Vijenac 503

Matica hrvatska

MATIČIN SVETONEDELJSKI KULTURNI TRIPTIH

Uspjeh najmlađega ogranka

Redakcija

U prosincu 2012. u gradu Svetoj Nedelji osnovan je najmlađi ogranak Matice hrvatske koji se u svega šest mjeseci djelovanja afirmirao kao nezaobilazni kulturni topos Zagrebačke županije. Iako je Grad Sveta Nedjelja jedan od najmlađih gradova u Republici Hrvatskoj na gospodarskom i demografskom području već je ostvaren zapažen razvoj. U posljednjem desetljeću gotovo je udvostručen broj stanovnika na administrativnom području grada koji danas broji više od 20.000 stanovnika.


slika


S druge strane, riječ je o jedinom gradu u Zagrebačkoj županiji koji nema gradsku ili narodnu čitaonicu. Građani upozoravaju kako grad s više od 1500 učenika u osnovnoj školi, s više od sedamsto srednjoškolaca, nekoliko stotina studenata te povećanim udjelom visokoobrazovnoga stanovništva nema minimalni kulturni pa ni civilizacijski doseg u instituciji gradske, opće, narodne knjižnice.

Tek polugodišnje djelovanje OMH u Svetoj Nedelji pokazalo se kao uspješan kulturni projekt koji pokreće promjene. Matica hrvatska u Svetoj Nedelji u kratko je vrijeme organizirala niz kulturnih, umjetničkih i obrazovnih manifestacija i projekata: Korizmeni klapski koncert, obilježavanje 440. obljetnice Seljačke bune, bitke kod Kerestinca, kićenje svetonedeljskoga zdenca u povodu Majuša, obilježavanje Dana planeta Zemlje, druženje s umjetnikom Zdenkom Bašićem i književnicom Ivanom Šojat Kuči.

Ogranak na čelu s predsjednikom Ivicom Kapuđijom građanima je koncem svibnja podario trodijelni kulturni program nazvan Matičin triptih, otvoren 18. svibnja 1. likovnom kolonijom Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, u dvorcu obitelji Erdödy u Kerestincu. Dvadesetak svetonedeljskih i samoborskih likovnih umjetnika svojim je izričajem pridonijelo umjetničkom fundusu grada, čime je otvoren i program Svetonedeljskoga kulturnog ljeta 2013, koji Matica ostvaruje sa Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Svete Nedelje.

Matica hrvatska u Svetoj Nedelji pokušava otrgnuti zaboravu lik i djelo najpoznatijeg Svetonedeljčanina i nekadašnjega svetonedeljskog župnika iz 18. stoljeća. Druga je slika Matična triptiha stoga „naslikana“ 20. svibnja predavanjem Katarina Koprek s Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu o Mihalju Šilobodu Bolšiću i njegovu priručniku gregorijanskoga pjevanja Fundamentum cantus gregoriani seu choralis. U prigodnom programu nastupio je violončelist Mislav Brajković iz Samobora, student Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja, a tonove gregorijanskog napjeva dočarale su studentice iz Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta.


slika


Istu večer svečano je otvorena Čitaonica Matice hrvatske u Svetoj Nedelji koja će prema Kapuđijinim riječima postati prostor kulturnog, obrazovnog i umjetničkog života Svete Nedelje. Sve prisutne pozdravio je i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, a otvaranju je prisustvovao i Zorislav Lukić, Matičin glavni tajnik. Predstavljena je i virtualna dokumentacija aktivnosti Ogranka putem nove mrežne stranice www.ogranak-mh-svn.hr, čije je zaglavlje oplemenjeno grafičkim rješenjem poznatoga hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića. Treća slika Triptiha uprizorena je u utorak 21. svibnja postavljanjem spomen-ploče ispred spomenika Anti Starčeviću, ocu domovine, u prigodi 190. obljetnice njegova rođenja.

Iako je grad Sveta Nedjelja dosad bio prvi, a ove godine drugi grad prema Forbesovoj listi najboljih gradova u RH po uvjetima za gospodarstvo te uvjetima za život građana, predsjednik Ogranka Ivica Kapuđija zaključuje: „Svetoj Nedelji potrebna je istinska kulturna Oluja.“ A da kulturnog entuzijazma u gradiću nadomak Zagreba ne nedostaje svjedoče i najave budućih događaja. U sklopu Svetonedeljskog kulturnog ljeta 2013, uz susret klapa, održan 8. lipnja, u dvorcu Erdödy 14. lipnja nastupit će učenici Glazbene škole Ferdo Livadić, a za kolovoz je najavljena tamburaška večer, izložba i večer poezije. Niz kulturnih događaja nastavit će se i u narednoj sezoni za koju najmlađi ogranak MH već priprema nove projekte i bogat program.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak