Vijenac 502

Matica hrvatska

U Vinkovcima održan drugi Slavonijaliber, sajam knjiga i multimedije

Plodovi hrvatskoga srca i uma

Aneta Pšihistal

Drugi Slavonijaliber, sajam knjiga i multimedije održan je od 17. do 19. svibnja u hotelu Slavonija u Vinkovcima. Na svečanosti otvaranja okupljene su ime organizatora pozdravili direktorica hotela Slavonija Kristina Dukanović Crljenković i predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj te pročelnik za društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Grgo Krajina, i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić.

Zahvalivši se organizatorima u ime Matice hrvatske, manifestaciju je otvorio je njezin potpredsjednik, akademik Stjepan Damjanović. „Osobito mi je drago da se ovakav sajam knjiga događa u Vinkovcima, gradu koji toliko mnogo ulaže u kulturu, koji tako kreativno, zanimljivo i uporno ne samo godinama nego stoljećima promiče pisanu riječ, sve ono što možemo zvati plodovima hrvatskoga srca i plodovima hrvatskoga uma.“


slika

Stjepan Damjanović, Mladen Karlić, Grgo Krajina, Kristina Dukanović Crljenković i Dražen Švagelj


Akademik Damjanović i Ivan Jurčić predstavili su novo izdanje MH u biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti: Stjepan Ivšić i Josip Hamm. „U velikoj seriji Stoljeća hrvatske književnosti planirano je u 300 ili nešto više svezaka, objaviti sve ono što se smatra najboljim u hrvatskoj pisanoj kulturi. Najveći dio biblioteke čini beletristika, ali dio čine i knjige koje nisu isključivo lijepa književnost. Tako je i nova knjiga, 114. po redu, posvećena dvojici velikih jezikoslovaca: Stjepanu Ivšiću i Josipu Hammu, koji su obojica Slavonci i obojica su zaista bili jezikoslovci svjetske slave“, istaknuo je akademik Damjanović.

Na Slavonijaliberu predstavljen je i novi roman osječke književnice Ivane Šojat Kuči Ničiji sinovi koji prati sudbinu osječke njemačke obitelji u nekoliko generacija. Autorica uspješnoga romana Unterstadt, u novom romanu donosi intimnu priču para čiji se brak raspada pod utjecajem okoline, kriznih situacija i vlastitih neostvarenih želja. Zanimljivo je bilo i predstavljanje putopisnoga romana Hrvoja Jurića Marijanov izbor o putu biciklom dugom 6.000 km kroz jedanaest europskih zemalja, kao i susret s hrvatskim pjesnikom Stjepanom Blažetinom iz Pečuha, te druženje sa slikarom Dubravkom Matakovićem, poznatim crtačem stripova.

U povodu 90. obljetnice rođenja Dionizija Švagelja (1923–1985) vinkovački OMH priredio je predstavljanje sabranih djela istaknutoga Vinkovčanina, književnika i znanstvenika, prosvjetno-pedagoškog i kulturnog djelatnika, inicijatora osnutka i prvoga ravnatelja vinkovačkog Centra za znanstveni rad JAZU, ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci, utemeljitelja obnovljenog Ogranka MH Vinkovci i predsjednika sve do zabrane rada 1971. Sabrana djela Dionizija Švagelja, za koja je Ogranak u Vinkovcima dobio Zlatnu povelju MH (2012), sadrže sedam knjiga koje objedinjuju pjesnički opus te veliki znanstveni opus Dionizija Švagelja. Predstavili su ih urednik Marko Landeka i Dražen Švagelj, a zanimljiva sjećanja iz njegove mladosti izrekla je i njegova 99 godina stara teta, Evica Lesar. OMH u Vinkovcima predstavio je i biblioteku za djecu i mladež Grafiti, o kojoj je govorio urednik i jedan od autora Vladimir Bakarić. Posebna gošća bila je Marija Renić, autorica romana za mlade Poljubac na raskrižju.

Program Slavonijalibera zatvorili su flautist Cveto Kobal i pijanist Jakša Zlatar, koji su u dvorani OMH u Vinkovcima održali koncert pod naslovom Večer sonata za flautu i klavir. Prije koncerta predstavljena je knjiga Radovana Lorkovića Melita Lorković: Pozajići, Lorkovići, Melita i ja, posvećena hrvatskoj pijanistici svjetskoga glasa Meliti Lorković (1907–1987), rođenoj u Županji u glazbenoj obitelji Pozajić, koja je nastupala diljem svijeta te stekla velik ugled opsegom repertoara i snažnim pijanističkim izrazom. Knjigu, koju prati CD s koncertnim izvedbama Chopinovih djela snimljenim od 1951. do 1978, predstavio je Jakša Zlatar, urednik i nakladnik. O društvenim i političkim prilikama uoči, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata, zbog kojih je Melita Lorković doživjela osobna stradanja, govorili su Hrvoje Janković i Dražen Švagelj.

Valja istaknuti kako su se u program Slavonijalibera uključili i najmlađi. S programom pod nazivom Šegrt Hlapić na Slavonijaliberu predstavila se OŠ Bartola Kašića, a u povodu 100. obljetnice objavljivanja slavnoga romana Ivane Brlić Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Učenici i njihove učiteljice pripremili su zanimljiv program, koji se sastojao od prezentacije života i djela poznate dječje spisateljice, igrokaza Hlapić nije miš te kviza za publiku. Programom su dokazali kako prava književna djela u svakom vremenu nalaze put do publike, a njihove su poruke uvijek aktualne.

Vijenac 502

502 - 30. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak