Vijenac 503

Druga stranica

NAGRADA VLADIMIR NAZOR

Najbolje od hrvatske umjetnosti

Goran Galić

Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2012. proglašeni su 24. svibnja. Nazor za životno djelo dodijeljen je književniku Luku Paljetku, filmskom snimatelju Ivici Rajkoviću, kiparici Mariji Ujević Galetović, dramskom umjetniku Nenadu Šegviću, arhitektici Hildegard Auf-Franić, dok je ugledni skladatelj Ivo Malec nagradu odbio.

Godišnju nagradu na području književnosti dobila je Tatjana Gromača za roman Božanska dječica, za filmsku umjetnost Rene Bitorajac za ulogu u filmu Ljudožder vegetarijanac, dok je na polju likovne i primijenjene umjetnosti nagrađen Ivan Marušić Klif za site-specific-instalaciju Lambda koja je u ožujku i travnju 2012. postavljena u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo i Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.

Za arhitektonsko rješenje Studentskog doma i centra Sveučilišnog Kampusa u Splitu godišnja nagrada Vladimir Nazor pripala je arhitektima Neni Keziću i Emilu Šverku, a Nazorom za glazbu nagrađena je violončelistica Monika Leskovar, za tri koncerta u prošlogodišnjoj zagrebačkoj koncertnoj sezoni. Riječ je o cjelovečernjem recitalu s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, izvedbi 3. Kammermusik Paula Hindemitha s Ansamblom Cantus te 1. koncertu za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča izvedenim sa Zagrebačkom filharmonijom.

Osamdesetosmogodišnji skladatelj Ivo Malec neprihvaćanje Nazora za životno djelo obrazložio je nevjerodostojnošću priznanja, koje je prema njegovim riječima lišeno svakoga historiciteta. „U trenutku u kojem je moje ‘životno djelo’ već odavno završeno i kad se s nivoa totalno prešućenog postojanja (što ne mogu tumačiti kao slučajno), najednom nađem putem prestižne državne Nagrade na samom vrhu, moje je iznenađenje i čuđenje više nego razumljivo ako ne i malo šokirano: ne tražeći ništa, našao sam se u rubrici gdje mi nije mjesto“, stoji u Malecovu pismu Ministarstvu.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti dodijeljene 19. lipnja na svečanosti u Muzeju Mimara.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak