Vijenac 498

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Biti očima drugog

Petra Popijača


Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb priredila je izložbu Biti očima drugog Petra Popijača. Izložba se sastoji od četiri rada koji su realizirani kao skulpture i ambijentalne instalacije. U radovima Uniforma, Vrelo života, Zid i Aplauz, Popijač na četiri različita načina i u četiri različita materijala promišlja društvene odnose, detektirajući socijalne obrasce i emocije koji ih uvjetuju. Kustosica izložbe koja je otvorena do 16. travnja je Anita Zlomislić. Više na www.czk-novi-zagreb.hr.


Berber u Splitu


Split – U Palači Milesi i Galeriji Kula otvorena je izložba Mersada Berbera Slike 2010–2012. Četrdesetak postavljenih djela koja pripadaju u posljednji umjetnikov ciklus, kako piše Milan Bešlić u katalogu izložbe, odišu prepoznatljivim berberovskim konturama u nešto drukčijoj likovnoj interpretaciji. Berber ovdje učestalo unosi grafičke elemente, aplicira neslikarski materijal: raznobojne i zgužvane tkanine, papir, drvo, karton, fotografije... Među njima posebno se ističe serija Berberovih autoportreta, u kojima Bešlić nalazi raznorodne slikarske promjene. Berberova izložba otvorena je do 21. travnja.


Đukićev Body Double


Zagreb – Radnička galerija kustoski je i umjetnički rad Sandra Đukića Body Double. Riječ je o novom nastavku poznatoga kontrapunkta Đukić–Gotovac, u kojem Đukić sučeljava beskompromisne portrete ostarjeloga muškog lika tradicionalnim aktovima koji su sastavni dio Zbirke Hanžeković. Ti su portreti nastali kao rezultat fotoseanse prije osam godina, u kojoj Gotovac anarhično provocira kult ljepote i mladosti autoerotskom pornografijom i parodiranjem sama sebe. Izložba Body Double, koja se jasno referira na film, otvorena je do 21. travnja.


Gerićeve Konstrukcije

logike i reda


Rijeka – Izložba Konstrukcije logike i reda Tome Gerića otvorena je u riječkoj galeriji Kortil. Recentne su to slike s motivima kugla i slikarskih konstrukcija koje potvrđuju njegovu kiparsku vokaciju, zaokupljenost volumenom, geometrijom i strukturom. One djeluju poput moćnoga strašnog stroja koji lebdi u praznom prostoru, centrirane su u strogoj projekciji geometrije. U čistoj dvodimenzionalnosti slike izgovaraju skulptorsku ideju, zaokupljenost volumenom, njegovom težinom, njegovim dinamičnim ustrojem i kretanjem. Konstrukcije logike i reda ostaju otvorene do 10. travnja.


Vulas u Adrisu


Rovinj – U Galeriji Adris otvorena je izložba skulptura i crteža Šime Vulasa. Posjetitelji imaju prigodu vidjeti dvadeset i četiri skulpture te desetak crteža, među kojima su skulpture Tvrdalj, Ranjeni križ i Povezana jedra, te serija aktova nastalih u ranoj fazi Vulasova stvaralaštva. Riječima Igora Zidića, Vulas se očitovao u različitim materijalima istražujući njihovu sadržajnu nosivost, služeći se njihovom rječitošću, iskušavajući njihovu transparentnost, uzgonsku silu, vremenitost... Vulasova izložba traje sve do 2. lipnja. Više informacija potražite na www.adris.hr.


Kuliš u Oranžeriji


Vukovar – U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja otvorena je izložba radova na papiru Vatroslava Kuliša. Postavljeni su radovi izbor iz novijih ciklusa Herbarium pictorium i Vatrene kugle. Nastajali unatrag nekoliko godina, ti su radovi iskrena i optimistična koloristička priča svojstvena Kuliševu dosadašnjem likovnom istraživanju. Autor postava je Zdravko Dvojković, a Kuliševe radove u Vukovaru možete pogledati do 14. travnja.

slika



HDLU u Njemačkoj


Bochum – Izložbi Wir wieder hier Društva umjetnika Zapadne Njemačke u bohumskom Kunstmuseumu, nakon poziva, pridružilo se nekoliko naših umjetnika. Ona daje uvid u razne umjetničke koncepte, pristupne metode i izvedbe u različitim medijima, budući da izložba nije tematski definirana. Do 28. travnja posjetitelji će uz njemačke umjetnike moći vidjeti i radove Marijana Crtalića, Duje Jurića, Ines Krasić, Andreje Kulunčić, Martine Mezak i Dina Zrneca. Rezultat je to lijepe suradnje njihova društva i našega HDLU-a.

Vijenac 498

498 - 4. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak