Vijenac 501

Matica hrvatska

Dječji časopisi Čitlučkoga ogranka

Potvrda uspjeha i talenta

Goran Galić

Uspješni dječji časopisi već su dulje vrijeme perjanica Ogranka Matice hrvatske u Čitluku. Da je tomu tako, najbolje pokazuje Cvitak – list za sretno djetinjstvo, koji godinama uveseljava brojne mališane diljem Bosne i Hercegovine. Mnogi učenici, danas čuveni pjesnici, na njegovim su stranicama objavili svoje prve literarne i likovne uratke, a kontinuitet kvalitete, prepoznat i izvan susjedne države, nastavljaju i listovi Školarac i Cvrčak.


slika Izd. OMH u Čitluku, 2013. / Snimio Mirko Cvjetko


Do danas je tijekom trinaest godišta objavljeno 125 brojeva Cvitka koji tijekom školske godine jedanput mjesečno donosi sadržaje edukativnoga, kreativnog i zabavnoga karaktera. Cvitak se čita se u svim krajevima BiH, a namijenjen je čitateljima od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole, koji su i suradnici lista. „Suradnjom u Cvitku afirmirani su mnogi hrvatski književnici za djecu iz BiH, među njima Iva Nuić, Sanja Babić Đulvat, Božena Volić, Tina Mihaljević, Sonja Jurić, Mira Šubašić i dr., čija su djela uvrštena u izbore hrvatskog pjesništva i proze u BiH“, izjavio je glavni urednik Cvitka Krešimir Šego. „Suradnici iz Hrvatske najugledniji su pisci – Luko Paljetak, Ićan Ramljak, Nikola Martić, Zvonimir Balog, Branko Pilaš, Sonja Tomić..., a za Cvitak su također pisali Vesna Parun i Dubravko Horvatić.“

Školarac je počeo izlaziti u rujnu 2006. kao mjesečnik u sunakladi M Designa iz Međugorja i Ogranka MH u Čitluku, a glavna urednica Ana Šego ideju je dobila „iz nostalgije za djecom koja su već ‘prerasla’ Cvitak“. Školarac je namijenjen učenicima osnovnih škola od petog do osmoga razreda, a distribuira se u bosanskohercegovačkim školama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Časopis obrađuje teme koje zanimaju mlade, od jezika, književnosti, ekologije, povijesti, likovne umjetnosti, života škole, savjeta psihologa i pedagoga, do šala, mozgalica, filma, informatike i zabave. Suradnici su, uz same školarce, pisci, liječnici, povjesničari, ekolozi, profesori i sl.

Zahvaljujući zauzimanju nekolicine entuzijasta te uz potporu učenika i učitelja osnovnih škola iz Čitluka, Čerina i Bijakovića, u nakladi OMH Čitluk na čelu s predsjednikom Andrijom Stojićem, koncem 2011. pokrenut je i treći dječji časopis – Cvrčak. List je lokalnoga karaktera, a zahvaljujući naporima glavnog urednika Pere Petrušića postao je vrlo popularan, ponajprije zbog atraktivna prijeloma i privlačna sadržaja.

Najveća je vrijednost svih triju dječjih časopisa čitlučkog Ogranka MH u činjenici da ih uz pomoć nastavnika stvaraju upravo oni kojima su namijenjeni – djeca. Izražavajući svoju kreativnost učenici na stranicama Cvitka, Školarca i Cvrčka izgrađuju jezično izražavanje, uče prve novinarske korake i proširuju svoje znanje. Rast čitanosti iz broja u broj, novi suradnici i brojna priznanja potvrda su njihova uspjeha i talenta.

Vijenac 501

501 - 16. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak