Vijenac 505

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

16. motovunski filmski festival

Na dan kada završava jubilarni Pulski festival započinje 16. motovunski, manifestacija koja je u svom glavnom pratećem programu ove godine posvećena Romima te s njima povezanom tematiziranju različitosti i borbe protiv predrasuda. Pored sjajne Rajske trilogije uglednog austrijskog filmaša i prijatelja Motovuna Ulricha Seidla (Pasji dani, Uvoz–izvoz), u kojoj su naslovi Ljubav, u Veneciji nagrađena Vjera i u konkurenciji Berlina prikazano Ufanje, glavni festivalski program nudi niz atraktivnih naslova, podjednako igranih i dokumentarnih.

slika Ulrich Seidl, Ljubav

Gost Motovuna glasoviti je iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf, ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick, retrospektivu čijih će ostvarenja publika imati priliku pogledati, a tu je i program posvećen scenarističkom opusu pisca Mirka Kovača (Mali vojnici, Lisice, Večernja zvona). Iz glavnog programa svakako vrijedi izdvojiti dokumentarac Riot Punk Mikea Lernera i Maksima Pozdorovkina, na ovogodišnjem Sundanceu Posebnom nagradom žirija nagrađenu storiju o utamničenim buntovnim članicama ruskog punk-rock-benda Pussy Riot koje su predstavljene putem razgovora s članovima njihovih obitelji i fotografija sa suđenja. Preporuke zavređuju i nagrađivani dokumentarac Fuck for Forest Poljaka Michala Marczaka, priča o aktivistima koji snimanjem i prodajom vlastitih pornića prikupljaju novac za spašavanje amazonskih prašuma, potom crno-bijeli američki neovisni naslovi Frances Ha suscenarista i redatelja Noaha Baumbacha, niskobudžetna urbana komedija o trojcu neprilagođenih cimera iz jednog bruklinškog stana, i također na Sundanceu nagrađen Kompjuterski šah Andrewa Bujalskog, lažnim dokumentarističkim postupkom realizirana pomaknuta priča o sudionicima godišnjega šahovskog turnira za šahovske računalne programere koji se održava na prijelazu 70-ih u 80-e. Za one koji u Puli propuste Jelčićevu Obranu i zaštitu i Mršićeve Kauboje prilika za „popravni“ pruža se u Motovunu, u sklopu kojeg se prikazuju i hvaljena španjolska La Plaga Neusa Ballúsa, osebujna meditacija o životu i smrti, te intrigantan grčki triler Kći.

7. vukovarski filmski festival

Birane naslove nudi i 7. vukovarski filmski festival – festival podunavskih zemalja koji se u gradu na Vuki održava od 26. kolovoza do 1. rujna. Pored pobjednika ovogodišnjeg Berlinalea, sjajne obiteljske drame Poza djeteta Rumunja Calina Petera Netzera, iznimno slojevite i dokumentaristički autentične studije odnosa posesivne majke i njezina odraslog sina, posjetitelji će moći pogledati također u Berlinu dvama Srebrnim medvjedima i Nagradom ekumenskog žirija ovjenčanu socijalnu egzistencijalnu dramu Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića,

slika Woody Allen, Blue Jasmine

potom za HBO realiziranu i provokativnu biografsku TV-dramu U sjeni: moj život s Liberaceom produktivnoga Stevena Soderbergha, humornu dramu Blue Jasmine Woodyja Allena, tragikomediju Oh Boy Nijemca Jana Olea Gerstera, ironijom obilježenu priču o mladiću koji odluči prekinuti studij i krenuti u lutanja ulicama Berlina, te zapaženi dokumentarac Stoičkov o slavnom nogometašu u režiji njegova sunarodnjaka Borislava Koleva. To su samo neki od aduta manifestacije koja od ove godine kreće s predstavljanjem filmskih festivala iz podunavskih zemalja, a prvi je na redu onaj u Oberhausenu.

Festivali, festivali...

Za živu filmsku festivalsku scenu ovog ljeta bit će zaslužni i četvrti Festival glazbenog dokumentarnog filma Starigrad Paklenica, u sklopu kojega će publika imati priliku pogledati izvrsnog dobitnika Oscara i nagrade BAFTA Potraga za Sugar Manom Malika Bendjelloula kao i za BAFTA-u nominiran film Marley Kevina Macdonalda. Tu su i Opuzen Film Festival (od 19. do 23. kolovoza) te zadarski Film Forum (od 24. do 31. kolovoza), kojih programi u vrijeme nastanka ovog teksta još nisu bili poznati.

Vijenac 505

505 - 11. srpnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak