Vijenac 502

Kazalište

Kazališni globus – Hrvatska

Lidija Zozoli

Dani bajki u Ogulinu


U Ogulinu se već tradicionalno održava Ogulinski festival bajki, nadahnut Ivanom Brlić Mažuranić, koja je u Ogulinu rođena.


slika


Ove godine festival bajki zbit će se osmi put od 5. do 9. lipnja. Ovaj je festival više naklonjen uličnom kazalištu i pripovijedanju bajki te je proteklih godina ostvario važne suradnje sa sličnim manifestacijama u Škotskoj i Njemačkoj. Ogulinski je festival podijeljen na tri dana, prvi je Dan Domaćih, drugi Dan cirkusa i plesa, a treći Dan životinjskoga carstva. Osim amaterskih skupina iz Ogulina i okolice, u radioničkim, cirkuskom i pripovjedačkom programu sudjeluju i neovisne kazališne i lutkarske skupine iz Zagreba te Dramski studio Zorina doma iz Karlovca.


37. dani satire

Fadila Hadžića


U Satiričkom kazalištu Kerempuh, od 5. do 21. lipnja održavaju se Dani satire Fadila Hadžića. Izbornik festivala Hrvoje Ivanković, osim najboljih satiričkih i komediografskih predstava hrvatskih kazališta, na 37. dane satire pozvao je dvije predstave iz Slovenije (Slovensko narodno gledališče s Frljićevom režijom Jelke kod Ivanovih Vvedenskoga 5. 6, Mestno gledališče Ljubljana s Buljanovom režijom Ženske komedije Heinera Müllera 17. 6) i dvije iz Srbije (Jugoslovensko dramsko pozorište s Nušićevim Sumnjivim licem u režiji Jagoša Markovića 15. 6. i Narodno pozorište iz Subotice sa Čudom u Poskokovoj Dragi Ante Tomića 10. 6). U službenoj konkurenciji sudjelovat će predstave iz Pule, Zadra i Osijeka te zagrebačka kazališta Teatroman, Teatar Exit, Kazalište Komedija, Dramsko kazalište Gavella, Zagrebačko kazalište mladih i Kazalište Knap. Zagrebačka će publika moći pogledati autorski projekt Olivera Frljića u produkciji Prešernova gledališča iz Kranja izvan konkurencije, a festival je ove godine obogaćen događanjima na Noćnoj sceni, gdje će se zbivati koncerti i izvedbe monodrama. Planirani su i drugi programi kojima bi Dani satire postali mjesto okupljanja pisaca, redatelja i glumaca cijele regije.


Novi projekt

Damira Bartola Indoša


U Teatru &TD 6. lipnja bit će – u produkciji DB Indoš Kuća ekstremnog kazališta i Teatra &TD – izvedena predstava Hauka molekula, novi autorski projekt Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. U projektu sudjeluju Nikolina Majdak, Marko Jastrevski, Kate Marušić, Adriana Josipović, Miro Manojlović i Nikola Mijatović Bangavi. Predstava je nastala na temelju raznih izvora koji se bave odnosom kazališne umjetnosti, performativne umjetnosti i realiteta, a tematizira, kao i nedavna &TD-ova premijera Rasprodaja, preživljavanje umjetnosti i mogućnost preživljavanja umjetnika u kazalištu.


Festival Zlatni lav u Umagu


U nizu istarskih festivala vezanih uz kazalište Festival Zlatni lav, čiji je umjetnički voditelj i utemeljitelj Damir Zlatar Frey, namijenjen je komornom teatru, malim kazališnim produkcijama. Ove godine bit će od 14. do 23. Lipnja, a ugostit će predstave iz Hrvatske i Slovenije. Tako na festivalu gostuju HNK iz Varaždina s predstavom Ruke po Ranku Vesne Kosec Torjanac, zatim Kazalište slijepih i slabovidnih osoba Novi život iz Zagreba s Ionescovom Ćelavom pjevačicom, Istarsko narodno kazalište iz Pule s predstavom Misero Bufo, Prešernovo gledališče iz Kranja s Marlene Dietrich, Drama mariborskoga SNG-a s projektom Šuma završava ovdje te Kerekeš teatar s trima predstavama: Skupština, Povratak ratnika i Debitanti.


Vijenac 502

502 - 30. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak