Vijenac 503

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Hrvatski filmovi

u Karlovim Varima


U sklopu 48. međunarodnoga filmskog festivala u lijepom češkom gradu, koji se održava od 28. lipnja do 6. srpnja, bit će prikazana i dva hrvatska filma te tri hrvatske manjinske produkcije. Domaći su naslovi na istoimenoj drami i scenariju Mate Matišića temeljena satirična humorna drama Svećenikova djeca Vinka Brešana, koja je uvrštena u natjecateljsku konkurenciju dugometražnog igranog filma, te dokumentarac Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, koji se prikazuje u dokumentarnom natjecateljskom programu. Veoma gledana Svećenikova djeca naglašeno su populistički usmjeren i nedovoljno duhovit projekt, koncepcijski, dramaturški i režijski nezgrapan spoj satirične komedije, tragedije i melodrame s izraženim subverzivnim žalcima. Nagradom publike na 9. ZagrebDoxu ovjenčan te naknadno na uglednom kanadskom festivalu Hot Docs prikazan Gangster te voli duhovita je i zabavna storija o Nediljku Babiću zvanom Gangster, slikovitom ženidbenom posredniku iz Imotske krajine, koji je prema vlastitim riječima dosad spojio 290 parova te koji u konzervativnoj sredini pokušava pronaći prikladnoga supruga 35-godišnje Bugarke Maje, samohrane majke trogodišnjega djeteta. Hrvatske su manjinske produkcije uvrštene u program festivala Baršunasti terorist (Velvet Terrorist) slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša, autora zapaženoga Kuhanja povijesti koji se u novom filmu bavi sudbinama trojice rušitelja komunističkog sustava u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, potom u suprodukciji Propeler Filma realizirana i u Sloveniju 80-ih godina smještena egzistencijalna drama Adria Blues Miroslava Mandića te žanrovski srodna Dvojina Nejca Gazivode, priča o poznanstvu mlade Dankinje i njezine vršnjakinje Slovenke ostvarena u suprodukciji Studija dim.


Košnice u Europi


Na repertoaru zagrebačkoga kina Europa od 13. lipnja prikazuje se također manjinska hrvatska produkcija Košnice, dugometražni omnibus realiziran u suradnji filmskih škola iz Zagreba, Londona, Praga, Kölna i Jeruzalema, a pokrenut na inicijativu studenta filmske produkcije na ADU-u Ivana Kelave i pod mentorstvom producenta Damira Terešaka. Film koji je premijeru doživio na prošlogodišnjoj Puli naknadno je prikazivan na festivalima u Motovunu i San Sebastianu te nedavno u portugalskom Setubalu, a domaća je publika njegov hrvatski segment imala priliku pogledati na 22. danima hrvatskog filma. Zagreb, London, Prag, Köln i Jeruzalem gradovi su u kojima se odvijaju egzistencijalne drame petero ljudi na putu do posla, a ona u režiji Igora Šeregija i s Ozrenom Grabarićem u glavnoj ulozi prati na prvi pogled uspješna poslovnog i obiteljskog čovjeka koji pred suprugom i djetetom krije da je ostao bez posla i da mu se cipele raspadaju, da umjesto na radno mjesto odlazi u park, gdje s ocem i njegovim vršnjacima umirovljenicima svakodnevno „glumi“ uspješnu tvrtku preko koje se nada pronaći novi posao, te da se moraju oprostiti od života na visokoj nozi u otmjenoj četvrti.


Ususret Europi

na Tuškancu


Dva tjedna prije pridruživanja Hrvatske u Europskoj Uniji, točnije od 17. do 28. lipnja, Filmski programi na Tuškancu pod naslovom Ususret Europi priređuju ciklus antologijskih kinotečnih kao i iznadprosječno uspjelih recentnih ostvarenja brojnih europskih kinematografija, ali i domaće, koju predstavljaju pulski pobjednici Pismo ćaći Damira Čučića i Kotlovina Tomislava Radića. Pored svevremenskih remek-djela kao što su Langov Metropolis, De Sikini Čistači cipela, Buńuelova Viridiana i Nostalgija Andreja Tarkovskog, publika će imati priliku pogledati i Srebrnim medvjedom nagrađenu psihološku egzistencijalnu dramu Barbara Christiana Petzolda i nagrađivanu humornu romantičnu krimi-dramu Gospodin Foe Davida Mackenzieja.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak