Vijenac 502

Matica hrvatska

U Drinovcima završeni jubilarni 50. Šimićevi susreti

Pola stoljeća kreacije

Fabijan Lovrić

U organizaciji Općine Grude i suorganizatora Ogranka Matice hrvatske u Grudama završeni su jubilarni, 50. Šimićevi susreti. Program obilježavanja važnoga kulturnog događaja, posvećena životu i djelu velikoga pjesnika Antuna Branka Šimića i njegova brata Stanislava Šimića, od 13. do 17. svibnja ponudio je niz uspješnih kulturnih priredbi i okupio bogatu i raznoliku publiku.


slika

Luko Paljetak s učenicima


Jubilarni Susreti započeli su u Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, a nastavljeni u širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji, na mjestu gdje se A. B. Šimić školovao. Na samu otvaranju manifestacije voditeljica programa Zorica Zorić upoznala je nazočne s informacijom da su u Počasnom odboru 50. Šimićevih susreta Igor Zidić, predsjednik MH, Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture RH, Božidar Petrač, predsjednik DHK, Helena Lončar, ministrica kulture ZHŽ-a, Marina Kljajo-Radić, predsjednica DHK HB te Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru, koji je otvorio manifestaciju na kojoj je najavljena priprema monografije manifestacije uz 50. jubilej.

Mario Bušić naglasio je kako je knjigom Pojavno i metafizičko u poeziji Antuna Branka Šimića njezin autor Zdravko Kordić pokazao da pripada među najbolje poznavatelje djela velikoga pjesnika. Sam Kordić istaknuo je duboku religioznost ukupnoga pjesničkog opusa oca hrvatske moderne književnosti, što je glazbenim brojem dočarala učenica glazbene škole u Imotskom Sofija Pandžić. U nastavku programa u školama Drinovaca i Gruda gostovali su pjesnici, među njima i Luko Paljetak, i predstavljena je knjiga Ne bi bila vinkovačke pjesnikinje Tatjane Kurolt. Paljetak se predstavio znalačkim predavanjem o jastvu (riječ ja ponavlja se 444 puta) u pjesništvu Antuna Branka Šimića, a dodijeljena je i književna nagrada Antun Branko Šimić, koju je dobila Julienne Bušić za književno djelo, roman, Živa glava. Održan je i književni sat istaknutih hrvatskih pjesnika, gdje su nastupili: Luko Paljetak, Fabijan Lovrić, Tomislav Marijan Bilosnić, Admiral Mahić, Ljubo Krmek, Marina Kljajo-Radić, Ivan Baković, Lidija Glavaš, Radica Leko, Miljenka Koštro, Iva Nuić i Sonja Jurić, a nagrađeni su i radovi učenika Klare Vukojević, Franjo Skoka, Monike Pejić i Lare Mandli, budućih književnica i književnika. Uslijedile su zahvale organizatorima i svim entuzijastima koji dugovječnom manifestacijom već pola stoljeća tradiraju umjetničko blago.

Pola stoljeća Šimićevih susreta poručuje sljedeće: iz malih sredina potekli su neki od najvećih umova civilizacije i kulture. Daleko od središta nastale su mnoge stranice povijesti, započeti su procesi koji su odredili mnoge događaje i potaknuli napredak. Dugovječna manifestacija u Drinovcima i Grudama, posvećena jednomu od najvećih u hrvatskoj književnosti, tomu je primjer. Umjetnost i kultura nisu povlastice velikih sredina, već rezultat upornosti i kreacije koja nije ograničena prostorno-vremenskim barijerama.

Vijenac 502

502 - 30. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak