Vijenac 499

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

23. Marulićevi dani

u Splitu


Marulićevi dani, kojih je izbornik ove godine teatrolog, književnik i dramaturg Darko Lukić, svečano će biti otvoreni 21. travnja dodjelom Nagrade Marin Držić Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Predstavom Unterstadt Ivane Šojat Kuči redatelja Zlatka Svibena u izvedbi osječkoga HNK-a započet će službeni program, a u sljedećih osam dana splitska će publika vidjeti predstave Pričaj mi o Gorkome Mani Gotovac varaždinskoga HNK-a, Krležinu Ledu redateljice Anice Tomić u koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih, Kraljevskoga pozorišta Zetski dom iz Podgorice i kotorskoga festivala Kotor Art (22. 4), ZKM-ovu Ženu bez tijela Mate Matišića u režiji Božidara Violića i koprodukciju riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca sa HKD Teatrom Dabogda te majka rodila Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić Rigonat (23. 4), Šnajderovu Kako je Dunda spasila domovinu u režiji Snježane Banović i izvedbi INK-a iz Pule (24. 4), Krležine Gospodu Glembajeve Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane u režiji Ivice Buljana (25. 4), Srce veće od ruku Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i produkciji splitske Playdrame, Prasac koji gleda u sunce Olje Lozica u izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika (26. 4), Marinkovićevu Gloriju Saše Božića u produkciji Teatra &TD (27. 4). Svečana dodjela nagrada Marulićevih dana bit će 28. travnja, nakon čega će, izvan konkurencije, biti izvedena predstava Glumice i to Dunje Fajdić.


slika Unterstadt


Kao popratni program ovogodišnjih Marulićevih dana najavljena su scenska čitanja drama nagrađenih nagradom Marin Držić; Snježna kugla Zdenka Mesarića, Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca (druga nagrada) i Spremni Kristine Gavran (prva nagrada). Tijekom Marulićevih dana bit će 23. travnja održan i okrugli stol s temom Hrvatsko dramsko pismo danas i položaj domaćeg pisca te 25. travnja znanstveni skup Što je nama baština i što smo mi njoj s temom suvremenih uprizorenja Krležinih i Marinkovićevih djela. Svoj rad predstavit će i umjetničke akademije u Osijeku i Splitu te zagrebačka Akademija dramske umjetnosti.


Europa u ZKM-u


Zagrebačko kazalište mladih 25. travnja najavljuje premijeru međunarodnoga projekta Četiri grada, četiri priče, nastala u koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih s Repertoarnim kazalištem Birmingham iz Velike Britanije, Državnim kazalištem Dresden, Njemačka, i Poljskim kazalištem Bydgoszcz. Prema zajedničkom tekstovnom predlošku Tene Štivičić, Stevea Watersa, Lutza Hübnera i Malgorzate Sikorska-Miszczuk, Janusz Kica režirao je predstavu koja će se igrati na četiri jezika, a u njoj će među osamnaest glumaca biti i Jadranka Đokić i Krešimir Mikić iz Hrvatske. Projekt je financirala Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu, programa kulture pri Europskoj komisiji. Nakon Zagreba, predstava će gostovati u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczu.


Do kosti u Zagrebačkom plesnom centru


Nova plesna predstava Irme Omerzo pod naslovom Do kosti bit će premijerno izvedena u Zagrebačkom plesnom centru 2. svibnja. U predstavi, u kojoj plešu Ivana Pavlović i Bruno Isaković, a glumi Petar Atanasoski te sudjeluje i glazbenica Davorka Horvat, Irma Omerzo doslovno se bavi kostima. Kosti su polazište projektu u kojem se nastojalo propitivanjem cjelokupnoga ljudskog znanja o toj temi, kao i o postojećim predrasudama, ali i duboko ukorijenjenim simboličkim značenjima kostiju, doći do zasebnoga jezika predstave. Iako se, kako navodi autorica, dio predstave temelji i na poznavanju anatomije, ipak je u projektu Do kosti u središtu pozornosti pokret i ples te se tema kostiju nastavlja putem postavki Feldenkraisove metode, odnosno znanosti o kretanju i postavama tijela.

Vijenac 499

499 - 18. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak