Vijenac 503

Druga stranica

NAGRADE MATICE HRVATSKE

Antologijska ostvarenja

Goran Galić

Živući klasik hrvatske književnosti Slobodan Novak, književni urednik Milan Mirić, akademik Davorin Rudolf i teatrologinja Sanja Nikčević dobitnici su nagrada Matice hrvatske za 2011. i 2012. Sabrana djela Slobodana Novaka ovjenčana su Nagradom August Šenoa za književnost, a Nagrada Antun Gustav Matoš za književnu i umjetničku kritiku dodijeljena je Esejima Milana Mirića i knjizi Kazališna kritika ili neizbježni suputnik Sanje Nikčević. Nagrada Oton Kučera za znanost pripala je Davorinu Rudolfu za Enciklopedijski rječnik međunarodnog prava mora.

U obrazloženju nagrade akademik Tonko Maroević Novakov je raznolik opus uvrstio u najviše domete suvremene hrvatske književnosti. „Proza Slobodana Novaka razvijala se u uvjetima žestoke represije i sustavnog ograničavanja ljudskih sloboda, diktature i jednoumlja, ali je postala ne samo autentično svjedočanstvo proživljenih iskustava, nego i dostojan stvaralački odgovor ugrožene i ponižene ljudskosti“.

Milan Mirić nagrađen je za zbirku eseja posvećenih književnim i likovnim fenomenima što su obilježili važne dionice hrvatske književnosti i likovnosti, poput kultnoga časopisa Razlog, kojemu je Mirić bio utemeljiteljem i urednikom. Iako pisani iz perspektive osobnog doživljaja ondašnjega vremena i književnosti, Mirićeve tekstove odlikuju točni i znalački književnopovijesni uvidi, što ih čini važnim dokumentima književne povijesti, obrazložio je akademik Ante Stamać.

Sanja Nikčević u nagrađenoj studiji Kazališna kritika ili neizbježni suputnik znanstveno utemeljeno piše o kazališnoj kritici, o kojoj u domaćoj pronalazimo malo radova. Ispreplećući prikaz američkoga teatra i vlastita iskustva kazališne kritičarke, autorica jasno ističe potrebu za sustavnijim znanstvenim bavljenjem profesijom koja uistinu jest „neizbježni suputnik“, jer živi od odraza i potreban joj je netko tko će prolaznost kazališnoga čina zaustaviti i dulje od trenutka u sadašnjosti.

Dugogodišnji sveučilišni profesor međunarodnoga prava akademik Davorin Rudolf nagrađen je za sadržajno najcjelovitije enciklopedijsko djelo do sada napisano na području međunarodnog prava mora. U obrazloženju ugledne nagrade za znanost istaknuta je aktualnost, visoka stručna i praktična vrijednost Rudolfova izvornoga znanstvenog rada.

Nagrade Matice hrvatske bit će dodijeljene 14. lipnja, a nagrađene će predstaviti Matičin predsjednik Igor Zidić te potpredsjednici Ante Stamać i Stjepan Damjanović.

Vijenac 503

503 - 13. lipnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak