Vijenac 504

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Posljednji Eurokaz


Posebnu pozornost potkraj lipnja treba obratiti programu ovogodišnjega, prema najavama, posljednjeg Festivala novoga kazališta, koji započinje 26. lipnja i traje do 2. srpnja. Gledatelji će moći posjetiti Memorijalni centar KSEVT-a Dragana Živadinova u Vitanju u Sloveniji i pogledati (redom) predstave O konceptu lica sina Božjega, Drums and Digging, Travnička kronika, zatim predstavu Ping Pang Qui, performans Posljednja večera, predstavu Drop Dead, izložbu Via Nova via MSU / Nitko to ne bi smio gledati te predstavu iTMOi (in the mind of igor) Akram Kahn Company iz Velike Britanije.


Histrionsko kazališno ljeto

Glumačka družina Histrion započinje kazališno ljeto na Opatovini premijerom predstave Muke po Iveku iliti Tr… Tr… Trnje – Tr… Tr… Trešnjevka Nina Škrabea u režiji Želimira Mesarića. Riječ je o adaptaciji poznatog i vrlo uspješnog kazališnog hita Kidaj od svoje žene (Run From Your Wife), čiji je glavni lik taksist Ivek Kovač koji u dva zagrebačka kvarta vodi dva različita života.


slika


U jednom je Ivek Purger, a u drugom Ivek Tovar. Prema izboru imena lako je pretpostaviti da se komični elementi Coonyjeva predloška temelje na opreci između zagrebačkih i dalmatinskih životnih navika u kojima će histrionski glumački ansambl (Ronald Žlabur, Marija Borić, Tara Rosandić, Davor Svedružić, Draško Zidar, Željko Duvnjak, Nataša Kopeč, Dinka Vuković i Kristijan Jaić) boraviti cijelo ljeto. Pretpremijera je najavljena za 11. srpnja, dok će se premijera održati dan poslije.


18. MKFM u Puli

U Istarskom narodnom kazalištu od 20. lipnja odvija se Festival kazališta potlačenog u potpunosti posvećen njegovu utemeljitelju Augustu Boalu. Na međunarodnom forumu sudjelovat će umjetnici iz cijele Europe, a uz njega na festivalu su najavljeni i događaji poput InExActArt (24. 6), odnosno predstavljanje knjige The Autopoietic Theatre of Augusto Boal, zatim gostovanje Krila iz Bologne s programom Educator in the Time of Crisis i Madelenas Berlin te prezentacija Estetski dijalozi. Osim spomenutog, programima će se predstaviti i Subversive Festival iz Zagreba, Hrvatski centar za dramski odgoj, a sam program (više na www.ink.hr) završava 28. lipnja, nakon čega slijede prezentacije godišnjih produkcija kao i ljetne izvedbe INK-ova programa na Kaštelu.


4. ljetne noći Teatra Exit

U Muzeju za umjetnost i obrt 2. srpnja započinje program četvrtih Ljetnih noći Teatra Exit. Pozornica na otvorenom, u atriju muzeja, ugostit će Exitove predstave u vremenu od 2. do 28. srpnja i od 29. kolovoza do 8. rujna. Program je predstavio ravnatelj Teatra Exit Matko Raguž na tiskovnoj konferenciji, u prisutnosti ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića te predstavnice Societe Generale Splitska banka, uz čiju će pomoć, osim više od trideset izvedbi petnaest predstava Teatar Exit ovoga ljeta realizirati i dva premjerna naslova.


slika


Riječ je o projektu Damira Poljičaka Izložak br. 49, čija je premijera najavljena 30. i 31. kolovoza te predstavi Njuške u kojoj glume Janko Rakoš, Enes Vejzović i Amar Bukvić, a koja će se moći pogledati pretpremijerno 23. i 24. srpnja. Uz predstave iz vlastite produkcije, Exitove ljetne noći ugostit će i legendarne Stilske vježbe, Teatar proces iz Novoga Sada s predstavom Naši dani i ispitne predstave Akademije dramske umjetnosti (Mnogo vike ni za što i Ukroćena goropadnica). Detaljan je raspored dostupan na stranici Teatra Exit.


Riječke ljetne noći

Potkraj lipnja (30. 6) u Rijeci započinju Riječke ljetne noći, koje nude bogat glazbeni i scenski program sve do 25. srpnja. U dramskom dijelu programa najavljene su reprizne izvedbe predstava Lukrecija o bimo rekli požderuh Jagoša Markovića, mjuzikla Pepeljuga Magdalene Lupi Alvir, u izvedbi riječkog Gradskog kazališta lutaka, komedije Gostioničarka Mirandolina realizirane prošle godine u suradnji s festivalom Grad teatar Budva, zatim Buljanove režije Baba Jaga snijela jaje, izvedbe nekoliko projekata Tranzicijsko fikcijskog kazališta TRAFIK (Pozdrav s Jadrana, Diva i Destinacija Trafik: Divljač), gostovanje beogradskog Narodnog pozorišta s monodramom Tonyja Kushnera Kod kuće / Kabul u izvedbi Dušanke Glid Stojanović i praizvedba autorskog projekta Frontiere / Granice / Meje / Grens / Borders Katarine Holle u produkciji Talijanske drame.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak