Vijenac 505

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Osječko ljeto kulture

U Osijeku je 29. lipnja, uz nastup Puhačkog ansambla Muzičke akademije iz Graza, započelo Osječko ljeto kulture u suradnji s Austrijom kao zemljom partnerom. Nakon proslave pridruživanja Uniji s koncertom Tonyja Cetinskog i Magdoline Ruzse, osječka je publika uživala u nizu kazališnih gostovanja, a do kraja Ljeta kulture moći će vidjeti praizvedbu drame Marijane Nola EU Heroine (8. i 9. 7) u režiji Roberta Raponje te praizvedbu predstave Nikole Završića Jamesove mačke (10. 7) u produkciji Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka. Osječko ljeto kulture završit će izvedbom mjuzikla Crna kuća, mjuzikl u boji Darka Hajseka i Ladislava Prežigala 12. srpnja.

Scena Amadeo

slika

U atriju Prirodoslovnog muzeja u Demetrovoj ulici već godinama djeluje Scena Amadeo, koja je i ovoga srpnja priredila bogat glazbenoscenski program. Svečano otvaranje Scene Amadeo zbit će se 13. srpnja uz koncert Dedić&Bula. Nakon toga slijedi niz nastupa domaćih i inozemnih glazbenika, a poseban je program i festival Flamenco, koji će okupiti flamenko-umjetnike iz čitave regije. Kazališna zbivanja zastupljena su trima izvedbama (16, 23. i 30. srpnja u Galeriji Lav) predstave Nastasja Filipovna, nastale po motivima romana Idiot F. M. Dostojevskoga, u kojoj glume Franjo Dijak i Ljubo Zečević, a režirao ju je Jasmin Novljaković. Mala scena Amadeo namijenjena je najmlađoj publici, koja će potkraj kolovoza (24, 25. i 31. kolovoza te 1. rujna) u Centru Cvjetni moći pogledati predstave Profesor Baltazar, Grašak na zrnu kraljevne i Fora škola u produkciji Tvornice lutaka.

Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu

Iako možda ne i najtopliji grad u Istri, Svetvinčenat (Savičenta, San Vincenti) zacijelo je najrasplesaniji. Festival započinje u petak, 19. srpnja, u gradskoj loži (Prezentacija, work in progress, Bo Madvig, Danska),

slika

zatim se seli u Kaštel (A Dance tribute to Ping Pong, Jo Stromgren Company Norveška), dok se posljednja izvedba prve večeri zbiva u Mediteranskom plesnom centru (Maša Kolar, The Memory of Water). Drugoga dana festivala na programu su Divina, divina, divina katastrofa grupe hrvatskih autorica, slovačko-belgijska koprodukcija Fragmenst (Les SlovaKs) te Experiment on Chatting Bodies njemačko-francuske plesne kompanije Fabiena Priovillea. Šikuti Machine izvest će Partidu, Zagrebački plesni ansambl svoju predstavu PROmjene, Studio za suvremeni ples izvest će koreografiju Brune Isakovića Zaziv, a treći dan festivala završit će projekcijom filma Enter Achilles o Lloydu Newsonu, Clari Van Gool i plesnoj skupini DV8. Posljednjeg dana, 21. srpnja, na programu su predstave Natalije Manojlović Đubrad prokleta, zatim She Who Stayes u izvedbi Ugren Koulas Company s Cipra, slijedi A Place to Bury Strangers Roberta Olivana i kompanije Enclave Arts del Moviment iz Španjolske i, za kraj, predstava House of Heaven III, također u izvedbi Ugren Koulas Company.

Kazališni susreti

u Zagvozdu

Glavni trg u Zagvozdu cijelo je ljeto mjesto susreta kazalištaraca i kazališta željne publike. Započeti prije šesnaest godina kao entuzijastički program glumca Vedrana Mlikote, Glumački susreti u Zagvozdu prerasli su u vrijednu ljetnu manifestaciju koja ne ugošćuje samo glumce i prijatelje, već čitavoj regiji nudi kulturne i kazališne programe. Niz gostujućih predstava započelo je Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom Ne igraj na Engleze (29. 6), a nastavlja ga Teatar Talija iz Šibenika, Teatar Gavran, Glumačka družina Histrion, Teatar Exit… Više o programu Glumačkih susreta na www.glumciuzagvozdu.hr.

Vijenac 505

505 - 11. srpnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak