Vijenac 503

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Crtalićeva Sadašnjost

povijesti


Pula – Galerija Anex Multimedijalnog centra Luka u Puli ugošćuje izložbu Sadašnjost povijesti Marijana Crtalića. Autor ističe kako je izložba zapravo vizualizacija danas uobičajena pogleda na radnika i njegova prava u spoju s ponudom načina života koji mu nudi državni aparat. On navedeni aparat doživljava kao dotrajao i pokvaren birokratski mehanizam, a radnike kao hipereksploatiranu tržišnu živu vagu bez prava i identiteta. Crtalićeva je izložba otvorena do 20. lipnja. Informacije o Crtalićevu umjetničkom aktivizmu potražite na marijancrtalic.blogspot.com.


Klif voli crtiće


slika


Zagreb – Izložba / videoinstalacija Ivana Marušića Klifa Volim crtiće otvorena je u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U izložbi umjetnik ulazi u irealni svijet crtića te kreće na putovanje tijekom kojega susreće razne likove. Ubrzo iz irealnog izranja realni svijet, tjerajući aktera na suočavanje s vlastitom svakodnevnicom, i svim ugodnim i neugodnim događajima koje ona nosi. Projekt je plod suradnje MSU-a i Svjetskoga festivala animiranog filma. Izložbu, kojoj je kustosica Leila Topić, možete razgledati do 19. lipnja te na www.msu.hr.


Todorovićevo

Polje – Matrica


slika


Rijeka – U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do 15. je lipnja otvorena izložba crteža Polje – Matrica Predraga Todorovića. Kako u katalogu piše Ivica Župan, ti su crteži izvedeni oštrim predmetima na limovima od inoksa, pocinčanoga lima, čistoga cinka i aluminija i možemo ih čitati kao intuitivno-meditativne postupke koji stvaraju dnevnik senzacija koje su se autoru događale dok je stvarao ove artefakte, kao reljef psihe, dnevnik autorovih nizanja misli, stajališta i raspoloženja, radosnih, sjetnih, uznemirenosti, melankolije… Više informacija na www.mmsu.hr.


Bijelo – iza vidljivog u Galeriji VN


slika


Zagreb – Lijepa suradnja Galerije VN i Tekstilno-tehnološkog fakulteta dogodila se na likovnoj radionici s temom Bijelo – iza vidljivog. U sklopu radionice održana su predavanja i predstavljanja likovnih umjetnica koje se u radu koriste tekstilom: Valentine Stepan, Dine Rončević i Lane Stojčević. U spontanom i misaonom procesu te realizaciji radova u galeriji je stvoren prostor za istraživanje, kreativnost i izlaganje. Voditeljice radionice bile su Koraljka Kovač Dugandžić te Andrea Pavetić i Tihana Mikša Perković.


Stojanovski u Berlinu


Berlin – Kao sastavni dio manifestacije Kolonie Wedding, u galeriji Prima Center u Berlinu, otvorena je izložba Oko Krunoslava Stojanovskog. Uz veliku ambijentalnu istalaciju u kojoj se posjetitelj susreće s drukčijim pristupom političkoj svakodnevici, izložbu čine i brojni portreti, sjajni digitalni crteži i fotografije. Instalaciju Oko naša je publika mogla vidjeti u Galeriji Matice hrvatske u svibnju 2011, a portrete i fotografije nedavno u Greti. Izložba u Berlinu otvorena je do 14. lipnja.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak