Vijenac 503

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Na Festivalu drame

pobijedio – mjuzikl


NOVI SAD – Mjuzikl Zona Zamfirova Pozorišta na Terazijama nastao po djelu Stevana Sremca, a u režiji Kokana Mladenovića najbolja je predstava 58. Sterijina pozorja završena prošloga tjedna u Novom Sadu. Najbolji je novi dramski tekst Čarobnjak Fedora Šilija, a za režiju te predstave u produkciji Narodnoga pozorišta u Somboru Boris Liješević dobio je i nagradu za najbolju režiju. Specijalna nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je Galebu, Tomija Janežiča novosadskoga SNP-a. Na ovogodišnjem festivalu u sklopu programa Krugovi predstavljene su i dvije hrvatske produkcije, osječki Understadt i Odisej među čijih čak šest koproducenata su i Gavella i Teatar Ulysses. Festival je obilježilo nekoliko kulturnih skandala, prije svega povlačenjem iz selekcije, zbog činjenice da je Pozorje otvorio Emir Kusturica, predstave zeničkoga Bosanskog narodnog pozorišta Grebanje ili kako se ubila moja baka Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić. Primjedbe su se čule i na selektora Igora Bojovića, ponajprije zbog uvrštavanja u konkurenciju „državnog projekta“ predstave Konstantin, koja prema mišljenju većine ne zadovoljava temeljne estetske kriterije festivala. I na kraju, ni dodjela nagrade nije protekla bez ozbiljnih prigovora zbog činjenice da je na festivalu dramske riječi nagradu za najbolju predstavu osvojio – mjuzikl.


Ambijentalni Galeb


NEW YORK – U ambijentu njujorškoga Central Parka premijerno je izveden Čehovljev Galeb u režiji Stephena Burdmana i produkciji kazališta New York Classical.


slika


Smještena uz rub jezera, predstava mijenja prostor zbivanja pa s glumcima i publika seli više puta. I dok je prije dvanaest godina Galeb, također u Central Parku, zbog Meryl Streep u ulozi majke protagonista Trepljova nazvan „Arkadininom dramom“ ovaj put to nije bilo slučaj. Ian Antal u ulozi Trepljova vratio je dramu njezinu glavnom liku, mladom frustriranom umjetniku u sjeni „velike“ majke. Niz nesretnih likova i dinamičan prostor igre učinio je predstavu zapaženom. I jako dobro posjećenom – naime, za razliku od skupih ulaznica za brodvejske predstave, ulaz na predstavu Galeb je besplatan, što mu iz predstave u predstavu donosi brojnu publiku.


Jutarnje predstave


EDINBURGH – Jedno od najpoznatijih svjetskih kazališta, edinburški Traverse ove godine obilježava pedesetu godišnjicu postojanja pa ne čudi da je upravo najavljeni program njihova festivala koji se tradicionalno održava u kolovozu iznimno bogat. Festival otvara svjetska praizvedba novoga teksta Davida Harrowera Ciara, koju slijedi premijera komada Tima Pricea I’m with the Band. U Traverse se vraća originalni i popularni program naslovljen Drame za doručak u kojem će biti prikazane produkcije A Respectable Widow Takes to Vulgarity Douglasa Maxwella i Clean Sabrine Mahfouz. Zanimljivost je programa što predstave počinju – u devet sati ujutro! Osim brojnih gostovanja organizatori su posebno ponosni na program Traverseovih pedeset, koji okuplja pedesetero pisaca koji su prošli na natječaju za najbolju kratku dramu do petsto riječi. Program je predstavljen još u siječnju, a sada će njihove drame biti igrane u dvije večeri. Među odabranim je piscima i naš Dino Pešut.


Tri prsta ispod pupka

ironiziraju slovenske tabue


LJUBLJANA Tri prsta ispod pupka u režiji Maruše Geymajer-Oblak premijerno je izvedena u Slovenskom mladinskom gledališču. Predstava u kabaretskom duhu duhovito ironizira seksualne navike i tabue Slovenaca, poigrava se sa stereotipima i predrasudama pa je izazvala vrlo pozitivne reakcije. Kako je tema produkcije definirana kao „skriveno u (homo i hetero) erotskoj fantaziji Slovenaca“ Tri prsta ispod pupka ne propušta izrugivati se s tradicionalnim pojmovima, od kranjskih kobasica do kekecovske odjeće i jodlanja. No predstava nije samo zabavna: ona polemizira s konzervativnim pogledom na svijet u kojem je tijelo grešno, a dežurni moralizatori javno pozivaju na nevinost, dok privatno rade sasvim suprotne stvari.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak