Vijenac 505

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Dubrovnik

U jedinstvenu ambijentu ljetnikovca Crijević-Pucić na Pilama u organizaciji dubrovačkog OMH 28. lipnja održana je pjesničko-glazbena večer Stih i gitara za Europu. Izmjenjujući se s glazbenim izvedbama gitarista Maroja Brčića, akademik Luko Paljetak Dubrovčanima je za posebnu večer, organiziranu u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama, ponudio izbor iz svoje poezije, čitajući pjesme na hrvatskom, ali i na jezicima Europske Unije. Na kraju recitala mnogobrojnoj okupljenoj publici Paljetak se obratio riječima: „Ne treba zaboraviti da Europe ne bi bilo da je nije donio bik. Dakle, treba naravno misliti i na Europu, ali i na biftek. Ako ga sutra ne bude, bit će… Bit će dobar i kupus pod ulje!“ (G. G.)

Đakovo

Pjesnikinja, prozaistica, književna kritičarka i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović za knjigu kritika Vijenac odabranih i Autorski lirski kolektiv za dosadašnji književnokritičarski rad laureati su ovogodišnjih 16. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara održanih 1. i 2. srpnja u sklopu 47. Đakovačkih vezova, u organizaciji DHK-a, Ogranaka slavonsko-baranjsko-srijemskog, i Ogranka MH u Đakovu. Ovogodišnji Susreti započeli su u Hrvatskom domu pozdravima potpredsjednika MH Stjepana Sučića i predsjednika njezina đakovačkog Ogranka Vlade Filića. Prikazan je i filmski zapis Zlatka Mesića o petnaest godina Susreta, nakon čega je održan program Od Janusa Pannoniusa do Gorana Barea i predstavljanje knjige Panonizam hrvatskog pjesništva Sanje Jukić i Gorana Rema.

slika

Ljerka Car Matutinović

Drugoga dana manifestacije Susreti su nastavljeni u Gradskoj knjižnici, gdje je predstavljen Zbornik XV. te održan okrugli stol Hrvatska književna kritika u europskom kontekstu, u čijem su radu sudjelovali Nagradom Julije Benešić ovjenčana Ljerka Car Matutinović, Darija Žilić, Giacomo Scotti, Anastazija Komljenović, Zoltan Medve, Tomislav Žigmanov i Branko Čegec, uz voditelja Roberta Francema. U raspravi je zaključeno da je književna kritika, u 20. stoljeću perjanica naših dnevnih novina, danas svedena na književne časopise za koje službena kulturna politika nema novca. U dnevnim novima kritike uopće nema, a uzroke tomu treba tražiti u vlasnicima medija i lobijima kojima je profit nerijetko jedini kriterij. (G. G.)

Kutina–Popovača

Sjećanjem na utemeljiteljsku skupštinu iz 1971. u Kutini je 28. lipnja obilježen Dan OMH. Na neprekinute 23 godine rada u demokratskoj Hrvatskoj podsjetio je aktualni predsjednik Ante Juretić, a u ime Glavnog odbora MH Đuro Vidmarović uz pristupanje Hrvatske EU-u govorio je o potrebi daljeg čuvanja zavičajnog i nacionalnog identiteta. Predstavljen je ovogodišnji dvobroj Moslavačkog zrcala pod uredničkom palicom Dražena Kovačevića, koji donosi raznovrsne teme na čak 268 stranica: od pisaca Lonjskog polja tridesetih godina prošlog stoljeća, do sadržaja iz jezikoslovlja, povijesti i etike.

U svečanoj prigodi predstavili su se autori Božica Brkan i Milan Ilić sjećanjem na Ivu Serdara, velikana hrvatske glume. Ilićev prikaz u časopisu o Serdaru obogaćuje i zanimljiv razgovor s poznatim glumcem Reljom Bašićem. Inače u Gornjoj Jelenskoj, selu glumčeva djetinjstva, ogranak iz Kutine–Popovače svake godine organizira priredbu Zavičajni teatar Ive Serdara. Ovogodišnji gosti, članovi kutinske Kazališne amaterske družbe Beskućnici, 25. lipnja predstavili su djelo Europa u selu Kruškovcu, autora i redatelj Ante Juretića. Na svečanosti akademski kipar Ivan Duraković predstavio je i projekt izrade poprsja Mati Lovraku, kojemu je Kutina bila prvo učiteljsko mjesto, a OMH-u za dragocjenu suradnju zahvalio je Zvonimir Gregurić, ratni zapovjednik 56. kutinske bojne HV, koja upravo 28. lipnja obilježava svoj dan. Svečanosti je glazbenim izvedbama pridonio Mladen Bago. (Dragutin Pasarić)

Lipovljani

U organizaciji OMH u Lipovljanima 30. lipnja u Piljenicama predstavljena je monografija Od mlinskog kotača do ivanjskog kolača. Duša projekta, od organizacije, izbora teksta i lekture, predsjednica je Ogranka Melita Lenička. OMH je zajedno s mjesnom Udrugom Mlinarice i TZ Općine Lipovljani i nakladnik knjige, a glavni je autor Đuro Vidmarović, sin tog sela, hrvatski književnik i diplomat. Suautori su Stjepan Crnko, Olivera Letvenčuk, Ivan Gračaković, dok je knjigu uredio potpisnik ovih redaka. Stranice su nastajale zanosno, ali i vrlo studiozno, pune tri godine, prikupljanjem dokumentarne građe i potezima članova lipovljanske likovne skupine OMH koju vodi Ivica Bilandžić. Ilustracijama je na projektu sudjelovala i slikarica Sunčica Stjepanović Balažic, a knjizi, koju je grafički oblikovala Romana Capan, životnost daju kazivanja i fotografije ustupljene iz albuma mještana. Sudionici promocije bila su i izaslanstva ogranka MH iz Kutine i Novske, predstavnici Matice slovačke i Češke besede iz Lipovljana te ravnateljica lipovljanske OŠ Josipa Kozarca Mirjana Faltis. Trenutke ponosa uz ovaj čin podijelila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani. (Dragutin Pasarić)

Nova Gradiška

Tradicionalno, više od dva desetljeća, OMH u Novoj Gradiški daruje knjigama u izdanju MH najbolje učenike škola s područja grada i susjednih općina. Nagrade: knjigu iz biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, Godišnjak, br. 13, OMH i zbirku pjesama Između dodira i snova učenicima su uručili Josip Ostić, predsjednik Ogranka i Evica Kraljić, pjesnikinja i slikarica, članica Ogranka i uredništva Godišnjaka. OMH 35 naslova darovao je i Samostanu Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga na Strmcu kod Nove Gradiške. (G. G.)

Sveta Nedelja

U atriju dvorca Erdödy u Kerestincu 29. lipnja održan je Festival ljubavne poezije, vina i meda. OMH u Svetoj Nedelji u program je uključio svoja tri odjela: književni, glazbeni i likovni i time se ozbiljno pozicionirao u sam vrh lokalne kulturne scene.

Stihovi desetak pjesnika prožeti ljubavnim skladbama renesansnoga skladatelja Giulija Caccinija u izvedbi basa Roberta Palića i ljubavna romanca ruskoga skladatelja Mihaila Glinke u izvedbi sopranistice Matee Mužinić odlično su se stopili s glazbenom pratnjom pijanistice Martine Mičije Palić. Ljubo Pauzin snažnom poezijom držao je publiku u tišini i napetosti, a posebno je oduševio šarmom i spontanošću svojim stihovima iz zbirke Meteor je pao na zemlju. Lepršav, a istodobno ozbiljan jezik Romane Brolih, višeslojnost stihova Vere Vujović, gorko-slatka romantika Gordane Tkalec i dojmljiva poezija Branka Maleša oduševili su okupljene.

slika

S Festivala ljubavne poezije, vina i meda

Izuzev izvođača, organizator je s mnogo pažnje pristupio i publici, o kojoj se pobrinuo osiguravši boravak u prilično derutnu atriju dvorca Erdödy. Svjetlosnim efektima i još nizom čarolija prostor je bio pretvoren u prekrasnu romantičnu pozornicu s koje se izvodio bogat program. Osim uživanja u umjetnosti, posjetitelji su imali priliku uživati u gastro-enološkoj ponudi lokalnih proizvođača vina i hrane. U pozadini čitavoga događaja, no ništa manje zanimljiva, mogla se razgledati i izložba slika nastala u svibnju na 1. likovnoj koloniji Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu. Sve je upotpunila projekcija fotografija koje je snimio Željko Nemec, a namjera joj je bila dokumentaristički prikazati nastanak umjetničkog djela.

Uspješnom manifestacijom Sveta Nedelja potvrdila je da kulturnim sadržajem koji nudi može stati uz bok gradovima što ovakve manifestacije priređuju dugi niz godina.

Posebna pohvala publici koja se odazvala u velikom broju i dokazala da večeri slična sadržaja ovom kraju kronično nedostaje, a dočekuje ih se s radošću i otvorena srca. (Mihaela Gašpar)

Varaždinske Toplice

U ovogodišnjoj turističkoj manifestaciji Varaždinskih Toplica Akvafest 2013. sudjelovao je i OMH u Varaždinskim Toplicama prikazom i ponudom knjiga i suvenira iz svoje izdavačke djelatnosti te topličke suvenirske čipke iz Čipkarske radionice Zlata. Za tu prigodu Ogranak je objavio dva nova suvenirska fotobloka. Prvi je posvećen zaslugama Konstantina Velikog za priznanje kršćanstva u carstvu i za sajamsku povlasticu naselju Aquae Iasae. U drugom bloku prikane su zasluge Ivana Kukuljevića Sakcinskog uz obljetnicu objavljivanja rada Panonija rimska iz 1873. u kojoj su prikazani arheološki lokaliteti naselja Varaždinskih Toplica i Tuhovca, koja su time postala sastavnim dijelom europske arheološke baštine.

Ističemo da je topličku čipku za uspomenu ostvarila toplička učiteljica Zlata pl. Šufflay u školskom Strukovnom čipkarskom tečaju, a Matičina sekcija Čuvari baštine provodi u svojoj čipkarskoj radionici program zaštite i revitalizacije topličkoga čipkarstva na batiće. Od lokalne uprave očekuju se povoljni radni uvjeti i sufinanciranje projekta izvornosti u svrhu razvoja kulturnog turizma Varaždinskih Toplica. (Božena Filipan)

Vijenac 505

505 - 11. srpnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak