Vijenac 505

O tome se govori

Uz presudu Hrvatima iz BiH

Haški sud kao proturepublikansko bojište

Neva Mihalić

Prvostupanjske presude Hrvatima iz BiH stvaraju revolt zbog potpunog odbijanja da se vidi kako je postojanje Herceg-Bosne zamišljeno kao politička i vojna samozaštita hrvatskog naroda unutar BiH, države čije je postojanje osigurao upravo hrvatski narod u BiH i hrvatska država. Da je takva zaštita bila nužna dokazuje kasniji razvoj situacije u BiH u kojoj su Hrvati od konstitutivnog naroda svedeni na obespravljenu manjinu

U političkom i moralnom ozračju suvremenog ekvilibriranja svijeta djeluje u Haagu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Prepoznajući ponovno utjecanje velikih zemalja anakronom imperijalističkom rezoniranju kao znaku strašljivosti i nedoraslosti pred budućnošću, zar možemo očekivati da će se haške presude donositi dok se pred sobom imaju zdravom razumu jasne predodžbe o povijesnoj i političkoj istini, pravednosti i ravnopravnosti, slobodi i ljudskosti? Kada imamo politički sud u Haagu, onda imamo i takve optužnice haškog tužiteljstva, konstrukcije haških tužitelja i presude. Nekomentiranje nepravomoćnih sudskih presuda i pozivanje na poštivanje pravomoćnih samo je podao, legalistički način za ušutkivanje istine, pokušaj prikrivanja fluidnosti presjeka skupova, dinamike neslaganja ili preklapanja kao i nastojanja zainteresiranih država na ostvarivanju vlastitih strateških ciljeva pomoću malih nacija. Ujedno je podignuta visoka medijska brana prema vlastitim javnostima, neinformiranima o povijesnim događajima na navodno beznačajnom i navodno beznadno nesređenu jugoistoku Europe. Suđenja za ratne zločine? Baš! Govorom isključivo o žrtvama već se u startu trebalo onemogućiti istini da bude izgovorena. Zločinačko vođenje rata u Slavoniji i u Dalmaciji od Dubrovnika, Zadra, Šibenika do Knina, naci(faši)stoidno obilježavanje i likvidacija nesrpskog stanovništva, masovni pokolji i silovanja, opsade Sarajeva i Goražda, pokolj u Srebrenici – kao najekstremnije manifestacije prirode srbijanske vojske i ekspanzionističkih, hegemonističkih, genocidnih i kulturocidnih srpskih političko-vojnih namjera u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini – ostaju bez sankcija međunarodne pravde. Zato su sve presude teritorijalnim zapovjednicima, neposrednim izvršiteljima ili lokalnim političkim vođama bile i ostale samo tehničko pitanje koje je moglo biti prepušteno i nacionalnim sudovima, pa makar uz tutorstvo međunarodnog.

slika Presuda „šestorici“ plod je nepriznavanja Herceg-Bosne kao samozaštite Hrvata BiH

Prava naroda na život i slobodu

Da se moglo početi suditi za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, bilo je potrebno poštivanje svetosti humanističkog prava naroda na život i slobodu, bila je nužna međunarodna politička opredijeljenost za suverenističko i demokratsko pravo naroda na samoodređenje i nezavisnost (jedva prijeporno za narode povijesne i državotvorne), bila je nužna međunarodna moralna opredijeljenost za ravnopravnost nacija (kao i za ravnopravnost ljudi) i za izgradnju pravednoga političkog svijeta, bilo je potrebno spoznajno suglasje oko univerzalno primjenjive, istinite, nepristrane interpretacije povijesnih zbivanja, bilo je potrebno inzistiranje na legalističkim kriterijima međunarodnog ratnog prava i njihovoj univerzalnoj primjeni kako bi bili spriječeni novi ratovi i bio osiguran svjetski mir. Ovako, suđenja za ratne zločine svela su se na nedostojno i neljudsko političko-sudsko poigravanje žrtvama, njihovim brojem i načinima smrti kao i mentalnom i materijalnom memorijom preživjelih te na učvršćivanje postojećih, i istinitih i lažnih, uvjerenja već prisutnih u nacijama koje proziva haški sud u svrhu manifestiranja političke moći velikih nacija i njihove cinične i zlokobne manipulacije malima.

Zločini u Hrvatskoj nekažnjeni

Ako smo toliko slušali o grozotama ratnih zločina na zaraćenim stranama, ako smo toliko, a gotovo uzaludno, ocjenjivali njihovu sustavnost, hijerarhiziranost, metodiku, opseg i stravičnost, ako se zapravo nije radilo o kažnjavanju zločina protiv čovječnosti i mira, o pravdi za žrtve orgija sadizma, nekrofilije i kriminalnoga vođenja rata, ako se nikada nije radilo o nemilosrdnoj borbi protiv zla za pobjedu ljudskosti i života, onda smo prisiljeni otvoreno govoriti o politici. U ratovima na području bivše Jugoslavije dogodilo se sukobljavanje u kojemu su sudjelovale velikosrpska ekspanzionistička i nacistoidna nacionalna koncepcija Srbije (poduprla ju je i Crna Gora); obrambena nacionalna koncepcija Hrvatske koja je uključivala obranu konstitutivnog hrvatskog naroda u BiH; isprva prirodno i očekivano savezništvo Hrvata i Bošnjaka koje se, zbog posljedica srpske agresije i stranog, „začinskog“ djelovanja razvilo do neprijateljstva da bi se poslije „vratilo“: nužnom, ali s bošnjačke strane gotovo prisilnom, strateškom partnerstvu s Hrvatskom; unitarna nacionalna koncepcija Bošnjaka u BiH s velikomuslimanskim aspiracijama prema hrvatskoj obali u Hrvatskoj i u BiH te, na koncu, narodna borba Albanaca koja se u autonomnoj pokrajini Kosovu također suprotstavila političko-vojnoj strategiji Srbije. Umjesto da se dogode evolutivne političke tranzicije iz komunističke federativne zajednice koja je izgubila svaki razlog i smisao postojanja – ako ga je uopće ikada imala – u zasebne nacionalne države, srpska je agresija katalizirala obrambene nacionalne revolucije napadnutih naroda.

Nakon prvostupanjskih presuda visokim hrvatskim zapovjednicima iz Hrvatske, a sada i iz BiH, kao i oslobađajućih presuda najvišim zapovjednicima vojske, specijalnih postrojbi i obavještajnog sustava Srbije može se reći da iza te kvazimoralističke predstave s djelovanjem haškog suda – u čiju su ulogu neke europske zemlje nezainteresirano i otud naivno, ili zatvaranjem očiju i idealistički, povjerovale – ne stoji samo strateško potiranje zainteresiranih za jugoistok Europe, nego i njihovo svrstavanje u mirnodopskom nastavku ratova na području bivše Jugoslavije. A kada se politike velikih zemalja nisu kadre uzdići do univerzalne političke, moralne i humanističke perspektive i iz nje procijeniti političko i vojno ponašanje nacija u ovim ratovima, nego se, umjesto toga, iz perspektive vlastitog razumijevanja i interesa, odlučuju odigrati – nipošto jednoznačno – za suprotne strane u povijesno i politički zapretenim odnosima među nacijama jugoistočne Europe, onda možemo konačno napustiti svaki prazni govor o pravdi i pravednosti, istini, moralnosti, ljudskosti i zbiljskom povijesnom sazrijevanju svjetskoga poretka.

Haška presuda za genocid u Srebrenici dogodila se samo zbog umiješanosti UN-ovih snaga, a ne u ime ljudskosti i osude srbijanske politike prema nesrpskim narodima. Sva ostala masovna stratišta nisu bila dovoljno važna – što je već bio jasan simptom, od politike ohrabrena, rasističkog diskursa koji opstaje u međunarodnim odnosima. Skraćivanje optužnica koje su uz srpske zločine u BiH trebale obuhvaćati i zločine u Hrvatskoj nije se događalo zbog nedostatka vremena, nego zato što se ti zločini nisu nikad imali namjeru procesuirati. U optužnicama i pojedinim presudama sadržane nevjerojatne interpretacije, nepravedno neistinite i time nemoralne političke kvalifikacije kao i sintagme iskorištene za narativ ratova u bivšoj Jugoslaviji kojima se namjerno i dosljedno, zloporabom kazuistike izobličavao povijesni, politički i vojni smisao te ukupni ratni kontekst stvarnih zbivanja, izbor određenih meta haških tužitelja uz paradno zaobilaženje drugih te lančano uvezivanje optuženih „znanih i neznanih“ osoba trebali su upozoravati Hrvatsku da valja nastaviti voditi obrambeni i moralni rat drugim, političkim i pravnim sredstvima, raznovrsnim nacionalnim strategijama. Upravo ono što je i smisao postojanja nacionalne države. Ali to hrvatski političari nisu radili, to hrvatski narod nije znao zahtijevati.

Od konstitutivnog naroda do manjine

Ovakvim prvostupanjskim presudama Hrvatima iz BiH i u Hrvatskoj se obnavljaju revolt i nemir probuđeni nakon prvostupanjskih presuda visokim zapovjednicima Hrvatske vojske i Specijalne policije, a uspokojeni njihovim oslobađanjem zahvaljujući strateškim i političkim procjenama naklonjenih, ako ne i prijateljskih zemalja. Revoltiranost ponajprije zbog potpunog odbijanja da se vidi da je postojanje HZ Herceg-Bosne zamišljeno kao institucionalna, politička i vojna samozaštita egzistencije hrvatskog naroda unutar države BiH, države čije je postojanje osigurao upravo hrvatski narod u BiH svojim pristankom, a koju je hrvatska država željela poduprijeti vojnim savezništvom i konfederativnim odnosom.

