Vijenac 505

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Avignon – u znaku Nordeya

Avignon – U seriji velikih europskih ljetnih festivala onaj u Avignonu tradicionalno započinje prvi. Od 5. pa do 26. srpnja na scenama grada u Provansi redat će se kvalitetni dramski programi, među kojima je teško na ovako malom prostoru nabrojiti i one najzanimljivije. Festival je započeo produkcijom Otvoreno Grupe F koji je nastalom u čast otvaranja novoga prostora za pokuse i izvedbe u Avignonu nazvana La FabricA. Handkeovu Šetnju po selima režira Stanislas Nordey u najpoznatijem avinjonskom ljetnom prostoru, Papinskoj palači. Nordey, zajedno s Michelle Kokosowski, predstavlja se i vrlo zanimljivom izvedbom naslovljenom U slavu nereda i gospodara nastalom u suradnji s poznatim ruskim redateljem Anatolijem Vasiljevim. Novac, naslov projekta nastao po tekstu pjesnika Christophea Tarkosa, jasno govori o čemu je riječ u produkciji redateljice Anne Theron. Jerome Bell, opet u Papinskoj palači, režira projekt Srce časti (naslovljen po prostoru u kojem se igra), koji se koristi tekstovima raznih poznatih pisaca, od Claudela i Euripida pa do Von Horvatha i Moličrea. Rimini Protokoll na festivalu gostuju s poznatom uspješnicom Poslovni anđeli Lagosa inadahnutom tvrdnjom ekonomista da će Nigerija do 2050. biti među deset ekonomski najuspješnijih zemalja u svijetu. Više o festivalu na http://www.festival-avignon.com.

Salzburg – bastion klasike

Salzburg – Najpoznatiji i najskuplji austrijski festival započinje 19. srpnja, a traje do prvoga dana rujna. Iako je poznat po glazbenim izvedbama, dramski program uvijek čini njegov bitan dio.

slika

Tradicionalno, na repertoaru je i dalje Hofmannsthalov Svatković, u tko zna kojoj obnovi, produkcija koja se rasproda mnogo prije nego što festival i započne. Schillerovu Orleansku nevjestu režira Michael Thalheimer, a u dramske produkcije uvrštena je i kombinacija Shakespeare–Mendelssohn, San ljetne noći u režiji Henryja Masona. Nestroyev Zločesti duh Lumpazivagabundus koprodukcija je s bečkim Burgtheaterom u režiji Matthiasa Hartmanna. Snjeguljica Nicolasa Liautarda, gostovanje La Nouvelle Compagnie, namijenjena je djeci i odraslima. Nedostatak suvremenih tekstova na repertoaru trebao bi kompenzirati program Mladi redatelji u kojem se produkcijama predstavljaju Suzanne Andrade, Bastian Kraft, Mokhallad Rasem i Jan Mikulášek, čiji su projekti redovito osmišljeni na vlastitom tekstu ili konceptu. Više na http://www.salzburgerfestspiele.at.

Multimedijalni kazališni

Edinburgh

Edinburgh – Posljednji u nizu uvijek je Edinburgh International Festival (http://www.eif.co.uk), koji ove godine započinje 9, a traje do posljednjega dana kolovoza. I ove je godine program sastavljen od najkvalitetnijih svjetskih produkcija i domaćih premijera, a započinje Hamletom poznate njujorške The Wooster Group, nekad alternativne skupine, a danas miljenika mainstream festivala. Produkcija je temeljena na poznatoj brodvejskoj izvedbi iz 1964. u kojoj je igrao Richard Burton, a koja je snimljena i igrana u kinima širom Amerike. Catrin Evans i Lewis Hetherington predstavljaju se kao autori premijere Napuštajući planet Zemlju, multimedijalnoga spektakla u izvedbi grupe Grid Iron. Juan Carlos Zagal redatelj je adaptacije romana Regis Jauffret Povijest ljubavi, brutalne priče koja kombinira tehnike kazališta, stripa, filma i animacije.

Temperamentni Tampere

Tampere – Premda je u društvu ovakvih festivalskih kolosa okupljanje u finskom Tampereu malen, lokalni festival, njegovo 45. izdanje od 5. do 11. kolovoza za bitno manji novac ponudit će zanimljiv program. The Baxter Theatre Centre iz Cape Towna predstavlja se Gospođicom Julijom, talijanska Compagnia sud costa occidentale projektom Verso Medea, mađarski Proton Színház Sramotom, a švedski cirkus Cirkör produkcijom Komad za pletenje. Iz Švedske dolazi i Counterforce Produktion s Manifestom šljama, a latvijski Legionari žanrovski su definirani kao diskusija s tučnjavom. Tradicionalno festival prate i predstavljanja najboljih finskih produkcija na showcaseu, a o ostalim zanimljivostima programa više na http://www.teatterikesa.fi.

Vijenac 505

505 - 11. srpnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak