Vijenac 500

Književnost

Književni globus

Iva krtalić Muiesan

Roman o Sjevernoj Koreji dobitnik Pulitzera


SAD – Američki roman o Sjevernoj Koreji dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade u kategoriji romana.

The Orphan Master’s Son autora Adama Johnsona prati priču djeteta koje raste u sirotištu u Sjevernoj Koreji, a književna kritika već je prije pozdravila tu, gotovo 700 stranica dugu, mješavinu špijunskog i ljubavnog romana. Prema riječima autora, u priči ga je zanimao ljudski aspekt, a istraživanje je počeo razgovorima s ljudima koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje, da bi poslije dobio i rijetku dozvolu da i sam proputuje zemljom. Rođen 1967. i dobitnik više književnih nagrada, Johnson je pobijedio u konkurenciji u kojoj su bili favoriti Nathan Englander sa zbirkom What We Talk About When We Talk About Anne Frank i Eowyn Ivey s romanom The Snow Child. Pulitzerove nagrade, predane 97. put, smatraju se najvažnijim medijskim i kulturnim nagradama SAD-a, a dotirane su sa po 10.000 dolara. Veliki pobjednik u novinarskim kategorijama ove je godine dnevnik New York Times, nagrađen u četirima kategorijama.


Objavljene finalistice bivše nagrade Orange


VELIKA BRITANIJA – Hilary Mantel i Zadie Smith dvije su od šest finalistica u utrci za prvu Žensku nagradu za beletristiku, do lani poznatu pod imenom Orange, jedinu britansku nagradu koja se dodjeljuje isključivo spisateljicama.

Zadie Smith, nominirana s romanom NW, na popis je ušla samo nekoliko dana nakon što je proglašena jednom od dvadeset najboljih britanskih mladih pisaca, a uz Barbaru Kingsolver, nominiranu za Flight Behaviour, jedina je prijašnja dobitnica nagrade Orange na popisu. Na popisu su još Kate Atkinson s Life After Life te Amerikanke A. M. Homes s May We Be Forgiven i Maria Semple s Where‘d You Go, Bernadette. Šesta finalistica Hilary Mantel za povijesni roman Bring Up the Bodies već je dobila nagrade Man Booker i Costa, a ako dobije i ovu nagradu, postat će prva dobitnica sve tri najveće britanske književne nagrade za jedan roman. Nagrada vrijedna 30.000 funti, koja se predaje već osamnaestu godinu, bit će dodijeljena 5. lipnja.


Prva američka tiskana knjiga na aukciji


SAD – Jedan od rijetkih primjeraka prve knjige tiskane na području SAD-a u studenome će biti ponuđen na aukciji u New Yorku.

Bay Psalm Book, nastala 1640, mogla bi postići cijenu od 30 milijuna dolara, smatraju u aukcijskoj kući Sotheby‘s. Knjigu psalama su u Cambridgeu u državi Massachusetts tiskali puritanci, a sačuvana je u samo jedanaest primjeraka. Prema navodima, primjerak koji se sada prodaje jedan je od najljepših, a pripada zbirci jedne bostonske crkve. Posljednji primjerak knjige prodan je 1947. za svotu od 151.000 dolara, rekordnu cijenu postignutu za pojedinačnu tiskanu knjigu.


Breitbachova nagrada Jenny Erpenbeck


NJEMAČKA – Jenny Erpenbeck dobila je Nagradu Josepha Breitbacha, s 50.000 eura jednu od novčano najvrednijih književnih nagrada njemačkoga govornog područja.

Akademija znanosti i književnosti u Mainzu, koja zajedno sa Zakladom Josepha Breitbacha predaje nagradu, pohvalila je „umjetničku istinu“ te „jezičnu ljepotu“ književnoga djela 46-godišnje redateljice i spisateljice. Među poznatija djela Jenny Erpenbeck pripadaju romani Aller Tage Abend, Heimsuchung i minijature Dinge, die verschwinden.


Vargas Llosa objavljuje novi roman


PERU – Nobelovac Mario Vargas Llosa objavljuje novi roman, El héroe discreto, koji će se naći u knjižarama u Španjolskoj i Latinskoj Americi 12. rujna, javio je njegov izdavač Alfaguara.

U središtu radnje, koja se događa u Llosinoj domovini Peruu, stoje dvojica poslovnih ljudi, od kojih jedan postaje žrtva ucjene, a drugi se nađe u sukobu sa svojom djecom koja odbijaju raditi. Llosin posljednji roman, El sueńo del celta, izašao je prije tri godine. Autor je 1963. s romanom La ciudad y los perros postao poznat širokoj publici, a Nobelovu nagradu dobio je 2010.


Marica Bodrožić

nagrađena u Njemačkoj


NJEMAČKA – Spisateljica podrijetlom iz Hrvatske, Marica Bodrožić, u Hannoveru je dobila nagradu Literatour Nord, dotiranu s 15.000 eura.

Žiri je nagradio njezin roman, Kirschholz und alte Gefühle, u kojemu Marica Bordožić opisuje ratna iskustva. Rođena 1973, autorica od 1983. živi u Njemačkoj, gdje piše poeziju, romane, priče i eseje te radi kao prevoditeljica. Literatour Nord književna je turneja po njemačkom sjeveru, a nagradu koja se na turi predaje dosad su dobili Bernd Eilert, Robert Gernhardt, Christoph Hein, Bodo Kirchhoff, Thomas Hürlimann...

Vijenac 500

500 - 2. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak