Vijenac 500

Matica hrvatska

U Mostaru otvoreno jubilarno 15. Mostarsko proljeće

Proljeće umjetnosti i kulture

Misijana Brkić-Milinković

Manifestacija Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske već petnaest godina u Mostaru gradi novi most, možda čak i najljepši – most umjetnosti, kulture, snošljivosti, koji povezuje narode, države i gradove


Više od 600 programa, tisuće umjetnika, velikana glazbe, kazališta, pisane riječi i likovnih nadahnuća obogatili su grad na Neretvi u proteklih petnaest godina, koliko u kontinuitetu traje jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima – Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske. Upravo jubilarni, petnaesti Dani, otvoreni su u svečanom ozračju Galerije kraljice Katarine, zajedno s izložbom Umjetničke galerije BiH Retrospectrum, koja je ponudila iznimno vrijedna umjetnička djela mostarskoj publici na uvid – između ostalih, i ona Josipa Račića, Ivana Meštrovića, Gabrijela Jurkića, Frane Kršinića.

Dane Matice hrvatske otvorila je predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Daria Krstičević, visoka pokroviteljica manifestacije koja, prema njezinim riječima „gradi novi most, možda čak i najljepši – most umjetnosti, kulture, snošljivosti, koji povezuje narode, države i gradove“. Istaknula je zadovoljstvo što je Mostarsko proljeće poduprla i Vlada RH u okviru projekata pomoći Hrvatima u BiH. „Hrvati su narod koji je stoljećima živio s drugim narodima i uspio sačuvati identitet pomoću kulture, poštujući druge i drukčije, a ovaj mostarski festival najbolje svjedoči o toj bogatoj tradiciji“. Nazočnima se obratio i predsjednik Ogranka MH u Mostaru Josip Muselimović, o postavu izložbe Retrospectrum progovorio je akademik Vladimir Premec, dok je samu izložbu otvorio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Svečanost su svojim dolaskom uveličali i predsjednik i potpredsjednik Matice hrvatske – Igor Zidić i Stjepan Sučić.


slika

Predsjednik Ogranka MH u Mostaru Josip Muselimović


Te je večeri dodijeljeno i priznanje za poseban doprinos i dugogodišnju potporu Mostarskom proljeću – Kristalna Matica i Zlatna povelja s imenom maestra Vjekoslava Šuteja aktualnom ministru Kantona Sarajevo i prvaku Opere sarajevskog Narodnog pozorišta Ivici Šariću. Svečanost je nastavljena klapskom pjesmom. Naime, ovo je već deseta godina da u Mostar, na Dane Matice hrvatske, dolaze ponajbolje klape s Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, s kojim ovaj mostarski njeguje iznimno dobru suradnju. Uz klape iz Splita, Šibenika i Šolte – Mriža, More i Čuvite, nastupile su i dvije domaće – Signum iz Čapljine i Drača iz Mostara. Inače, klapa Signum prva se od klapa iz Hercegovine prije nekoliko godina plasirala u finale Omiškog festivala, baš kao i ove godine, gdje će joj se pridružiti i Drača. Gost večeri bio je Đani Stipaničev.

„S Mostarom i Danima Matice vežu nas posebne niti. Svake godine ovdje dolazimo u travnju ili početkom svibnja, a naši dragi prijatelji uzvraćaju nam posjet u srpnju, za trajanja našeg festivala“, kaže ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš Dražan Mladin. Brzojave s čestitkama za jubilarno petnaesto Mostarsko proljeće uputili su hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko te premijer Zoran Milanović. Čestitka je stigla i od Darka Brleka, predsjednika EFA-e, Saveza europskih festivala, čiji je Mostarsko proljeće punopravni član od 2009.

U četrdeset dana manifestacije – do 1. lipnja, Mostarsko proljeće ponudit će tridesetak različitih glazbenih, kazališnih, likovnih, književnih i dječjih programa. Tako će se predstaviti Opera NP Sarajevo koja dolazi s Bizetovom Carmen. Kamerni teatar 55 s predstavom Abdulaha Sidrana U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje, a BNP iz Zenice s Frljićevim Pismom iz 1920. NPRS iz Banje Luke dovodi višenagrađivanu predstavu Na dnu kace, a zadarski HNK gostuje s dramom Milana Begovića Bez trećega. Glazbeni dio manifestacije bit će obogaćen filharmonijskim tjednom i projektom Zagrebačke, Slovenske i Beogradske filharmonije – Pika, točka, točka… Tu je i nastup Michigan Tech Choira iz SAD-a, folklornog ansambla Linđo, izložba Tradicijski nakit Hrvata iz BiH, predstava kazališta Moruzgva Bobočka ili sto drugih stranica Filipa Latinovitza. Moći će se pogledati i dvije fotografske izložbe – veleposlanika RH u BiH Tončija Staničića pod naslovom Korak iza… Plus! i turskoga konzula u Mostaru Tolge Bermeka – 4 godišnja doba – od Mostara do Anadolije.


slika

Iz bogatog programa jubilarnog Mostarskog proljeća / Snimio Marin Knezović


Lutkarsko kazalište Mostar premijerno će izvesti Čudnovate zgode Šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić u povodu sto godina otkad je napisana ta prekrasna bajka. Najmlađi će moći uživati i u premijernoj izvedbi prvoga autorskog projekta Ogranka Matice hrvatske u Mostaru – plesno-dramskoj predstavi Aladinova čarobna svjetiljka. Bit će priređeno i predstavljanje slikovnice Lav i mrav fra Vendelina Karačića, uz koju ide izložba ilustracija Josipa Mijića. Književni susret s Lukom Paljetkom obradovat će najmlađe, a studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru izvest će predstavu, Zolinu Therese Raquen. Na Mostarskom proljeću predstavit će se i dvije mlade glazbene zvijezde – pijanistica Željka Mandarić i sopranistica Nina Kadijević. Ljubitelji jazza moći će uživati u obradama Ratka Vojteka, a don Dragan Filipović predstavit će se autorskom večeri. Stjepan Krasić dolazi radi promocije svoje knjige Nastanak i razvoj školstva od antike do srednjeg vijeka, a Perina Meić održat će predavanje o povjesničaru književnosti Borisu Ćoriću.

Vijenac 500

500 - 2. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak