Vijenac 504

Glazba

Glezbeni globus

Mirta Špoljarić

S Händelom u Europu

SLAVONSKI BROD – U sklopu ovogodišnjega 24. brodskog glazbenog ljeta ističe se svečani program 30. lipnja, u povodu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji. Uz plesne, folklorne i glazbene programe mnogobrojnih brodskih amaterskih udruga od 18 do 24 sata, okosnicu svečanosti činit će koncert S Händelom u Europu, koji će izvesti za ovu prigodu sastavljen ansambl vođen tenorom Krešimirom Špicerom, pjevačem europskoga glasa. Pridružit će mu se Jože Haluza i Ivan Martinec, violine, Milan Čunko, viola, Krešimir Lazar, violončelo, i Mario Penzar, čembalo i orgulje. Koncert, koji će biti priređen u crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30, bit će sastavljen od recitativa i arija iz Händelovih opera te nekolicine skladateljevih instrumentalnih skladbi.


Zagrebačke orgulje

ZAGREB – Festival Orgulje Zagrebačke katedrale, koji je započeo 21. lipnja gostovanjem Simfonijskog orkestra Mostar pod ravnanjem Damira Bunoze, uz koje je nastupio solist na orguljama Edmund Andler Borić, do 21. rujna donijet će još sedam koncertnih događanja. U središtu su pozornosti orgulje, stoga će svi osim jednoga koncerta biti orguljski recitali – svirat će Edmund Andler Borić (Hrvatska, 4. 7), Anita Kaić Poslek (Hrvatska, 11. 7), Wilibald Guggenmos (Njemačka, 8. 8), Johann Hermans (Belgija, 22. 8), Neven Kraljić (Hrvatska, 12. 9) i Susana Garcia Lastra (Španjolska, 21. 9). A 18. srpnja nastupit će komorni duo iz Estonije, Mari-Liis Uibo na violini i Andres Uibo za orguljama.


Barok u Istri

ROVINJ – Pod motom Barok: jučer, danas, sutra od 19. lipnja do 11. srpnja u rovinjskoj crkvi Sv. Franje bit će održan 9. BaRoMus Festival, odnosno festival barokne glazbe. Nakon koncerata Camerate Garestin i ansambla Ars longa, vita brevis, publiku očekuje premijerni nastup Matija Dedić Baroque Trija (27. 6), koji će spojiti glazbu J. S. Bacha i jazz. Violinist Silvio Richter i čembalist Krešimir Has (2. 7) svirat će program baroknih sonata, duo saksofonista Saše Nestorovića i klavirista Igora Peteha (4. 7) predstavit će se programom pod naslovom Baroque Ballads i djelima I. Lukačića i J. S. Bacha, a ansambl Quintana (9. 7), koji čine lutnjistica Ilaria Fantin i pjevačica i harfistica Katerina Ghannudi, donijet će zanimljiv spoj glazbe temeljene na baroknoj praksi bassa continua i glazbe sefardske tradicije. Festival će zatvoriti Gudački kvartet Porin (11. 7) programom Around Baroque s djelima L. Sorkočevića, J. Haydna, I. Jarnovića i M. Ruždjaka.


Od klasike do jazza

GROBNIK – Festival komorne glazbe u Grobniku, koji nastoji povezati različite glazbene svjetove, ove će godine biti održan treći put i obuhvatit će dvije koncertne večeri u atriju kaštela u Grobniku nedaleko od Rijeke. Gosti su prve večeri 7. srpnja, pod naslovom S gitarom kroz vrijeme, Gitarski duo Prokofjev (Mak Grgič i Nejc Kuhar) i komorni sastav Dina i Mel feath. D.J. (Dina Bušić, vokal, Melita Ivković, gitara, Josip Marcelić, kontrabas, i Dario Botić, udaraljke). Druge festivalske večeri 14. srpnja nastupit će Jurica Goja, flauta, i Domagoj Pauković, gitara, a nakon njih The Balkan Jazz trio (Filip Novosel, tambura, Robert Jukič, bas, i Žan Tetičkovič, udaraljke). Moderator večeri bit će Zdravko Pleše, pokretač i voditelj festivala.


Bogato Splitsko ljeto

SPLIT – Ovogodišnje 59. splitsko ljeto, čiji je umjetnički ravnatelj Tonči Bilić, objavilo je iznimno bogat te kvalitetom i zanimljivošću ambiciozan program, koji će ispuniti svaki splitski dan od 14. srpnja do 14. kolovoza. Započet će na Peristilu premijerom opere Franza von Suppéa Povratak mornara u izvedbi Opere HNK Split pod ravnanjem Lorisa Voltolinija i u režiji Lea Katunarića. Druga operna premijera bit će Ukleti Holandez Richarda Wagnera 31. srpnja. Izvedbom će ravnati Tonči Bilić, a redatelj je Branko Brezovec. Na programu su i dvije izvedbe Verdijeve opere Nabucco, premijerno izvedene prošlog ljeta. Na taj način Splitsko ljeto obilježit će 200. obljetnicu rođenja dvojice opernih majstora.


slika


Bogat koncertni program obilježit će ansambl Django Reinhardt, Zagrebački ansambl flauta, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački kvartet saksofona, Ansambl Cantus, Splitski gudački kvartet, HGM Jazz orkestar, Orkestar Opere HNK Split uz solisticu Valentinu Fijačko, Gomalan Brass Quintet te Sevdah Takht Damira Imamovića. Dijelom glazbenog programa bit će i četvrta ljetna škola pijanista Kemala Gekića.

U dramskom su programu predviđene dvije premijere, a Balet HNK Split premijerno će na Peristilu 26. srpnja izvesti balet Verdi na glazbu iz opera Giuseppea Verdija. Koreograf je Dinko Bogdanić, a orkestrom HNK Split ravnat će Hari Zlodre. U dramskom je programu predviđeno i devet gostovanja, a baletni će obilježiti Tjedan baleta na Sustipanu u kojem će od 7. do 11. kolovoza Balet HNK Split izvesti pet naslova iz svog repertoara.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak