Vijenac 500

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Akvizicije MUO-a


slika


Zagreb – Izložba Akvizicije MUO: Iz prošlosti za budućnost 2003–2013. otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt. Unatrag deset godina muzej je fundus obogatio za desetak tisuća umjetnina i predmeta umjetničkog obrta, ponajviše otkupima i donacijama građana. Na izložbi će biti izbor iz nekoliko najvažnijih otkupa: Bućan, Glumac, Picelj, Rošić, Schmidt te donacija Lentić, Madžer, Tuškan... Izložba će biti otvorena do 9. lipnja, a više informacija potražite na www.muo.hr.


Midžićev Le dessin de fer


slika


Rovinj – Rovinjski Muzej Lapidarium ugošćuje izložbu Le dessin de fer Ivana Midžića. Premijerno je to predstavljanje novonastalih kiparskih radova – predimenzioniranog nakita i popratnih klasičnih geo-apstraktnih crteža. Ana Lendvaj ističe kako Midžić postavom svojih žičanih skulptura sugerira njihovo nakitno podrijetlo i namjenu, premda je torzo na koji ih postavlja nerazmjeran veličini skulpture. Izložba je otvorena do 12. svibnja te na www.muzej-lapidarium.hr.


Muzejske pričalice

u Klanjcu


slika


Klanjec – Dokumentarna izložba Muzejske pričalice Galerije Antuna Augustinčića otvorena je u ovoj klanječkoj galeriji. Posjetitelji će se moći upoznati sa skicama i modelima koji su Augustinčiću poslužili za izvedbu spomenika postavljenih širom svijeta, od Mira u New Yorku i Prelje u Addis Abebi do Rudara u Ženevi i Maršala Pilsudskog u Katovicama. Galerija je odlučila Augustinčićeve spomenike dodatno približiti publici i dokumentarnom izložbom ispričati priču o svakom od njih. Po Muzejske pričalice možete otići u Klanjec do 18. svibnja.


Tina Gverović u Londonu


London – Do 18. svibnja u londonskoj Galeriji SE8 otvorena je samostalna izložba Tine Gverović Or an Island or a Boat. Kako javljaju iz galerije, njezin rad istražuje teme nestabilnosti i prolaznosti te njihove pozicije u fiktivnim i stvarnim topografijama. Izloženi crteži i slike prikazuju ljudske figure u toku rada i odmora, a postavljeni su na prostorno-arhitektonskoj strukturi i time dovedeni u novi kontekst i odnose. Uz izložbu producirana je gramofonska ploča s novim audioradom umjetnice. Više informacija potražite na se8gallery.org.


Picelj na Dynamu


slika


Pariz – Na velikoj izložbi Dynamo: Un sičcle de lumičre et de mouvement dans l’art 1913–2013 u pariškoj Grand Palais nalazi se, među djelima umjetnika kao što su Duchamp, Kupka, Calder, Kapoor, Vasarely, Soto, Rodčenko i mnogi drugi, rad C-3-II našeg Ivana Picelja. Izložba se bavi predodžbama prostora, vizualnom percepcijom i svjetlom kroz apstraktnu umjetnost unatrag stotinu godina. To je gostovanje izravan produkt prošlogodišnjega Croatie, la voici festivala. Dynamo, čiji je glavni kustos Serge Lemoine, otvoren je do 22. srpnja. Ostalo na www.grandpalais.fr.


Trebotić u Beču


Beč – Izložba Summa mediterranea Matka Trebotića otvorena je u bečkoj palači Porcia. Treća Trebotićeva bečka izložba unatrag desetak godina obuhvaća tridesetak slika i trinaest brončanih skulptura nastalih u posljednje tri godine. Ti radovi prikazuju duhovne refleksije Hrvatske, Dalmacije i Sredozemlja, a kustos izložbe Raimund Deininger kaže kako Trebotićev mediteranski krajolik odiše svjetlošću u bjelini i koloritom, svjež je i prepun kršćanskih i arhitektonskih simbola što krasi njegova umjetnička djela. Izložba je otvorena do 10. svibnja.

Vijenac 500

500 - 2. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak