Vijenac 503

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Grude

Nakon uspješne kulturne manifestacije Uskrsa s Maticom hrvatskom u Grudama i 50. Šimićevih susreta 2013. Matica hrvatska nastavila je s aktivnostima. Tako je, na zamolbu Ogranka Matice hrvatske iz Gruda, vrijednim knjigama Središnjica darovala odlične učenike završnih razreda osnovnih i Srednje škole Grude. Bilo je tu više od sedamdeset naslova vrijednih knjiga. Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama Mario Bušić knjige su uručili ravnateljima škola. Knjiga je vrijedan dar i dragocjena uspomena, a najbolji učenici, grudski odlikaši, znat će je upotrijebiti za svoju duhovnu i kulturnu nadgradnju. (G. G.)


Kutina


Ovogodišnja priredba izletničko-pjesničkog sadržaja Grozdovi i stihovi 1. je lipnja uz glavnog organizatora OMH Kutina ujedinila i ogranke MH Lipovljana i Novske te Povijesno društvo iz Koprivnice. Izletnike iz Koprivnice na Gojlu su dočekali Katica i Antun Dragošević, aktivni suradnici kutinskog ogranka, a nekadašnji stanovnici Koprivnice. Gojlo je u 19. stoljeću, prije „naftnoga razdoblja“, bilo čuveno po nagrađivanim vinima. Stihovima o vinu, ali i o drugim temama, nastavljeno je druženje u Piljenicama na obali Pakre. Tu na vratima Slavonije izletnike i pjesnike pozdravila je predsjednica OMH Lipovljani Melita Lenička, a ponudom sa stola razveselile vrijedne članice Udruge Mlinarice. Nastupili su, ili su čitani radovi, uglavnom pjesnika članova MH: Katarine Brkić i Dragutina Pasarića iz Kutine, Duška Lončara, Jasne Popović Poje i Alojza Buljana iz Novske. Govorio je i književnik Đuro Vidmarović. S mještanima i ponajviše matičarima Lipovljana priprema monografiju o Piljenicama. Zlatom nagrađena na više izložaba moslavačka vina iz obiteljskog vinograda u Voloderu u Piljenicama predstavila je Ana Tomac, članica OMH Novska. Pjesništvom na moslavačkoj kajkavšitini predstavila se i poznata pjesnikinja Božica Brkan. Osobit je bio središnji dio priredbe u vinogradima iznad Pleternice. Tu je domaćin bila poznata vinogradarska obitelj Markota. Njezin utemeljitelj Marinko Markota uz uzgoj vinove loze i njegovanje vina rado interpretira stihove domaćih i svjetskih pjesnika o toj temi. Dakako, to nije izostalo ni u ovoj prigodi. Čuli su se i stihovi pleterničkih pera Marka Baričevića i Milunke Oreč, a pjevački ton dao je Vlado Bauer, zvan „požeški Pavarotti“. Na pjesnički skup Grozdovi i stihovi iduće godine s glavnim sadržajem u moslavačkom kraju, stihovima iz svoga bogatog pjesničkog opusa pozvao je predsjednik Ogranka MH Kutina Ante Juretić (Dragutin Pasarić).


Ozalj


Kulturno-umjetničko društvo Vrhovac i Ogranak Matice hrvatske u Ozlju predstavili su 8. lipnja knjigu Narodne pjesme, pripoviedke, poslovice i zagonetke. Kupio ih oko Vrhovca u Hrvatskoj Gjuro Kamenar. 1878. Knjigu u suizdanju Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za etnologiju, priredila je Sanja Benković-Marković, a na predstavljanju vrijednoga baštinskog izdanja sudjelovali su predstavnici nakladnika i brojni gosti. Predstavljanju je prethodila misa u župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana, a nakon središnjeg događaja uslijedila je promocija Panonskog ljetopisa iz Gradišća. (G. G.)


Sisak


U povodu proslave Dana grada Siska i blagdana Sv. Kvirina Ogranak Matice hrvatske već sedamnaest godina organizira Kvirinove poetske susrete, na kojima sudjeluju ugledni hrvatski pjesnici i pisci. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa Sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije. Ovogodišnju je Plaketu žiri, u sastavu: Borben Vladović, Davor Šalat i Đurđica Vuković, dodijelio Krešimiru Bagiću. „Nakon intenzivnoga iskustva neoegzistencijalističke i mimetičke poezije te miroljubive koegzistencije vrlo različitih poetičkih profila, Bagićeva je poezija još razmjerno radikalna u odnosu na povratak metonimijski ulančanijim izričajima mnogih vodećih hrvatskih pjesnika.


slika Krešimir Bagić


No ta radikalnost zapravo drži pjesnički prostor svagda otvorenim, odvraća ga od ustajalosti i okamenjujućih poetičkih samozadovoljstava te nerijetko uspijeva izbiti na ničim kontaminiranu poetsku čistinu“, istaknuto je u obrazloženju nagrade. Dobitnik je nagrade za najbolju pjesničku zbirku objavljenu 2012/13. Davor Ivankovac, i to za knjigu Freud na Facebooku, koja je već ovjenčana Goranovim vijencem za mlade pjesnike. Nagrade su dobitnicima uručene 7. lipnja, a nakon dogovora i pjesničke večeri predstavljen je novi trobroj Riječi, časopisa za književnost, kulturu i znanost koji uređuju Andrija Tunjić i Đurđica Vuković. Ove su godine na Susretima sudjelovali pjesnici i književnici Krešimir Bagić, Davor Ivankovac, Lana Derkač, Darija Žilić, Dorta Jagić, Marija Lamot, Borben Vladović, Davor Šalat, Ervin Jahić, Mario Glavaš, Anastazija Komljenović, Nataša Nježić, Siniša Matasović... (G. G.)


Slavonski Brod


Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu i Gradska knjižnica organiziraju predstavljanje knjige haiku-poezije Marka Crvenka U dahu vremena, koja će se održati u srijedu 19. lipnja u 19.30 sati u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu. O knjizi franjevca, doktora prirodnih znanosti i sveučilišnoga profesora u miru, govorit će Jasna Ažman, Ružica Martinović-Vlahović, Domagoj Šimunović, Marijan Balen i sam autor. U glazbenom dijelu na glasoviru će nastupiti Hrvoje Aušić, učenik Zdravke Tekić-Dadić iz Srednje glazbene škole Slavonski Brod, koji će izvesti skladbe Crveni karanfil Dore Pejačević i Mjesečinu Claudea Debussyja. (G. G.)


Varaždinske Toplice


slika

U rođendanskom mjesecu Antuna Kukuljevića Sakcinskog i njegova sina Ivana Kukuljevića 29. svibnja proveden je u organizaciji Ogranka MH u Varaždinskim Toplicama i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Sakcinskog tradicionalni susret na topličkom spomeničkom području Sv. Duh, uz grob Antuna Kukuljevića. U komemorativnom programu sudjelovali su predsjednica Ogranka Božena Filipan, učenici mjesne škole pod vodstvom Drage Ilića i knjižničara Domagoja Španića te župnik vlč. Stjepan Mostečak. U znak zahvalnosti za njihove trajne domovinske zasluge uvođenjem hrvatskoga jezika u javni život i u hrvatsko školstvo položeni su na grob spomen-vijenci te zapaljene svijeće, a Ivanu Kukuljeviću odana je posebna počast na njegov rođendan i uz spomenik hrvatskom jeziku. Matičin ogranak nagradio je najuspješnije učenike u KUKU-kvizu Matičinim knjigama Izabranih djela Ivana Kukuljevića Sakcinskog kakvima je darovana i školska knjižnica. Tim susretom Ogranak je započeo pripreme za ovogodišnju književnu manifestaciju Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama s tematskim znanstvenim skupom Hrvatskim govorom za hrvatski jezik i državnu samostalnost, koji će se održati potkraj listopada. Uz naslovnu temu obradit će se i Društvene prilike u Varaždinu i u Varaždinskim Toplicama u preporodno doba, Utjecaj strančarenja na društvenopolitički i kulturni život, Govorništvo kao oblik i metoda ustavne borbe za narodnosna prava, Problemi istraživanja, zaštite i objavljivanja izvorne građe. U popratnim programima predviđaju se informativne i kreativne radionice te izložba knjiga Matice hrvatske.


Zaprešić


slika


Dvadeset deveti Dani Ante Kovačića, na kojima sudjeluje 250 učenika i učitelja osnovnih škola iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine (Srbija), nagrađenih za literarne i novinarske radove o svom djetinjstvu i školovanju, otvoreni su 5. lipnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. U sklopu programa recital odabranih radova izvela je glumica Doris Pinčić (koja je kao učenica prije dvanaest godina bila nagrađena na tom natječaju), Sunčana Zelenika i Zvonko Novosel, nakon čega je uslijedila glazbena priredba. Gost novinarske radionice bio je pjesnik i prevoditelj Luko Paljetak, a nakon programa u Zagrebu organiziran je posjet Zaprešiću i Mariji Gorici. U Novim Dvorima položeni su vijenci na grob bana Josipa Jelačića, a u župnoj crkvi Marije Gorice u 18 sati na koncertu uz orgulje nastupila je Mira Vlahović, prvakinja opere HNK u Zagrebu. Pokrovitelji su Dana Ante Kovačića Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, Zagrebačka županija, Grad Zaprešić, Grad Zagreb i Općina Marija Gorica, a darovatelji knjiga i nagrada za učenike, učitelje i škole Školska knjiga, Školske novine, Naša djeca, Matica hrvatska, Ministarstvo kulture i drugi izdavači. Zaprešićki ogranak Matice hrvatske još od 1990. okuplja učenike osnovnih škola. (Stjepan Laljak)

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak