Vijenac 504

Druga stranica

Makedonska pjesnička nagrada dodijeljena hrvatskom književniku

Stamaću makedonsko Književno žezlo

Goran Galić

Hrvatskom pjesniku, prevoditelju i sveučilišnom profesoru akademiku Anti Stamaću Društvo književnika Makedonije dodijelilo je uglednu nagradu za pjesništvo Književno žezlo. Riječ je o godišnjoj nagradi za poeziju koja se u Makedoniji dodjeljuje jednom domaćem i jednom stranom pjesniku, a uz Stamaća kao prvoga laureata iz Hrvatske, Žezlo za 2012. dodijeljeno je makedonskom pjesniku Eftimu Kletnikovu. Svečana manifestacija uručenja nagrada održana je 18. lipnja u sklopu manifestacije Praznik lipa u Skopju, kada je hrvatski pjesnik proglašen počasnim građaninom grada Skopja. U svečanoj prigodi predstavljena je i knjiga Stamaćevih i Kletnikovih stihova, objavljena u nakladi Društva makedonskih književnika.


slika


Visoko makedonsko odličje u prvom je redu nagrada Stamaćevu poetskom izričaju pronicave misaonosti i filozofičnosti, ali i priznanje gotovo polustoljetnoj autorovoj suradnji s makedonskim književnicima i profesorima na umjetničkom i znanstvenom području. „Dosta kolega iz Makedonije, danas vodećih makedonskih teoretičara književnosti, bilo je kod nas na doktorskom studiju, prevodili su moje studije i rasprave, i ovim su odličjem stavili neku vrst krune na naše svekoliko prijateljstvo“, izjavio je akademik Stamać za Vijenac dodavši da se hrvatsko-makedonska suradnja intenzivira i partnerstvom hrvatskog i makedonskog društva književnika koje će ove godine posjetiti Zagreb.

„Kad sam bio mlad, makedonski klasici kao što su Gane Todorovski i Ante Popovski intenzivno su pokazivali znakove simpatije prema hrvatskoj poeziji i kulturi, a na jačanju veza makedonske i hrvatske kulture, osobito književnosti, radio sam i osobno s profesorom Popovskim. Makedonska kultura danas je vrlo zrela kultura. Oni su učili od nas književnoznanstvenu misao, a mi smo mogli od njih učiti svježinu poezije“, ocijenio je Stamać.

Na svečanosti u Skopju, mimo diplomatskih uzusa, nagrađeni hrvatski pjesnik najprije je pozdravio najvećega živućeg pjesnika u Makedoniji Mateja Matevskog, a tek zatim diplomatski zbor i predstavnike izvršne vlasti koji su mu nagradu uručili. Susreo se i s književnikom Venkom Andonovskim, makedonskim kroatistom kojem je Matica hrvatska 2005. objavila knjigu Matoševa zvona, te nagrađenim pjesnikom Kletnikovim s kojim je razmijenio pjesničke dojmove i stavove.

Treba istaknuti da je dodjela nagrade Književno žezlo Anti Stamaću i Eftimu Kletnikovu u Makedoniji predstavljena kao prvorazredan društveni događaj o kojem su izvijestili mnogi mediji, naglašujući hrvatsko-makedonske veze i potrebu jačanja suradnje dviju zemalja na mnogim područjima. Nešto zapadnije, u uskoro 28. članici Europske Unije, događaj je naišao na autohtoni hrvatski medijski muk.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak