Vijenac 504

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Olja Ivanjicki u Rovinju


slika


Rovinj – u Zavičajnom muzeju grada Rovinja 15. lipnja otvorena je memorijalna izložba Sazvježđe Olje Ivanjicki. Srpska slikarica i performerica Olga Olja Ivanjicki (1931–2009) jedan je od utemeljitelja grupe Mediala. U Rovinju je izlagala na više skupnih i samostalnih izložaba (prvi puta 1964), a pripada i među osnivače danas tradicionalne rovinjske godišnje izložbe Grisia. Izložbu je postavila Fondacija Olge Olje Ivanjicki, a može se vidjeti do 21. srpnja.


Nagrada Putar 2013.

Velika Gorica – Izložba finalista Nagrade Radoslav Putar za 2013, koje je organizator Institut za suvremenu umjetnost, otvorena je u velikogoričkoj Galeriji Galženica. Ovogodišnji finalisti, odabrani između četrdesetak umjetnika u dobi do 35 godina, jesu: Mihael Giba, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Hana Miletić, dok je dobitnica Nagrade Dina Rončević. Članovi žirija bili su Miran Blažek, Irena Bekić, Jon Blackwood, Željka Himbele, Tadej Pogačar. Izložba ostaje otvorena do 12. srpnja. Ostale informacije potražite na www.galerijagalzenica.hr.


Ravenski mozaici

Split – Splitski Muzej hrvatskih arheoloških spomenika je, u povodu pristupanja Europskoj Uniji i Dana Italije, ugostio izložbu Antički mozaici iz Ravenne. Riječ je o izložbi zbirke vjernih kopija antičkih mozaika koja je nastala početkom pedesetih godina na Odjelu za mozaike Umjetničke akademije u Ravenni. Izložba se sastoji od četrdeset reprodukcija sačuvanih u gradskim bazilikama i mauzolejima Ravenne. Ravenske mozaike možete razgledati do 13. srpnja. Više informacija potražite na www.mhas-split.hr.


Mediterranea 16

Ancona – Bijenale mladih Mediterana Mediterranea 16 otvoren je u talijanskoj Anconi. Ovogodišnja tema bijenala, Errors Allowed, bavi se proizvodnjom i režimima znanja te strategijama samoobrazovanja, uzimajući u obzir Mediteran kao lakmus općih previranja, gospodarskih, političkih i društvenih promjena u posljednje dvije godine. Naši su predstavnici na izložbi: Igor Bezinović, Tea Hatadi, Ana Vuzdarić, grupa Antej Jelenić, Gildo Bavčević i Nina Jurić te Kontraakcija. Mediterranea 16 traje do 7. srpnja te na www.mediterraneabiennial.org/16-errors-allowed.


Fragmenti života

Tatjane Politeo


slika


Maribor – Mariborska Galerija E2RD ugošćuje izložbu Fragmenti života Tatjane Politeo. Novi je to opus sliko-objekata u kojem se umjetnica, umjesto slikarskog platna ili drvene daske kao već klasične podloge oslikavanja, odlučila baviti posebnošću stakla kao iznimno pogodna materijala za različite nove vizualne eksperimente s transparentnom teksturom slike, efektima prelamanja prirodnog i umjetnog svjetla na staklenim slikama. Izložba je otvorena do 3. srpnja te na www.e2rd.org.

Kožarićeva Freiheit...

München – Pod naslovom Freiheit ist ein seltener Vogel / Sloboda je rijetka ptica u minhenskoj Haus der Kunst otvorena je retrospektivna izložba Ivana Kožarića u suradnji sa MSU-om. Ona predstavlja više od pola stoljeća njegova kompleksnog umjetničkog rada i do danas je najobuhvatnija izložba posvećena Kožariću izvan Hrvatske. Suradnja s ravnateljem minhenske institucije Okwui Enwezorom započela je još na prošlogodišnjem pariškom trijenalu. Kožarićevu izložbu, kojoj je kustosica Patrizia Dander, možete pogledati sve do 22. rujna te se informirati na www.hausderkunst.de.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak