Vijenac 508

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

18. splitski filmski festival

Od 14. do 21. rujna u Splitu traje 18. splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma, manifestacija koja se u godini svoje punoljetnosti odvija pod sloganom Odgovornost / Optimizam / Tolerancija. Kroz osam programskih sekcija posjetitelji će tako biti u prilici premijerno pogledati velik broj ambicioznih naslova art-predznaka, među kojima su i mnogi nagrađeni na brojnim svjetskim festivalima. U program SFF-a uvrštena su 34 dugometražna i 48 kratkometražnih filmova te jedna televizijska miniserija, a središnji je segment konkurencija u kojoj se prikazuje devet filmova, među kojima su i zapaženi prvijenci Doba panike francuske scenaristice i redateljice Justine Triet, u meksičko-njemačkoj suprodukciji realizirana socijalna drama Radnici Joséa Luisa Vallea, drama Moj pas Killer Mire Fornay i srednjometražni naslov Mambo Cool Chrisa Gudea. U konkurenciji su i filmovi Dječak koji jede hranu za ptice Grka Ektorasa Lygizosa, na festivalima u Karlovim Varima i Solunu nagrađena iznimno intrigantna i provokativna egzistencijalno-socijalna drama o glađu mučenu klincu prekrasna glasa, potom također srednjometražni naslov Yumen koji redateljski potpisuju Xu Ruotao, J. P. Sniadecki i Huang Xiang, u Locarnu i Los Angelesu nagrađen dijelom eksperimentalni art-dokumentarac Levijatan Luciena Castainga-Taylora i Véréne Paravel te također dokumentarac Prosinac Južnokoreanca Jeong-hoon Parka. Ove godine publika SFF-a ima prilike pogledati i tri svježa domaća naslova, Zlatnim Arenama za najbolju debitanticu Tihanu Lazović i najbolju sporednu žensku ulogu Lanu Barić te za najbolju glazbu, ton, masku i montažu ovjenčanu obiteljsku socijalnu dramu Šuti Lukasa Nole, satiru Visoka modna napetost Filipa Šovagovića i dramu Oproštaj Dana Okija. Tu je i niz radionica, predavanja i prezentacija kao dodatni mamac za posjetitelje.

Ajme meni u kinima

Od 5. rujna na redovitom kinorepertoaru prikazuje se sjajna crnohumorna drama Ajme meni, crno-bijelom fotografijom snimljen, s pet njemačkih filmskih nagrada ovjenčan i na festivalima u Bratislavi, Tallinnu i Münchenu nagrađen debitantski projekt darovitoga Jana Olea Gerstera. Izvrsno režirano ostvarenje prožeto ironijom tragikomično je intonirana priča o mladom Berlincu Niku Fischeru, momku koji nakon odustajanja od studija luta ulicama grada željan stvarnih životnih iskustava, ali nesposoban da pronađe svoje mjesto pod suncem. Kinohit na matičnom tržištu ambiciozno je epizodno strukturirano djelo art-usmjerenja koje pod humorističkom oblandom nudi vrlo zanimljiva zapažanja o egzistencijalnim dvojbama nesigurnoga pojedinca izgubljena u društvu. U glavnoj ulozi nastupa izvrsni Tom Schilling (Kompleks Baader Meinhof), a dojmljivu fotografiju potpisuje Philipp Kirsamer, suradnik na hitu O za osvetu i biografskoj drami John Rabe.

Moj život s Liberaceom
u multipleksima

Navodno posljednji film Stevena Soderbergha (Seks, laži i videovrpce, Erin Brockovich, Traffic), u produkciji studija HBO Films realizirana i u konkurenciji festivala u Cannesu prikazana biografska romantična drama Moj život s Liberaceom, u kina stiže također 5. rujna. Posrijedi je maestralno režirana, vrlo efektno stilizirana i odlično glumljena storija o posljednjem desetljeću života glasovitog i kontroverznog pijanista Liberacea (Michael Douglas), razdoblju koje upoznajemo putem njegove veze s mladim Scottom Thorsonom (Matt Damon). U filmu temeljenu na Thorsonovim memoarima Behind the Candelabra: My Life with Liberace Soderbergh se još jednom bavi svojom gotovo opsesivnom temom, profiliranjem vrhunskih profesionalaca koji su u djelovanju vođeni snažnim emocijama.

 

Vijenac 508

508 - 5. rujna 2013. | Arhiva

Klikni za povratak