Da je takva zaštita bila egzistencijski nužna, dokazuje kasniji razvoj situacije u BiH u kojoj su Hrvati bez institucionalne zaštite od konstitutivnog i politički suverenog naroda svedeni na politički i kulturno obespravljenu nacionalnu manjinu, na autohtoni narod istrijebljen ili pred iseljenjem iz vlastite domovine bez kojeg bi ona bila lišena svoje srednjovjekovne povijesti. Suđenjem za zločine počinjene na hrvatskoj strani u BiH ne može se zadirati u prirodno pravo naroda da se brani na narodnom, etničkom principu u situaciji kada mu politički status još nije definiran, a s više je strana napadnut i izvrgnut progonu upravo kao etnička zajednica. Tako je sudbinu Hrvata u BiH zamislila međunarodna zajednica? Na osnovi nacionalnoga povijesnog iskustva imamo pravo pitati: zar se smije ponovno događati da se jedan narod pušta propadati kroz presjeke interesnih sfera? Nakon niza ratova svijetu se opet ponavljaju situacije u kojima ponovno polazi školu povijesnog iskustva i u kojima ne zna ili ne želi moralno i politički kompetentno djelovati.

Uvjeti za novi rat

Izrazit ćemo bojazan da su, u jednom trenutku, haške presude – posebice ukoliko se ove prvostupanjske održe i u drugom stupnju – gotovo same po sebi počele stvarati uvjete za novi rat kao dio procesâ suvremenoga formiranja nacija jugoistočne Europe. Kada se u tolikoj mjeri, bez obaziranja i bezobzirno – politikom i pravosuđem – razgrađuje istina i oštećuje pravda, kada istina i pravda vise o niti, posljedice ne mogu iznenaditi. Zasad presude i dalje služe „samo“ uzajamnosti udovoljavanja, strateškim i obavještajnim podmirivanjima i zadovoljavanju eksperimentalne znatiželje političko-sigurnosnih struktura velikih zemalja – poglavito Velike Britanije – koje ovakvim izvođenjem pravosudno-političkih pokusa i masovnih testiranja kao i, s dna projekcijske dvorane, neljudskom i ciničnom opservacijom simultane multinacionalne stvarnosne predstave (reality show ili, bolje, real-time show) na prostoru nacija jugoistočne Europe pokušavaju svojim vanjskopolitičkim strategijama osigurati realnu podlogu i političku izvedivost.

Hrvatsku s hrvatskim narodom u BiH ne povezuje samo nacionalna solidarnost i zajedničko iskustvo obrane golog opstanka pred srpskom agresijom i novoprobuđenom bošnjačkom ekspanzionističkom fantazijom. Ako i ne ulazimo u geografsku i povijesnu jedinstvenost hrvatskog i dijela bosansko-hercegovačkog bojišta, u nacionalnom sjećanju ne može izblijediti slika golorukog stanovništva koje tijelima brani odlazak srbijanskih tenkova prema Hrvatskoj. Međusobna je veza geografski, povijesno, obrambeno, politički, gospodarski i demografski presudno važna, životno i geostrateški nužna i svaki pokušaj njezina „rezanja“ neprijateljski je udar na hrvatski narod u BiH kao i na Republiku Hrvatsku. Otužno je da takvo rezoniranje ne dijele sve političke opcije u Hrvatskoj, što je posljedica povijesnoga kontinuiteta protunacionalnog, a potom anacionalnog političkog mišljenja koje često ima priliku biti zastupljeno na najvišim državnim funkcijama u Republici Hrvatskoj. U mirnodopsko vrijeme štete za Hrvatsku od takva mentalnog sklopa manifestiraju se s vremena na vrijeme: strateški najizloženiji trokut Ploče–Pelješac–Neum, državne granice, tužba protiv Srbije za agresiju, vanjska politika Hrvatske, nestabilnost BiH, iseljavanje Hrvata iz BiH, haške optužnice koje terete hrvatski narod i državu samu preko državnog vrha iz 90-ih godina, time podupirući neprijateljsku političko-promidžbenu tezu o genocidnosti hrvatskog naroda i prirodnoj zloćudnosti hrvatske države...

Kako bi Hrvatska, okrenuta licem prema Europi, dočekala udarac iza leđa, na svojim jugoistočnim granicama? Vrlo vjerojatno, Hrvatska bi bila posljednja koja bi o tome saznala. A doživjela bi to onako kako bi to doživjeli političari koje hrvatski narod bira. Zabezeknuta, izbezumljena i izgubljena. I, kao uvijek nakon devedesetih, bezglavo tražeći vanjske konzultacije. Nikako ne oslanjajući se na vlastite snage i na vlastiti narod kao što se oslanja svaka autentična i istinska republikanska nacionalna država.

Vijenac 505

505 - 11. srpnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak