Vijenac 503

Druga stranica

AMBICIOZAN NAKLADNIČKI PROJEKT MATICE HRVATSKE: PRVA KNJIGA U NIZU POVIJEST HRVATA

Cjelina hrvatske povijesti

Goran Galić

U tradiciji povijesnih sinteza Tadije Smičiklasa, Vjekoslava Klaića i Ferde Šišića Matica hrvatska pokrenula je 2007. opsežan nakladnički projekt koji će u sedam svezaka iz pera 138 povjesničara mlađe i srednje generacije donijeti prvu sveobuhvatnu povijest hrvatskoga naroda. O prvoj dovršenoj knjizi u nizu Povijest Hrvata U potrazi za mirom i blagostanjem: hrvatske zemlje u 18. stoljeću urednice Lovorke Čoralić u Matici su 4. lipnja govorili urednik edicije Zoran Ladić, predsjednik MH Igor Zidić i Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić, koji je u ovoj godini najavio izlazak još dvaju svezaka što će se prodavati na kioscima diljem zemlje, a do konca 2014. i preostala četiri.


slika Igor Zidić, Zoran Ladić i Zorislav Lukić / Snimio Mirko Cvjetko


„Povijest ne čine samo kraljevi, glavni gradovi i bitke već cjelovitost života“, rekao je Igor Zidić dodavši da Matičin niz u tom smislu predstavlja novu povijest što uz političku prošlost razmatra i svakodnevni život u gradovima i na selu, demografiju, plemićku i dvorsku kulturu, pobožnost puka, intelektualni i kulturni razvoj. „Ovo je projekt, a ne samo knjiga. Matica je u sedamdesetima prošlog stoljeća rabila stare povijesti, koje su čuvale nacionalnu svijest. Pretiskivali smo Klaića, koji je došao do sredine 16. stoljeća. Sada prvi put imamo sintezu, apsolutno na razini svjetske znanosti, što obuhvaća cjelokupnu povijest Hrvata.“ Zidić se osvrnuo i na medijsku sliku koja MH prikazuje isključivo kao skupinu mudraca. „Uvijek se citiraju visoke obljetnice, prikazuje se Matica na štakama. No kao i u Hrvatskom pravopisu, priliku smo i ovdje dali mladim znanstvenicima. Prije nekoliko mjeseci vodila se kampanja u kojoj se govorilo da Matica troši, a ne proizvodi, prozivana je upravo Povijest Hrvata. Izdanje koje je pred nama demantira takve optužbe i pokazuje kako Matica ima strpljenja i zna raditi u kontinuitetu.“

Glavni urednik edicije što pokriva povijesno razdoblje od ranoga srednjeg vijeka do konca 20. stoljeća Zoran Ladić rekao je da se ova povijesna sinteza razlikuje od svih dosadašnjih. „Ni u jednom pregledu hrvatske prošlosti nije upozoreno na tako velik broj osoba hrvatskoga podrijetla, koje su dosad bile nezasluženo anonimne jer su ih natkrivali pojedinci, nacionalni simboli, shvaćani kao isključivi pokretači povijesnih procesa“, dodao je te napomenuo kako je hrvatska povijest ovdje shvaćena kao umreženo djelovanje brojnih pojedinaca i zajednica koji su svojim djelovanjem obilježili pojedino povijesno razdoblje. „Zahvaljujući razumijevanju MH rad na ediciji povjeren je znanstvenicima mlađe i srednje generacije, čime su postavljeni preduvjeti za svjež metodološki pristup. Složili smo se da sinteza treba prezentirati povijest Hrvata kako na prostorima na kojima su obitavali unutar granica današnje Hrvatske, tako i u zemljama u koje su se iselili, čime je znatno proširen zemljopisni okvir istraživanja. Razmatramo tako i prošlost hrvatskih manjina razasutih Europom, prošlost pojedinih hrvatskih regija te povijest odnosa Hrvatske sa središtima moći (Mletačka Republika, Habsburška Monarhija, Vatikan) koja su utjecala na njezin politički, kulturni, umjetnički i svekoliki povijesni razvoj.“ Ladić je naglasio kako Povijest Hrvata nije usmjerena samo tzv. intelektualnoj eliti, nego da projekt takva opsega mora biti, što je i u duhu tradicije Matice hrvatske, zanimljiv i razumljiv širokoj čitalačkoj publici, ne gubeći pritom nužan znanstveni karakter.

Peti svezak edicije obrađuje 18. stoljeće, a važno je istaknuti kako dosad nije postojalo nijedno izdanje u Hrvatskoj posvećeno isključivo tom razdoblju. Knjiga U potrazi za mirom i blagostanjem: hrvatske zemlje u 18. stoljeću donosi dosad nepoznate podatke o političkim zbivanjima u hrvatskim kraljevinama u stoljeću obilježenom reformama, protuosmanskim ratovima i okupljanjem hrvatskih zemalja u jednu državu.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak