Vijenac 500

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nagrada HAZU-a

Davorki Radica


Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donijelo je odluku o dodjeli nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2012. Za područje glazbene umjetnosti nagrađena je Davorka Radica za knjigu Ritamska komponenta glazbe 20. stoljeća u nakladi Umjetničke akademije iz Splita 2011. Istraživanje rada usmjereno je na analizu ritma u fragmentima skladbi ključnih skladatelja protekloga stoljeća, O. Messiaena, P. Bouleza, A. Weberna, I. Stravinskog, L. Nonoa, a hrvatski doprinos promatran je kroz opus Rubena Radice. Davorka Radica predstojnica je Teorijskog odsjeka na Umjetničkoj akademiji u Splitu.


Festival orgulja


SISAK – Sedmi međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae, čijom je inicijativom obnovljeno ili izrađeno nekoliko orgulja Sisačke biskupije, ove će godine biti održan od 4. do 12. svibnja u crkvama u Sisku, Martinskoj Vesi, Veleševcu, Žažini i Selima. Kruna programa bit će gostovanje vodećeg europskog orguljaša Pavela Kohouta iz Češke. Festival će otvoriti violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler Borić, ravnatelj festivala, a zatvoriti HPD Slavulj iz Petrinje pod ravnanjem Josipa degl’Ivellija te uz orguljaša Krešimira Haasa. Ostale koncerte priredit će orguljaš Pavao Mašić i trubač Dario Teskera, zatim flautistica Ana Butković i orguljaš Darko Kristović, sopranistica Nina Kobler (također s gitarom) i orguljaš Milan Hibšer te duo violinistice Laure Vadjon i Krešimira Haasa za orguljama.


Duo Srbljan i Biliško


ZAGREB – Mezzosopranistica Ivana Srbljan i harfistica Ivana Biliško priredit će zajednički koncert u sklopu ciklusa Anno della fede u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu, 9. svibnja s početkom u 20 sati. Za izvedbu su odabrale djela francuskih glazbenih velikana Claudea Debussyja, Gabriela Faurea i Mauricea Ravela te najpoznatijega britanskog skladatelja Benjamina Brittena.


Bjelinski i Schubert

Trija Amadeus


SLAVONSKI BROD – Trio Amadeus iz Zagreba, koji čine ugledni glazbenici i pedagozi violinist Leonid Sorokow, pijanist Ruben Dalibaltayan i violončelist Krešimir Lazar, gostovat će u Slavonskom Brodu 9. svibnja u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Izvest će Trio u g-molu Brune Bjelinskoga i Trio u B-duru, op. 99, Franza Schuberta. Koncert će biti održan u Dvorani Glazbene škole Slavonski Brod.


Južnoamerička glazba

u Lisinskom


ZAGREB – Zvuke Meksika i Južne Amerike u Zagreb će donijeti meksički dirigent José Guadalupe Flores, koji će ravnati Simfonijskim orkestrom HRT-a 9. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, u sklopu Majstorskog ciklusa. Na programu će biti djela meksičkih skladatelja prve polovice 20. stoljeća, a to su Carlos Chávez, Silvestre Revueltas i José Pablo Moncayo i skladba najpoznatijeg argentinskog autora Alberta Ginastere. No bit će i zapadnoeuropske glazbe: Koncert za obou Richarda Straussa svirat će talijanski oboist Gianfranco Bortolato, prvi oboist orkestra Rimske opere.


Filmsko-klasični spoj


ZAGREB – Na velikom završnom koncertu četvrte koncertne sezone ansambl Glazbene staze svirat će obrade poznatih melodija iz televizijskoga serijala i filmova Zvjezdane staze, skladatelja Alexandera Couragea i Jerryja Goldsmitha u aranžmanima Mije Pap za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir. Uz to, predstavit će praizvedbom mladu hrvatsku skladateljicu Bianku Ban, prvu hrvatsku diplomiranu skladateljicu primijenjene glazbe. Program će upotpuniti i klasični intermezzi (J. Haydn, P. Gaubert, E. Goossens, S. Prokofjev, M. Mower).


Splitski virtuozi

i Zvonimir Krpan


SPLIT – Novoosnovani Splitski virtuozi priredit će 13. svibnja koncert u foajeu HNK-a u Splitu s početkom u 20 sati, na kojemu će im se kao gostujući solist pridružiti mladi violinist Zvonimir Krpan. Najavili su program djela Franza von Suppéa, Gioachina Rossinija, Camillea Saint-Saënsa i Benjamina Brittena.

Vijenac 500

500 - 2. svibnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak