom nisu obuhvaćena društva Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Cropix, Europa digital, Arena, EPH direkt i Dosis.

Stanje u kojem se trenutno nalazi EPH zorno ukazuje na mnoge slabosti hrvatske medijske politike, koja još nije uspjela definirati osnovne principe funkcioniranja medija ni regulirati obveze medijskih izdavača. Direktori EPH-a Pavić i Peter W. Imberg u dokumentu koji je objavila FINA predlažu dokapitalizaciju od 60 milijuna kuna, pripajanje svih tvrtki u vlasništu konzorcija, reprogramiranje bankovnih kredita (koji čine 80 posto dugovanja), prebijanje duga nekretninama te rezanje broja zaposlenih. U nizu mjera oporavka jedna se posebno ističe ekscentričnošću. Od glavnih vjerovnika, među kojima je i država, u startu se zahtijeva otpis čak 40 posto duga, dok bi se ostalih 60 posto odgodilo s rokom otplate od četiri godine i jednogodišnjim počekom. S obzirom na to da EPH državnim subjektima duguje 21,8 milijuna kuna, Republika Hrvatska bi na taj način, ne računajući otpis kamata, Paviću oprostila 8,7 milijuna.

Bez obzira na impresivan popis želja (nota bene Pavić kao privatna osobna EPH-u duguje dvanaest milijuna kuna!) jasno je da hrvatski građani ne bi ni u kojem slučaju smjeli spašavati promašene projekte posrnulih medijskih mogula i otplaćivati basnoslovne honorare koje su si dodjeljivali i stoga je izgledno da takvo rješenje Ministarstvo financija neće odobriti.

Jedan od odgovora na pitanje zašto se EPH našao u tolikim gubicima treba tražiti upravo u izlistu honorara udarnih kolumnista i urednika koji je 30. kolovoza objavio portal seebiz.eu. Prema predstavljenim podacima donedavni glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše zarađivao je astronomskih 53.900 kuna na mjesec, a njegov zamjenik Davor Butković i više od nadređenog urednika, čak 69.400 kuna. Prisjetimo li se da je istodobno Pavić u nekoliko navrata otpuštao novinare i lektore te smanjivao plaće zaposlenima, sve upućuje na to da uzroci financijskih problema EPH-a potvrđuju staru misao da se najviše plaća neprofesionalan rad.

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak