Vijenac 504

Matica hrvatska

U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENE KNJIGE STRIPA KREŠIMIRA ZIMONIĆA

Strip s kojim su odrastale generacije

Aneta Pšihistal

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima u srijedu, 12. lipnja, organizirao je susret s Krešimirom Zimonićem, a predstavljene su dvije Zimonićeve knjige stripa: Zlatka (Fibra, Zagreb, 2012) i Priče iz davnine (StripForum, Slavonski Brod, 2013) te je prikazan animirani film Zlatkine žute minute. Domaćin susreta bio je Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, a o Zimoniću i njegovu radu govorio je njegov kolega i prijatelj Dubravko Mataković. „Osim što je jedan od najvažnijih autora stripa i crtanog filma, on je i veliki promotor stripa. Osnivač je Salona stripa u Vinkovcima, održao je niz predavanja i radionica o stripu, odgojio je mnoge generacije u stripu iz kojih su niknuli poznati hrvatski strip-autori i animatori“, istaknuo je Dubravko Mataković napominjući kako i Zimoniću može zahvaliti svoj ulazak u svijet stripa, dok je za njegov nedavni ulazak u svijet animacije Zimonić nedvojbeno kriv.

Strip Zlatka nastaje sredinom 80-ih godina, a Zimonićeva junakinja, uz koju su odrastale generacije mladih čitatelja Modre laste, svrstava se u red antologijskijih likova hrvatskoga stripa. Kako je kazao Zimonić, iza kojega je iznimno plodan i prepoznat rad u svijetu stripa i animiranoga filma, kao i ilustracije te dokumentarni filmovi i fotografije, Zlatka je njemu najdraži i najkompletniji strip. Riječ je o kratkim stripovima koji su nastajali više od dvadeset godina, a materijala je toliko da se nakon prve očekuje još jedna knjiga stripova s glavnom junakinjom Zlatkom.


slika Iz stripa Zlatka, izd. Fibra, Zagreb, 2012.


I novi Zimonićev animirani film Zlatkine žute minute nadahnut je njegovom junakinjom, koja je sada već malo starija i lista ovu knjigu kao da se sjeća svoje mladosti, a onda kreće dalje u 15-minutnu ludu, nadrealističnu pustolovinu po svijetu.

Film je rađen tri godine i završen je prije nekih mjesec i pol, tako da je prikazivanje u Vinkovcima jedno od prvih prikazivanja filma uopće. Do Vinkovaca prikazan je još samo na Danima hrvatskoga filma u Zagrebu, a pred njim je put na svjetske festivale animiranoga filma. „Rabio sam 3D-tehnologiju, koja se nekima sviđa, a nekima ne. Osobno nisam programer, tako da sam angažirao animatora koji je to radio. Svi su mi govorili kako će to ići brzo, ali trebalo je dosta vremena kako bi ti likovi uopće izgledali kako sam htio, a onda je i kod animacije bilo jako mnogo problema s kojima se nisam susretao radeći klasično. Cijelim filmom provlači se i animacija još jednog Vinkovčanina Brune Marina, koji je radio 2D-animaciju, a za scenogafiju sam angažirao Matiju Pisačića, kolegu s kojim sam i prije surađivao. Glazbu je komponirao moj brat Veljko, a u filmu ima i nekih zanimljivih zvukova, to je taj sound design, koji je radio Boris Wagner“, istaknuo je Krešimir Zimonić dodajući kako mu je želja o Zlatki napraviti dugometražni film.

Priče iz davnina, kazao je, stripovi su rađeni prema bajkama Ivane Brlić Mažuranić, objavljivani su kratko u Večernjem listu, a potom u Radosti, a sada su prvi put objedinjeni u knjizi. Knjiga je, uz Vinkovce, dosad predstavljena samo u Slavonskom Brodu na Danima Ivane Brlić Mažuranić. „Knjige danas nisu neki tržišni, komercijalni proizvod, ali mi je vrlo važno što su i Zlatka i Priče iz davnine objavljene u knjigama, jer ljudi zaborave što je bilo u novinama. Zbog toga mi je jako drago što je to napokon izašlo i što će svoje mjesto naći i u knjižnicama“, kazao je Krešimir Zimonić.

Susretu s Krešimirom Zimonićem u dvorani vinkovačke MH prethodilo je druženje s učenicima u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovačkom Novom Selu, gdje je uz Zlatkine žute minute prikazan i prvi animirani film Dubravka Matakovića Cigla, a oba autora djeci su demonstrirala kako nastaju njihovi stripovi.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak