Vijenac 504

Druga stranica

Kazališni festival s predstavama Mire Gavrana, 26. lipnja–1. srpnja

Peti Gavranfest – u Europi za Europu

Mira Muhoberac

Dok Hrvatska odbrojava posljednje dane prije pridruživanja Europskoj Uniji, od 26. lipnja do 1. srpnja u Krakovu u Poljskoj održava se peti Gavranfest. U glasovitom Teatru Ludowy na sceni Pod Ratuszem, u središtu grada, izvest će predstave nastale prema tekstovima hrvatskoga književnika Mire Gavrana koje su izbornici Jacek Strama, ravnatelj Teatra Ludowy, i Anna Wierzchowska Wozniak, njegova dramaturginja, pozvali na ovu kazališnu svečanost. Dana 26. lipnja Teatar Badow iz Badowa i Teatar Nowy iz Lodza u Poljskoj izvest će Gavranovu komediju Sve o ženama, a 27. lipnja Teatar Ludowy iz grada domaćina Krakova prikazat će monokomediju Hotel Babilon. Teatar Gavran iz Zagreba izvest će 28. lipnja dramu Pacijent doktora Freuda, a Teatar Ludowy iz Krakova prikazat će 29. lipnja komediju Sve o ženama. Teatar La My iz Praga poljskoj će publici prikazati dramu Ljubavi Georgea Washingtona. I napokon, 1. srpnja, točno kad se Republika Hrvatska pripaja Europskoj Uniji, Scena Poniedzialek iz Szczecina u Poljskoj prikazat će Gavranovu komediju Muž moje žene.


slika


Idejni su začetnici, selektori i pokretači Gavranfesta Emil Nedielka, ravnatelj kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave. Gavranfest, kazališni festival pokrenut 2003. u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnava u Slovačkoj (zanimljivo, mjesto je rođenja Mire Gavrana Gornja Trnava u Hrvatskoj), na kojemu su se do 2009. prikazivale predstave nastale prema Gavranovim dramama i komedijama, prvi se put seli u Poljsku, a Teatar Ludowy iz Krakova, preuzimajući u lipnju festival posvećen Gavranu, nastavlja tradiciju započetu u Slovačkoj: naš suvremenik Miro Gavran ostaje tako jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival posvećen sebi, a koji djeluje uspješno i kontinuirano izvan naše domovine.

Kontinuitet festivala, koji će u šest dana prikazati šest predstava najprevođenijega (na čak 50 jezika!) i najizvođenijega (200 premijera širom svijeta, dva milijuna gledatelja) hrvatskoga autora, najbolji je dokaz da Hrvatska nekoliko godina prije članstva u Europskoj Uniji na europskom kulturnom tržištu ima (uvozno-izvozni, ovisno o kutu gledanja) vrhunski kulturni proizvod koji prepoznaju strani kazališni umjetnici, teatri, izbornici i publika kao iznimno kazališno djelo. Ovogodišnje održavanje Gavranfesta u Krakovu potvrda je da Europa vrijednosti hrvatske kazališne kulture prepoznaje nerijetko domišljenije, konstruktivnije i lucidnije od domicilne nam Hrvatske. Napokon, Miro Gavran dobio je više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, i nagradu Central European Time koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, i nagradu Europski krug za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.

Vijenac 504

504 - 27. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak