Vijenac 501

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Krašković u Puli


Pula – Izložba Denisa Kraškovića Čovjek životinja biljka: radovi 1993–2013. otvorena je u pulskim galerijama Luka i Anex. Mladen Lučić piše kako se Kraškovićev rad ne može odvojiti od njegova načina življenja i razmišljanja, odnosno specifične duhovitosti koja je nužno postala i lajtmotiv njegova bivanja te kako njegov umjetnički rakurs odiše dobrim vibracijama koje se zasnivaju na bajkovitosti i infantilizmu te na otvorenosti i iskrenosti priče koja toliko nedostaje današnjim umjetnicima. Svojevrsna retrospektiva otvorena je do 15. svibnja. Informacije na www.mmcluka.hr


Svijet igračaka


slika


Zagreb – U Etnografskom muzeju otvorena je izložba Svijet igračaka na kojoj su prikazane dječje igračke iz hrvatske baštine te tradicijske dječje igračke iz Poljske bogatoga fundusa Muzeja igračaka i igre iz Kielca, a vještina izrade nekih od njih upisana je kao svjetska baština na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine. Ideja za projekt izrasla je iz činjenice da zagrebački muzej čuva igračke izrađene još sredinom 19. stoljeća. Svijet igračaka pogledajte do konca svibnja te na www.emz.hr.


Ciko u Dubrovniku


slika


Dubrovnik – Dubrovačka Galerija Dulčić Masle Pulitika predstavlja radove gotovo zaboravljena dubrovačkog slikara bokeljskoga podrijetla Tomislava Cika na izložbi Post festum. Izložbu čine četrdesetak slika uglavnom iz privatnog vlasništva s motivima dubrovačkih i bokeljskih veduta i pejzaža te četrdesetak crteža koji pripadaju raznolikim tematskim ciklusima. Najveći broj izloženih slika potječe iz sedamdesetih godina, a izložbu, koje su autori Rozana Vojvoda i Ivan Viđen, možete pogledati do 1. lipnja. Više na www.ugdubrovnik.hr.


Vanja Trobić u Galeriji SC


Zagreb – Galerija SC u sklopu programa Oni dolaze predstavlja umjetnicu Vanju Trobić na izložbi Mjesta moći / S onu stranu. Iz Galerije javljaju kako je osnova autoričina promišljanja u ciklusu Vizije donjeg svijeta mit, a mjesta moći sjecišta su energetskih polja iz kojih čovjek crpe i akumulira životnu energiju iz prirode, ostvaruje svoju zbilju. Prema autorici, zbilja je tek individualni doživljaj i krojenje stvarnosti. Izložbu možete razgledati do 11. svibnja, a o umjetnici se informirajte na stranici http://vanja-trobic.blogspot.com.


Lala Raščić u Leipzigu


Leipzig – Samostalnom se izložbom Whatever the Object Lala Raščić, kao dobitnica nagrade za umjetnost Kunstpreis Europas Zukunft, predstavlja u Galerie für Zeitgenössische Kunst u Leipzigu. Kustosica izložbe Ilina Koralova u izložbu je uvrstila instalaciju, audiozapis s pripadnim akvarelima, videoinstalaciju, a ovom je prigodom izložen i njezin novi rad Whatever the Object, koji se sastoji od trokanalnoga videorada i instalacije od staklenih panela. Izložba je otvorena do 26. svibnja. Više informacija potražite na www.gfzk.de.


Lichtenstein u Tate Modernu


London – Nakon više od dvadeset godina u londonskom Tate Modern otvorena je velika retrospektivna izložba Roya Lichtensteina.


slika


Stotinu i dvadeset pet reprezentativnih slika i skulptura skupljenih s različitih strana svijeta, u suorganizaciji čikaškog Umjetničkog instituta, pokazuju kako je Lichtenstein zauzeo središnje mjesto američkog pop-arta. Uz slike i skulpture, na izložbi koja će biti otvorena sve do 27. svibnja postavljeni su i rijetko izlagani crteži, kolaži i radovi na papiru. Više informacija potražite na www.tate.org.uk.

Vijenac 501

501 - 16. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak