Vijenac 503

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Antonio Muńoz Molina dobitnik nagrade Princa od Asturije


ŠPANJOLSKA – Španjolski pisac Antonio Muńoz Molina dobitnik je ovogodišnje nagrade Princa od Asturije za književnost.


slika


Jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca, 57-godišnji Muńoz Molina, prvi je roman, Beatus Ille, objavio 1986, kad ga je otkrio španjolski izdavač Seix-Barral. Otkad je 2004. i 2005. godio Kulturni institut Cervantes u New Yorku, živi na relaciji Madrid–New York. Njegovi romani i kratke priče, među njima El jinete polaco (1991), Los misterios de Madrid (1992), Sepharad (2001) i drugi, često se bave temama španjolske povijesti, poput građanskoga rata ili protjerivanja Židova. U najnovijem eseju, Todo lo que era sólido, bavi se ekonomskim procvatom i teškom krizom koja je nakon njega pogodila Španjolsku. Dobitnik je Nacionalne nagrade za roman, nagrade Planeta i drugih. Uglednu nagradu Princa od Asturije od 1981. svake jeseni u sjevernošpanjolskom Oviedu predaje princ Felipe u osam kategorija, a vrijedna je 50.000 eura. Među dosadašnjim dobitnicima nagrada za književnost bili su Philip Roth, Amin Maalouf i Günter Grass.


Büchnerova nagrada za Sybille Lewitscharoff


NJEMAČKA – Sibylle Lewitscharoff dobitnica je ovogodišnje najvažnije nagrade za autore njemačkoga govornog područja, Nagrade Georga Büchnera.


slika


Kako navodi Njemačka akademija u Darmstadtu, koja predaje nagradu, autorica u romanima neiscrpnom promatračkom energijom, pripovjedačkom maštom i jezičnom kreativnošću istražuje granice onoga što smatramo svakodnevnom stvarnošću. 59-godišnja spisateljica rođena je u Stuttgartu, a živi u Berlinu. Tek je kasno počela objavljivati, a prva knjiga, 36 Gerechte, izašla joj je 1994. Za Pong je četiri godine poslije dobila Nagradu Ingeborg Bachmann. Među ostalim su njezinim naslovima Der höfliche Harald, Montgomery, Consummatus, Apostoloff, za koji je 2009. dobila nagradu Lajpciškoga sajma knjige, te Blumenberg, s kojim je 2011. bila među finalistima Njemačke književne nagrade. Autorica je dobitnica i Kleistove nagrade, Berlinske književne nagrade i drugih, a Büchnerova nagrada, vrijedna 50.000 eura, bit će joj predana potkraj listopada u Darmstadtu. Među dosadašnjim su njezinim laureatima neki od najuglednijih autora na njemačkom, među njima Gottfried Benn, Erich Kästner, Günter Grass, Heinrich Böll i Friedrich Dürrenmatt. Lani je nagradu dobila Felicitas Hoppe.


Mia Couto nagrađen nagradom Camőes


PORTUGAL/BRAZIL – Mozambikanski pisac Mia Couto dobitnik je književne nagrade Camőes.

Kako je javio žiri u Rio de Janeiru, djelo 57-godišnjeg autora puno je „stilske inovacije i duboke ljudskosti“. Nagrada vrijedna 100.000 eura najvažnije je književno priznanje portugalskoga govornog područja. Autor je rođen 1955. u Beiri u Mozambiku kao sin portugalskoga bračnog para. Njegovi romani, poezija i priče pod jakim su utjecajem brazilskih autora Jorgea Amada i Carlosa Drummonda de Andradea te latinoameričkog „magičnog realizma“. Među njegovim su poznatijim djelima priče Terra Sonâmbula (1994) i A Varanda do Frangipani (1996), romani Venenos de Deus, Remédios do Diabo (2008), Jerusalém (2009)... Prémio Camőes nosi ime portugalskog pjesnika Luísa Camőesa (1524–1580), a nagrada se predaje svake godine od 1989. autorima portugalskoga govornog područja. Financiraju je po pola ministarstva kulture Portugala i Brazila.


Umrla Franca Rame


ITALIJA – Talijanska kazališna glumica i spisateljica Franca Rame umrla je u Milanu u dobi od 83 godine.


slika


S mužem, talijanskim nobelovcem Dariom Foom, s kojim je bila u braku gotovo šezdeset godina, napisala je sedamdesetak kazališnih komada i nebrojeno je puta stajala na pozornici. Politički komadi toga para polarizirali su Italiju, a Franca Rame i sama je bila politički aktivna, pa se sedamdesetih godina angažirala u feminističkom pokretu, a 2006. izabrana je za senatoricu. „Franca Rame bila je iznimna, hrabra i neumorna žena, koja je posebno pridonijela širenju talijanske kulture“, rekao je ministar kulture Massimo Bray.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak