Vijenac 502

Kazalište

Festival glumca, 10–18. svibnja, Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja

Više od umjetnosti

Andrija Tunjić

U subotu 18. svibnja završen je ovogodišnji, jubilarni, 20. festival glumca i najavljen 21, čiji će domaćin biti grad Vukovar. Na festivalu je prikazano šesnaest predstava koje su odabrane, kako kaže izbornica glumica Perica Martinović, isključivo zbog vrsnih glumačkih ostvarenja. Tradicionalnim Glumačkim sijelom u prisutnosti ovogodišnje domaćice Festivala, dramske umjetnice Helene Buljan, te brojnih gostiju i glumaca u Iloku, gradu domaćinu ovogodišnjega Festivala, koji je trajao od 10 do 18. svibnja, žiri u sastavu Anja Šovagović Despot (predsjednica), Kostadinka Velkovska i Dušan Gojić (članovi) dodijelili su nagrade ovogodišnjim pobjednicima.


slika Jubilarni Festival glumca / Snimila Marija Bota


Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu dobila je predstava Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i produkciji Kazališta Playdrame iz Splita.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu pripala je Jasni Palić Picukarić i Anastasiji Jankovskoj, a za najboljega glumca Borisu Svrtanu i Nenadu Srdeliću. Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagradom Nevenka Filipović nagrađen je Berislav Tomičić. Nagrada Ivo Fici za najboljega mladog glumca ili glumicu mlađe od 28 godina dodijeljena je Nikši Arčaninu, a posebno priznanje za glumačko ostvarenje Mato Ergović, koje nosi ime nedavno preminula glumačkog velikana, pripala je Jerku Marčiću.

Za najbolji kazališni plakat nagrada je dodijeljena Vanji Cuculiću.

Ovogodišnje predstave igrane u Iloku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji vidjelo je oko šest tisuća gledatelja, rekao je izvršni producent festivala Himzo Nuhanović iz vinkovačke Koncertno-kazališne agencije Asser Savus, koja je uz Hrvatsko društvo dramskih umjetnika organizator Festivala glumca. Pribroji li se toj brojci i publika na večeri Glumci pjesnici i na nekoliko promocija knjiga i izložbi, tada je broj gledatelja i veći od šest tisuća.

Za one koji ne znaju, kako kaže Marija Filipović, izvršna producentica i tajnica HDDU-a, Festival glumca utemeljen je 1994. u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, a prve predstave bile su monodrame i manje komorne predstave. Za mjesto njegova odvijanja izabrani su gradovi ratom izmučene Vukovarsko-srijemske županije. U početku su predstave igrane u Vinkovcima i Županji, a nakon oslobođenja u Vukovaru i Iloku, a od sljedeće godine igrat će se i u Otoku, koji je odnedavna dobio status grada.

S idejom za festival, koji bi kulturno oživio ratom umrtvljenu kazališnu scenu, jednoga dana potkraj 1993. u HDDU-u u Zagrebu iz Vinkovaca je došao kazalištarac Himzo Nuhanović, čiju su ideju s oduševljenjem prihvatili Zvonimir Torjanac, tadašnji predsjednik HDDU-a i njegov zamjenik Vanja Drach. Dogovorili su da će HDDU festival strukovno poduprijeti, a agencija Asser Savus (rukavac Save) sve će operativno izvesti. Ideju je s oduševljenjem prihvatila i Zdenku Buljan, tadašnju pročelnicu za kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Problem je bio još samo novac i umjetnici koji su se, tobože, bojali da bi novi festival mogao razočarati. Kada su ipak nadjačali zagovornici Festivala, počeo se nalaziti i novac. Grad Zagreb platio je troškove gostovanja zagrebačkih kazališta, a onda se isprsilo i Ministarstvo kulture, na čijem je čelu bio glumac Zlatko Vitez, s 10.000 njemačkih maraka.

Prvi festival održan je od 4. do 11. studenog 1994, a sljedeći i tako sve do danas počinju u svibnju. Prvi izbornik, Vanja Drach, odabrao je petnaest predstava, šest monodrama, osam predstava s dvoje ili troje glumaca, a iznimka je bila Krležijada, u kojoj je glumilo sedmero glumaca. Članovi prvoga žirija bili su Sanda Miladinov Langerholz, Ljudevit Galic i Stjepan Bahert, a nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su Tomislav Lipljin, Neva Rošić i Nada Subotić. Nagradu Ivo Fici, koja se dodjeljuje mladom glumcu/ici osvojila je Andrijana Vicković.

Sljedeće godine na Festivalu je odigrano četrnaest predstava. Te godine glavna nagrada dobiva ime Satir, daje se za najbolju mušku i žensku ulogu, a dobili su ih Vili Matula i Neva Rošić, dok nagradu Ivo Fici dobiva Marko Torjanac. Na osmom izdanju Festivala statua Satir dobiva ime Fabijan Šovagović, koja se ravnopravno dodjeljuje za po dvije najbolje ženske i muške uloge. Od tada se Fabijan Šovagović dodjeljuje i za skupnu igru, a i dalje se Ivo Fici daje mladom glumcu/ici.

Prije sedam godina uspostavljena je nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj produkciji ili kazalištu za mlade. Od 2010. Nagrada za skupnu igru više ne nosi ime Fabijana Šovagovića, nego dobiva Vanje Dracha. Od ove godine ustanovljeno je i posebno priznanje za glumačko ostvarenje Mato Ergović, nagrada koja je dobila ime po glumcu preminulu uoči početka ovogodišnjega Festivala.

Festival je po mnogočemu poseban i jedinstven u svijetu jer je u cijelosti djelo glumaca; oni su izvođači, izbornici i žiri. Da ne budu zadovoljni samo oni koji na neki način sudjeluju i dobiju nagrade, pobrine se nadaleko poznato slavonsko gostoprimstvo i domaćin, čiji je zadatak da na Festivalu bude prisutan cijelo vrijeme i da primi šokačke darove: šešir ili žensku torbu, kulin, kulinovu seku, rakiju... Dan domaćina utemeljen je na drugom po redu Festivalu, a prvi je bio Fabijan Šovagović i od tada je svake godine to neki drugi glumac ili glumica.

Festival ima i večer poezije nazvanu Glumci pjesnici. Prva takva večer održana je 15. svibnja 2001. u Vukovaru, u Dvorcu Eltz.

Ovogodišnja posebnost, koja baš i nije za pohvalu, jest činjenica da je Festival skraćen za dva dana i da Grad Zagreb još nije dao ni kune iako je obećao dati.

Vijenac 502

502 - 30. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak