Vijenac 502

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Povijesna snimka na CD-u


Na dan kada je prije 200 godina rođen Richard Wagner, 22. svibnja, Fond Lovro i Lilly Matačić predstavio je dvostruko kompaktno izdanje Richard Wagner, Die Walküre sa snimkom koncertne izvedbe 1. i 3. čina opere u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Lovre pl. Matačića, održane 15. ožujka 1974. u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ulogu Wotana tumačio je Tomislav Neralić, a sopranistice Eszter Kovács i Blaženka Milić te mezzosopranistice Gordana Marić-Šir i Nina Čangalović tumačile su uloge Brünnhilde, Helmwige, Schwertleite i Rossweisse. Izdanje je objavljeno u suradnji s izdavačkom kućom Cantus, a popratnu knjižicu uredila je muzikologinja Eva Sedak.


4 syrinx u Sv. Ivanu Zelini


SV. IVAN ZELINA – Kvartet flauta 4 syrinx nastupit će 1. lipnja u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu Sv. Ivan Zelina, u sklopu ciklusa Glazbeni prsten Koncertne direkcije Zagreb. Puhački kvartet čine Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Darija Zokić i Špela Benčina.


Glazba za kvartet fagota


ZAGREB – Zagrebački kvartet fagota osnovan je 2001. kao prvi ansambl te vrste u Hrvatskoj. Čine ga Žarko Perišić, István Mátay, Petar Križanić i Aleksandar Ćolić. Zahvaljujući otvorenosti prema raznim glazbenim oblicima, djeluju i kao duo, trio, a katkada i kao prošireni sastav. Nastupit će 2. lipnja u foajeu HNK-a u Zagrebu, točno u podne.


Amerika u gostima


ZAGREB – Hrvatski komorni orkestar ugostit će 5. lipnja zbor Durango iz SAD-a i njihovu umjetničku voditeljicu i dirigenticu Lindu Mack Berven. Priredit će zajednički koncert na kojemu će im se pridružiti Kapela Odak i Ante Knešaurek za orguljama, u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu s početkom u 20 sati. Izvest će zborska djela Krešimira Seletkovića, Krste Odaka i Franje Dugana mlađeg, zatim nekoliko duhovnih američkih napjeva te Rekvijem u d-molu, op. 48, Gabriela Faurea.


Monografija o hrvatskoj primadoni


ZAGREB – Općina Križ i Udruga poklonika Milke Trnine, društvo posvećeno afirmiranju imena i umjetnosti hrvatske primadone, angažirala je muzikologinju Zdenku Weber da izradi monografiju posvećenu Milki Trnini.


slika


Monografija na suvremen način i s podacima iz novih izvora na jednome mjestu okuplja dokumentaciju koja iscrpno predočuje umjetnički put Milke Trnine od početaka u Zagrebu, preko Leipziga, Graza i Bremena, do vrhunskih uspjeha koje je postizala u Münchenu, Londonu i na američkim pozornicama te posebno na jednoj od najuglednijih opernih pozornica svijeta, u Metropolitanu u New Yorku. Tekstove u monografiji potpisuju Ivan Mirnik, Marija Barbieri, Ivana Posavec Krivec i Dubravka Šeparović Mušović.


Praizvedba Prišlinove

simfonije


ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka zaključit će ovosezonski Majstorski ciklus dosad neizvedenom Drugom simfonijom Ive Prišlina (1902–1941), skladatelja, dirigenta, pijanista i pedagoga tragične sudbine u vihoru Drugoga svjetskog rata, čiji su opus i životopis nedovoljno poznati. Na programu će također biti Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes te Fedra, kantata za mezzosopran i orkestar, engleskoga skladatelja Benjamina Brittena, posljednje njegovo vokalno djelo, nastalo godinu prije skladateljeve smrti. Vokalnu dionicu tumačit će Ivana Srbljan, a koncert će, uz izravan prijenos na 3. programu HR-a, biti priređen 6. lipnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.


Koncert Gorana Končara

i Ljerke Končar-Gamulin


SLAVONSKI BROD – Violinist Goran Končar i violončelistica Ljerka Končar-Gamulin priredit će koncert 9. lipnja u Crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu s početkom u 19.30 sati. Koncert je to koji će biti održan u sklopu 24. brodskoga glazbenog ljeta, koje započinje 4. lipnja gostovanjem Nacionalnog ansambla narodnih plesova i pjesama Makedonije Tanec. Goran Končar i Ljerka Končar-Gamulin izvest će djela Johanna Sebastiana Bacha, Vjekoslava Nježića, Zoltana Kodályja i Johana Halvorsena.

Vijenac 502

502 - 30. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak