Vijenac 498

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Umro Chinua Achebe


NIGERIJA – Nigerijski autor Chinua Achebe, jedan od najpoznatijih afričkih pisaca, umro je u Bostonu u 82. godini.


slika


Svjetski poznat po romanu iz 1958. Things Fall Apart (Svijet se raspada), Achebe je često opisivan kao otac suvremene afričke književnosti. Roman o kolonijalizmu preveden je na nešto manje od pedeset jezika i postao klasikom. Uz nobelovca Wolea Soyinku, Achebe je bio najpoznatiji pisac Nigerije, a u romanima, pjesmama, kratkim pričama i esejima kritički se bavio utjecajem britanske kolonijalne moći, afričkim tradicijama, ali i korupcijom među lokalnim političarima, zbog čega je u domovini često bio izložen kritikama. Za vrijeme nigerijskoga građanskog rata od 1967. do 1970. angažirao se kao posebni veleposlanik republike Biafre, koja je tražila odcjepljenje od Nigerije. Dobitnik je više književnih i kulturnih nagrada, među njima 2002. Mirovne nagrade njemačkog knjižarstva i Međunarodne nagrade Man Booker 2007. Među njegovim su najpoznatijim romanima No Longer at Ease, Arrow of God i A Man of the People, a objavio je i više pjesničkih zbirki, zbirki eseja, kratke priče i nekoliko knjiga za djecu.


Nagrada Astrid Lindgren argentinskoj autorici


ŠVEDSKA – Ovogodišnja Nagrada Astrid Lindgren dodijeljena je argentinskoj spisateljici i ilustratorici knjiga za djecu, Isol.

Nagrada vrijedna pet milijuna švedskih kruna smatra se najvažnijim svjetskim priznanjem za književnost za djecu i mlade. Predsjednik žirija, Larry Lempert, izjavio je da Isol stvara „knjige iz perspektive djeteta“ te da su njezine knjige „pune energije i emocija“. Na popisu kandidata za nagradu ove godine stajalo je više od 200 autora i ilustratora iz 67 zemalja. Isol je rođena 1972. kao Marisol Misenta u Buenos Airesu, a svoju prvu knjigu, Vida de perros, objavila je 1997. Nagradu je švedska vlada osnovala nakon smrti Astrid Lindgren, autorice Pipi Duge Čarape, 2002. Lani ju je dobio nizozemski pisac Guus Kuijer.


Junot Díaz nagrađen za kratku priču


VELIKA BRITANIJA – Američki autor Junot Díaz dobio je novčano najbogatiju međunarodnu nagradu za kratku priču, nagradu Sunday Timesa, vrijednu 30.000 funti.


slika


Díaz je za svoj prvi roman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao nagrađen Pulitzerovom nagradom. Njegova priča Miss Lora, o dječaku u vezi sa starijom ženom u New Jerseyju osamdesetih godina, pobijedila je u konkurenciji za nagradu za kratku priču u kojoj su bili i Mark Haddon, Ali Smith i Sarah Hall. Lani je nagradu Sunday Timesa dobio Kevin Barry za priču Beer Trip to Llandudno.


Nordijska nagrada Sofi Oksanen


ŠVEDSKA – Švedska je akademija Nordijsku nagradu, poznatu kao mali Nobel, dodijelila finsko-estonskoj autorici Sofi Oksanen.

36-godišnja spisateljica je 2010. za roman Čišćenje, koji tematizira seksualno nasilje, dobila Književnu nagradu nordijskog vijeća, a Nordijska nagrada, koju dodjeljuju članovi Švedske akademije, dodijeljena joj je za ukupno dosadašnje djelo. Sofi Oksanen, koja živi u Helsinkiju, objavila je četiri romana, više kazališnih komada te liriku i eseje. Nagrada vrijedna 350.000 švedskih kruna dosad je dodijeljena švedskom nobelovcu Tomasu Tranströmeru, piscu Peru Olovu Enquistu i norveškom autoru Janu Fosseu.


Lorkina zbirka u originalnoj verziji


ŠPANJOLSKA – Više od 76 godina nakon smrti Federica Garcíe Lorke (1898–1936), jedna njegova pjesnička zbirka bit će po prvi put objavljena u izvornoj verziji.

Zbirka pjesama Poeta en Nueva York bit će objavljena u izdanju identičnu pjesnikovu rukopisu, koji uređuje britanski hispanist Andrew A. Anderson. García Lorca zbirku nastalu 1929/30, za vrijeme studijskoga boravka u New Yorku, predao je izdavaču 1936. Samo nekoliko tjedana poslije, kratko nakon izbijanja Španjolskoga građanskog rata, Lorku su ubili Francovi fašisti. Izdavač je rukopis ponio u egzil u Meksiko i ondje objavio zbirku u obrađenoj verziji. Originalni je rukopis ostao zagubljen više desetljeća, a pronađen je 1979. u Meksiku, da bi ga 2003. otkupila Lorkina zaklada.

Vijenac 498

498 - 4. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak