Vijenac 499

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Snima se Zagreb

Cappuccino


Do 24. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu traje snimanje filma Zagreb Cappuccino, debitantskoga dugometražnog igranog projekta Vanje Sviličić Juranić. Prema riječima autorice, koja je pozornost filmofila ponajviše privukla zapaženim i prije dvije godine na ZagrebDoxu Posebnim priznanjem nagrađenim kratkim filmom Jesam li sretna, posrijedi je humorna drama o Petri, u interpretaciji Nele Kocsis, i njezinoj najboljoj prijateljici Kiki, koju tumači Mila Elegović, ženama u ranim srednjim godinama koje se suočavaju s tjeskobnim intimnim i egzistencijalnim problemima.


slika


Dok se netom razvedena Petra bori protiv osamljenosti i depresije, Kika, koja živi u Berlinu, stiže u Zagreb da bi prijateljicu utješila te joj pomogla da ponovno stane na noge i preuzme nadzor nad svojim životom. Scenarij projekta koji se realizira u produkciji Damira Terešaka i tvrtke MaXima film te uz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra, a čija je prva klapa pala u jednoj šestinskoj vili, s Vanjom potpisuje njezin suprug Ognjen Sviličić. U sporednim ulogama među ostalima nastupaju Igor Kovač (Ćaća, Kotlovina), Dušan Gojić i Jadranka Elezović, fotografiju potpisuje Danko Vučinović, a scenografiju Ivana Škrabalo, za kostime su zadužene Blanka Budak i Lidija Sertić, a majstorica je maske Tina Jesenković.


Hrvatski filmaši

u Oberhausenu


U sklopu 59. izdanja čuvenoga Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se održava od 2. do 7. svibnja, bit će prikazana i ostvarenja nekoliko hrvatskih autora. U okviru međunarodnoga natjecateljskog programa posjetitelji festivala tako će imati priliku pogledati na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma nagradom za najbolju debitanticu ovjenčan eksperimentalno-animirani naslov Site Selection Mare Šuljak, trominutnu storiju o lisici koja luta gradom i traži sklonište. Podrijetlom Dubrovčanka, Mare Šuljak je u klasi profesora Zlatka Kesera diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a svoj je autorski prvijenac realizirala u produkciji Kinokluba Zagreb.


slika


Publika u Oberhausenu u popratnom programu festivala sastavljenu od odabranih ostvarenja iz opusa više autora moći će pogledati i sjajne dokumentarce Krste Papića (Čvor, Specijalni vlakovi, Halo München, Nek se čuje i naš glas, Mala seoska priredba), Zorana Tadića (Hitch Hitch Hitchcock, Amerikanka, Dernek, Poštar s kamenjara, Druge) i Petra Krelje (Ponude pod broj, Coprnice, Budnica). Kako navodi organizator, odabrana djela „i danas iznenađuju svojom angažiranošću i modernošću te kritičkim stavom koji zauzimaju prema socijalizmu i birokraciji“.


Gangster te voli

na Hot Docsu


Ovoga su proljeća hrvatski dokumentaristi vrlo solidno zastupljeni na svjetskim filmskim festivalima, pa će tako novi dokumentarac Gangster te voli Nebojše Slijepčevića međunarodnu premijeru doživjeti na 20. izdanju uglednoga kanadskog festivala Hot Docs u Torontu od 25. travnja do 5. svibnja. Na minulom ZagrebDoxu ovjenčan HT-ovom Nagradom publike te u međuvremenu u skraćenu obliku prikazan i na francusko-njemačkoj TV-postaji Arte, Slijepčevićev film gledateljima predstavlja Nedjeljka Babića zvana Gangster, osebujnu pojavu i neobičnoga bračnog posrednika iz Imotskog koji se hvali da je dosad spojio više od 250 parova te koji klijentima prodaje i CD-ove s vlastitim obradama svjetskih pop- i rock-standarda. To se u filmu baš i ne vidi, jer Gangster ima velikih problema u pronalaženju potencijalnoga ženika 35-godišnjoj Bugarki Maji, samohranoj majci kojoj je upravo sinčić najveća prepreka u zadržavanju zanimanja redom konzervativnih i povučenih muškaraca, kakav je primjerice četrdesetogodišnji bauštelac Marin.

Vijenac 499

499 - 18. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak