Vijenac 500

Književnost

Tomica Bajsić u Braziliji predstavio suvremeno hrvatsko pjesništvo

Poetski sklad Hrvatske i Brazila

Redakcija

Dana 11. travnja u rektorskoj auli Sveučilišta u Braziliji, središnjega brazilskog / latinoameričkoga državnog sveučilišta, u organizaciji njegova Instituta za književnost i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Braziliji, nastupio je – pred brojnim studentima i profesorima, te hrvatskim iseljenicima – pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsić, održavši predavanje o suvremenom hrvatskom pjesništvu kao i o svojemu prevođenju brazilske poezije na hrvatski.


slika

Tomica Bajsić i Drago Štambuk na Sveučilištu u Braziliji


Predstavili su ga Henryk Siewierski i veleposlanik RH u Brazilu Drago Štambuk, a predavanje je izazvalo veliki interes i živu raspravu. Nakon Bajsićeva pregleda osnovnih poetskih tendencija i osobnosti hrvatskoga suvremenoga pjesništva pročitao je nekoliko, u Brazilu napisanih, pjesama – opisao svoju vezanost za Brazil kao i doživljaj brazilskoga pjesništva, a zatim je pozvao na čitanje Dragu Štambuka.

Tomica Bajsić i Drago Štambuk naizmjence su čitali Bajsićeve hrvatske prijevode brazilskih pjesnika iz antologije Južna pošta: putovanje poezijom Latinske Amerike oduševivši nazočne hrvatskim blagoglasjem pjesama Carlosa Drummonda de Andradea, Manuela Bandeire, Cecilije Meireles i dvojice velikih pjesnika diplomata (Joao Cabral de Melo Neto i Vinicius de Moraes).

Na pitanje direktorice Instituta za književnost Marije Luise Ortiz Alvarez upućene hrvatskom pjesniku da usporedi hrvatsku i brazilsku poeziju, Bajsić je odgovorio da se životnost i jedne i druge savršeno nadopunjuju i korespondiraju te da je bez obzira na uljudbene i druge razlike razumijevanje na poetskoj razini potpuno.

Na kraju su hrvatski pjesnici Bajsić i Štambuk predložili brazilskoj akademskoj strani projekt suradnje na uzajamnom prevođenju i tiskanju antologija hrvatskoga pjesništva na portugalskom i brazilskoga na hrvatskom, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Vijenac 500

500 - 2. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak