Vijenac 503

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Tomisalv Zajec u HNK u Zagrebu

Posljednja dramska premijera Drame HNK u Zagrebu održat će se 16. lipnja u dvorištu Zagrebačkoga plesnog centra u 21.30. Riječ je o praizvedbi dramskog teksta Tomislava Zajeca Trebalo bi prošetati psa, nagrađenom drugom Nagradom Marin Držić prošle godine. Redateljica predstave je Franka Perković, dramaturg Goran Ferčec dok ostatak autorskog tima čine Ivo Knezović, Mario Leko, Bojan Gagić i Zoran Mihanović. U predstavi koja govori o složenim obiteljskim odnosima u kojima je mnogo značajnije ono što se prešućuje glume Vlatko Dulić, Daria Lorenci Flatz i Bojan Navojec.


Eurokaz: festival novoga kazališta


Ovogodišnji Festival novoga kazališta Eurokaz bit će od 26. lipnja do 3. srpnja. Program će se odvijati u Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom plesnom centru, Gradskom kazalištu Gavella i u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.


slika O konceptu lica sina Božjeg


Festival utemeljen 1987. od tada sve do danas zagrebačkoj i hrvatskoj publici donosi inovativne predstave kojima se mijenja poimanje kazališnoga jezika. Mnogobrojne skupine koje su proteklih godina gostovale na Eurokazu nerijetko su tek nekoliko godina nakon predstavljanja na festivalu postale poznate i u ostatku svijeta. I ove godine na festivalu će gostovati kultna talijanska skupina Societas Raffaello Sanzio i Romeo Castellucci s predstavom O konceptu lica sina Božjeg (MSU, 26. i 27. 6), zatim Faustin Linyekula i njegova skupina Studios Kabako iz Demokratske Republike Kongo s predstavom Drums adnd Digging (ZPC, 27. i 28. 6). Eurokaz 29. 6. organizira Izlet u Vitanje u Sloveniji, gdje će gledatelji moći razgledati Memorijalni centar KSEVT-a, Centra za kulturalizaciju svemira koji spaja znanost i postgravitacijsku umjetnost čiji je utemeljitelj Dragan Živadinov. Iste i sljedeće večeri u ZKM-u će se moći pogledati Andrićeva Travnička kronika u izvedbi Narodnoga teatra iz Bitole i režiji Branka Brezovca. Španjolska umjetnica Angelica Liddell 30. 6. u Gavelli izvest će predstavu Ping Pang Qiu, dan poslije u MSU-u bit će performans Svečana večera Dalibora Martinisa u povodu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, a na samu kraju Eurokaza najavljena je plesna radionica Akrama Khana, preformans Drop Dead slovenske skupine Via Negativa i otvaranje izložbe Via Nova via MSU / Nitko to ne bi smio gledati. Eurokaz 3. srpnja zatvara predstava iTMOi (in the mind of igor) Akram Khan Company iz Velike Britanije.


Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak