Vijenac 499

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Carolina Blašković

na Mladom Paganiniju


slika


LEGNICA – Zagrebačka violinistica Carolina Blašković osvojila je treću nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Mladi Paganini, koje je održano od 5. do 7. travnja 2013. u Poljskoj (Legnica). Još je to jedno u nizu vrijednih priznanja mladoj umjetnici, koja je 3. prosinca 2012. nastupila u sklopu ciklusa Mladi umjetnici u Matici hrvatskoj, a ove je godine dobila diplomu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu kao najmlađa natjecateljica. Trenutno je studentica prve godine violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Oresta Shourgota.


Utemeljeni Splitski virtuozi


SPLIT – Istaknuti splitski glazbenici pod umjetničkim vodstvom Wladimira Kossjanenka (profesora viole i komorne glazbe na Umjetničkoj akademiji u Splitu) osnovali su gudački komorni orkestar nazvan Splitski virtuozi. „Novi ansambl ima za cilj dati novu zvučnu i umjetničku vizit-kartu gradu i postati njegov glazbeni poslanik“, ističu pokretači ansambla, koji će prvi koncert prirediti 14. svibnja. U ansamblu će djelovati koncertna majstorica i prva violinistica Evgenia Epshtein (Izrael), solo violončelist Mihovil Karuza (Hrvatska) te solo violist Pavel Kandrusević (Bjelorusija). Predsjednik RH Ivo Josipović u znak potpore preuzeo je pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom Splitskih virtuoza.


Natjecanje mladih pjevača


ZAGREB – Koncertna direkcija Zagreb, u suradnji sa zagrebačkim Lions Clubom Kontesa Nera, priredit će 18. travnja prvo natjecanje za najboljeg mladog pjevača u 2013. Natjecanje je ustanovljeno u okviru pretplatničkog ciklusa Molto cantabile, a kandidate za natjecanje odabrali su hrvatski operni pjevači koji su u sezoni 2012/13. nastupili u ovom ciklusu. Kandidati su: Antonija Dunjko, sopran (predlagatelj: Evelin Novak), Damir Klačar, tenor (Dubravka Šeparović Mušović), Leon Košavić, bariton (Martina Zadro), Matija Meić, bariton (Krešimir Stražanac), Sonja Runje, mezzosopran (Luciano Batinić), Tanja Ruždjak, sopran (Tomislav Mužek). Natjecanje će biti održano u Muzeju Mimara s početkom u 20 sati, otvoreno je za javnost, a prosudbenu komisiju činit će Dunja Vejzović, predsjednica, te članovi Josip Nalis, Marija Barbieri, Mirjana Bohanec-Vidović, Ivana Kocelj i Branimir Pofuk.


Praizvedba opere

o Marku Polu


RIJEKA – Zbor i orkestar Opere i ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke 24. travnja priredit će praizvedbu opere Marco Polo talijanskoga skladatelja Danielea Zanettovicha. Opera se bavi epizodom iz putovanja naslovnog lika, čiji su životopis i djelo trajni poticaj mnogim istraživačima i umjetnicima, pa tako i Zanettovichu, koji je operu skladao na libreto Fabija Cerese. Praizvedbom će ravnati Nada Matošević Orešković, režiju potpisuje Ozren Prohić, a naslovnu ulogu tumačit će Valdis Jansons i Robert Kolar u alternaciji. Do kraja mjeseca riječka će publika moći pogledati izvedbu 26, 27, 29. i 30. travnja.


Prvi harfistički festival


ZAGREB/OSIJEK – Svi ljubitelji harfe od ove će godine moći uživati u bogatom zvuku toga glazbala na Prvom međunarodnom harfističkom festivalu (Zagreb Harp Festival), koji će biti održan u Zagrebu od 21. do 28. travnja. Festival organizira Umjetnička organizacija Hathor, a odvijat će se pod umjetničkim vodstvom Tajane Vukelić Peić. Publika će imati priliku doživjeti harfu kao solistički i komorni instrument, ali i kao instrument na kojemu se može izvoditi glazba različitih žanrova. Festival će se odvijati u raznim prostorima, Muzej Mimara, crkva Sv. Marka, Hrvatski glazbeni zavod, NSK, KIC i HNK Zagreb, bit će održan i seminar za harfiste, a posebna će atrakcija biti koncert zatvaranja, kada nastupa Hrvatski orkestar harfi 1000 žica. Festival će dvama koncertima gostovati i u Osijeku, 24. travnja nastupom Diane Grubišić-Ćiković i Tamare Coha Mandić te 27. travnja koncertom svih sudionika festivala.


Hrvatska glazba

na Riva dei Schiavoni


ZAGREBHrvatska glazba na Riva dei Schiavoni naslov je novoga diskografskog izdanja kojim dirigent Tonči Bilić i Zbor HRT-a odaju počast hrvatskim renesansnim i baroknim skladateljima te talijanskim majstorima koji su djelovali na istočnoj jadranskoj obali. Izdanje su objavili Cantus i HRT, a nastavak je njihova istoimenog višegodišnjeg projekta, koji je obuhvatio nekoliko koncertnih predstavljanja spomenutoga repertoara.

Vijenac 499

499 - 18. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak