Vijenac 501

Kazalište

Kazališni globus – Hrvatska

Lidija Zozoli

Festival glumca


Festival glumca, čija je izbornica bila glumica Perica Martinović, ove godine odvija se od 10. do 18. svibnja u Iloku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima. Otvoren je izvedbama predstave za djecu Regoč Kazališta Trešnja u Vukovaru i predstavom Teatra Exit Nemirne noge u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima. U završnici programa na festivalu gostuje kazalište Žar ptica s Mrvicama iz dnevnog boravka Sanje Pilić (16. 5, Vukovar), Kazalište Komedija s Čistim ludilom (16. 5, Vinkovci), Playdrama iz Splita sa Srcem većim od ruku Elvisa Bošnjaka (17. 5, Vukovar), Dramsko kazalište Gavella s Crnim očima Davora Špišića (17. 5, Vinkovci), a festival će tradicionalno završiti u subotu, 18. svibnja, Glumačkim sijelom u Iloku i dodjelom nagrada.

Rasprodaja u Teatru &TD


Teatar &TD nudi publici kazališni obilazak svojih prostora u obliku predstave Rasprodaja Mirana Kurspahića, koje je premijera najavljena 14. svibnja, a reprize 15. i 16. svibnja. Projekt, čiji je dramaturg i redatelj Kurspahić, osim sama autora, predstavit će i glumci Dean Krivačić Cigo i Sven Jakir, a zamišljen je kao podsjetnik na pedesetogodišnju tradiciju Teatra &TD iskazanu evociranjem triju razdoblja toga kazališta, onoga Vjerana Zuppe kao formativnog, Mani Gotovac kao prijelomnog i sadašnjega Nataše Rajković. Prolaskom publike kroz kazališne prostore Teatra &TD autor predstave nudi zamišljeno putovanje koje bi trebalo dati uvid u opustošenost prostora kulture, koje u novom dobu zamjenjuju od kulture unosniji sadržaji.

Alan Ford u ZKM-u


Legendarni strip Magnusa i Maxa Bunkera Alan Ford, koji je u Hrvatskoj adaptacijom prijevoda proslavio Nenad Brixy, bez čijih intervencija on ne bi bio jedan od najpopularnijih stripova u nas, na scenu Zagrebačkoga kazališta mladih postavit će 18. svibnja redatelj Dario Harjaček, dok je dramaturginja predstave Katarina Pejović, a scenografi Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić. U predstavi sudjeluje gotovo cijeli ansambl ZKM-a. Plavoga, mršavog i ženama privlačna člana grupe TNT glumi Filip Nola, dok je legendarni Broj Jedan Doris Šarić Kukuljica.


slika


U predstavi glume i Jasmin Telalović, Zoran Čubrilo, Rajko Bundalo, Damir Šaban, Maro Martinović, a kako na sceni izgledaju članov grupe TNT, tijekom svibnja pogledajte u Teslinoj ulici u Zagrebu.

Pritisci moje generacije u splitskom HNK-u


Mladi hrvatski dramatičar Dino Pešut (Sisak, 1990), već nagrađen trećom Nagradom Marin Držić 2012. Za dramu L.U.Z.E.R.S.,


slika


imat će praizvedbu svog dramskog teksta Pritisci moje generacije, pred sam kraj kazališne sezone, 24. svibnja. Dramski tekst govori o njegovoj generaciji, koja se u svijet odraslih uputila pod vrlo nepovoljnim ekonomskim okolnostima. Velika očekivanja i društvo koje ne nudi pravu priliku za njihovo ostvarenje u drami Dina Pešuta pretvara se u vapaj mlade generacije. Redatelj Samo M. Strelec napravio je audiciju kako bi sastavio podjelu za Pešutovu praizvedbu te je glavnu ulogu dobila Ana Franić, uz koju glume Bruna Bebić, Žarko Radić, Vicko Bilandžić, Pere Eranović, Nenad Srdelić, Josip Zovko i Bojan Brajčić.

30. tjedan suvremenog plesa


Velika obljetnica festivala obilježit će se i velikim programom na kojem je ukupno trideset različitih događanja, koja se mogu pratiti od 26. svibnja do 8. lipnja u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci. Iako su možda neka imena koja je plesna publika mogla vidjeti na Tjednu suvremenoga plesa proteklih trideset godina izostala, ipak – uz veliko predstavljanje najboljeg iz hrvatske suvremenoplesne produkcije – nekoliko zvučnih stranih koreografskih imena najbolji su način kojim Tjedan može proslaviti obljetnicu. Festival će otvoriti izraelska skupina Fresco Dance s predstavom Cerberus koreografa Yorama Karnija u zagrebačkom HNK-u, a od poznatijih imena valja izdvojiti Paula Ribeira, Yasmeen Godder, Josefa Nadja zatim Emio Greco, Aakasha Odedera, ali i EnKnap i Matijaža Fariča iz Slovenije, Matiju Ferlina, Zagrebački plesni ansambl. Detaljnije informacije o programu mogu se pronaći na wwwdanceweekfestival.com.

Vijenac 501

501 - 16. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak