Vijenac 508

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Veliki uspjeh Filipa Merčepa


Belgija – Mladi hrvatski glazbenik Filip Merčep osvojio je drugo mjesto na natjecanju Universal Marimba Competition u Belgiji, održanu od 18. do 27. srpnja 2013. Jedno je to od najuglednijih natjecanja koje u svijetu marimbe ima težinu usporedivu s najvećim svjetskim natjecanjima poput Chopinova u Varšavi ili Čajkovskog u Moskvi. Na natjecanju je sudjelovalo 40 natjecatelja iz cijeloga svijeta, a u finalu su, uz Merčepa, sudjelovali predstavnici Japana i Tajvana. Filip Merčep prvi je Hrvat koji je nastupio na tako veliku marimbističkom natjecanju, a u prvoj kratkoj izjavi istaknuo je kako je iznimno ponosan što je predstavljao Hrvatsku, udaraljkašku školu profesora Igora Lešnika te svoje umijeće na jednom tako prestižnom glazbenom događaju. U finalu je izveo 15-minutni solistički program po slobodnom izboru te koncert Igora Lešnika Water Sculpture uz pratnju Komornog orkestra Novosibirske filharmonije, djelo koje je praizveo u svibnju ove godine uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Četvrti MAGfestival

SPLIT – Četvrti festival komorne glazbe MAGfestival, koji je započeo 28. kolovoza, svoj završni peti koncert priredit će 6. rujna u dvorani Muzeja grada Splita, na kojemu će, uz prigodan naslov Kvartet za kraj jednog festivala, nastupiti Kvartet saksofona Papandopulo. Kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, svi redom diplomanti Muzičke akademije Zagrebu, iz razreda Dragana Sremca. Oni su Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, a za koncert će prirediti glazbu Gioachina Rossinija, Borisa Papandopula, Mirele Ivičević, Frane Đurovića i Eugènea Bozze.

Barokna glazba na Korčuli

KORČULA – Korčulanski međunarodni barokni festival od 7. do 13. rujna predstavit će sedam večernjih koncerata, uz bogat popratni program i predavanja s temom barokne glazbe. Nastupit će ansambli Arte dei suonatori (Poljska), Odhecaton (Italija), Imaginarium (Italija), Suonar Cantando (Velika Britanija) i Hrvatski barokni ansambl te hrvatsko-mađarski duo Laura Vadjon i Igor Davidovics. Posebno važan bit će program Okamenjeni glasi, koji će francuski ansambl Dialogos predstaviti u suradnji sa skupinom hrvatskih tradicionalnih pjevača Kantaduri, a koji glazbom oživljava pučke običaje i pobožnosti srednjovjekovne Bosne i Hercegovine.

Početak Majstorskog
ciklusa

ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a otpočet će novu sezonu u KD Vatroslava Lisinskog 18. rujna. Program, koji donosi suradnju triju laureata naših prestižnih međunarodnih natjecanja, vodit će Pavle Dešpalj. Japanska violinistica Mai Suzuki pobjednica je ovogodišnjeg 10. međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, a osvojila je i posebnu nagradu Simfonijskog orkestra HRT-a za najbolju suradnju s orkestrom, violončelist Kian Soltani prošle je godine osvojio prvu nagradu na 5. međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro, a talijanski pijanist Scipione Sangiovanni pobijedio je 2011. na 4. međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić. Zajedno će izvesti Trostruki koncert za violinu, violončelo i klavir, op. 56, Ludwiga van Beethovena, a uz to na programu će biti Prva simfonija Gustava Mahlera.

Bajamontijev Rječnik
u prijevodu na hrvatski

Hrvatsko muzikološko društvo objavilo je knjigu Ivane Tomić Ferić Julije Bajamonti (1744–1800): Glazbeni rječnik. Transkripcija, prijevod, komentari, u kojoj se obrađuje dosad neproučen enciklopedijski koncipiran glazbeni rječnik Julija Bajamontija kao prvi takve vrste nastao u Hrvatskoj. „Time se stječe uvid u još jedan aspekt stvaralaštva najznačajnijeg polihistora i skladatelja u dalmatinskoj i hrvatskoj glazbenoj kulturi 18. stoljeća“, ističu izdavači, dodajući da je „ova knjiga prvo predstavljanje teksta Bajamontijeva Rječnika u suverenom i meritornom prijevodu na hrvatski“.

Građa se sastoji od ukupno 381 glazbenog termina na talijanskom i francuskom sakupljenog u rasponu od srednjega vijeka i talijanske renesanse do francuskog enciklopedizma. Znanstveni aparat prati transliteraciju (2. dio) i prijevod s komentarima (3. dio) teksta Bajamontijeva leksikona, a temeljni znanstveni dio čitavoga rada sastoji se od dešifriranja, tumačenja, analize i usporedbe pojmova i natuknica (1. dio).

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak