Vijenac 501

Matica hrvatska

U Vukovaru predstavljena knjiga Miroslava Tuđmana

Poetika laži

Dražen Živić

Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru te Ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizirali su 8. svibnja u velikoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru predstavljanje najnovije knjige Miroslava Tuđmana Programiranje istine. Rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja, koja je objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Pred brojnim posjetiteljima, među kojima su bili i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba te gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo, o knjizi su, uz autora, govorili Dražen Živić, predsjednik OMH Vukovar, i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra iz Zagreba.


slika Izd. Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2012.


Promotori su istaknuli da je riječ o iznimno dragocjenoj i preciznoj analizi društvene zbilje i javnoga znanja u Hrvatskoj i o njoj u proteklih dvadesetak godina, koju odlikuje primjeren znanstveni aparat i objektivni znanstveni diskurs. S obzirom da, kako ističe Tuđman, nema jasnih granica između istinitih i lažnih informacija, laži i dezinformacije postale su sastavnim dijelom javnoga znanja u Hrvatskoj. Autor precizno i ilustrativno pojašnjava načine i oblike programiranja istine, kao i tehnike manipulacije javnim znanjem na primjeru Hrvatske u protekla dva desetljeća državne samostalnosti i političke „kvazitranzicije“.

Ulogu dezinformacija, protuznanja i pseudoznanja u formiranju javnoga znanja Tuđman je empirijski dokumentirao s nekoliko nezaobilaznih i ključnih primjera: od konstrukcije o hrvatskoj državi kao rehabilitaciji NDH, preko mita o podjeli Bosne, karakteru Oluje kao „udruženog zločinačkog pothvata“, teze o razlozima „pada“ Vukovara kao posljedice „izdaje“ Zagreba i Hrvatske, do strategije kriminalizacije sudionika Domovinskog rata. Tuđman na navedenim primjerima razotkriva političku pozadinu i uprisutnjuje društvene aktere koji su bili ili još jesu nositelji formiranja javnoga znanja na osnovi krivotvorina i manipulacija, među kojima medijski okvir dezinformacija prevladava.

Obraćajući se nazočnima dr. Tuđman je, među ostalim, iznio osnovne paradigme doktrine globalizacije, s kojima je i Hrvatska danas suočena. Proteklih smo mjeseci bili svjedoci nametanja novih „globalizacijskih“ vrijednosti koje ne samo da su posve suprotne hrvatskoj tradiciji i vrednotama nacionalnog identiteta nego se sukobljavaju i s univerzalnim vrijednostima, poput slobode, istine, pravde, demokracije, kulture. Sve se to odvija pod paradigmom nove pravednosti i političke korektnosti, tj. novih globalizacijskih vrijednosti koje prepoznaju samo „slobodan protok kapitala, roba i usluga“, i kojima su država, nacija i nacionalizam ključne zapreke za realizaciju globalnih ciljeva.

Najnovija Tuđmanova knjiga svojevrsna je ulaznica u svijet dezinformacija i manipulacija s kojima je hrvatsko društvo bilo i još jest suočeno u vremenu složenih i burnih političkih promjena, koje stvarnu tranziciju tek treba ostvariti, pri čemu je „dezinformacijska paradigma“, kako u posljednjoj rečenici u knjizi kaže njezin autor, „dugoročno gledano, osuđena na neuspjeh“.

Vijenac 501

501 - 16. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak