Vijenac 504

Matica hrvatska

Okrugli stol o Trećem programu

HTV 3 ispunio očekivanja

Redakcija

Na okruglom stolu pod nazivom Je li HTV 3 ispunio očekivanja okupili su se predstavnici kulturnih institucija i udruga, članovi Programskog vijeća HRT-a te pojedini urednici i novinari s HTV-a.

Nazočni su pružili punu podršku trećem programu HTV-a i glavnom uredniku Deanu Šoši, te konstatirali da su evidentni stalni pomaci na bolje i programa i programske sheme.

Zaključeno je da je HTV3 u prevelikoj mjeri ovisan o repriznom sadržaju, odnosno da ima veliki problem proizvodnje programskih sadržaja za vlastite potrebe, a time i praćenja aktualnih zbivanja na kulturnoj, znanstvenoj i obrazovnoj sceni.

S obzirom da se na HRT-u upravo razgovara o raspodjeli programskih sredstava pojedinim programima i kanalima za iduću godinu, podržan je stav da HTV3 u toj raspodjeli mora imati u najmanju ruku ravnopravan tretman ostalim programima s obzirom da se radi o najvažnijem programu HTV-a, koji je po sadržaju daleko najbliži onom što se očekuje od javnog servisa poput HRT-a.

Za razliku od informativnih emisija koje su izrazito zastupljene i dostupne javnosti na velikom broju raznih medijskih i programskih platformi, javnost je drastično zakinuta upravo za sadržaje s područja kulture, znanost i obrazovanja, koji su gotovo posve iščezli iz hrvatskih medija. U tom kontekstu zaključeno je da je možda i najvažnija dužnost HRT-a da intervenira upravo u onim segmentima javnog sadržaja koji su nedostatno zastupljeni u ostalim medijima, odnosno da popuni tu prazninu nastalu potpunom komercijalizacijom najvećeg broja medija u Hrvatskoj.

Nazočni predstavnici kulturnih udruga i institucija su zaključili da bi HRT za HTV3 trebao izdvojiti barem četvrtinu ukupnih sredstava predviđenih za proizvodnju i kupnju televizijskog programa, kao i da bi sve najkvalitetnije i najkreativnije kadrove iz sadašnjih redakcija kulture, znanosti i obrazovanja HRT-a trebalo usmjeriti na proizvodnju namjenskih sadržaja za potrebe trećeg programa HTV-a.

U raspravi su, između ostalih, sudjelovali Zorislav Lukić (Matica hrvatska), Nikša Gligo (HAZU), Sanja Nikčević (Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa), Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar), u ime Instituta hrvatske glazbe Goran Končar, Zvonimir Stanislav i Paolo Sfeci, članovi Programskog vijeća Nina Obuljen Koržinek, Neda Ritz i Bruno Kragić, te Dean Šoša, glavni urednik HTV 3.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak