Vijenac 498

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čitluk

Predstavljanje dokumentarnoga filma Stariji od vremena posvećena akademiku Veselku Koromanu i otvaranje izložbe slika Mirjane Barbarić održat će se u Galeriji fra Didaka Buntića 7. travnja u 20 sati. Program je dio tradicionalne manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju, a uz moderiranje Andrije Stojića, predsjednika Ogranka u Čitluku, govorit će scenarist filma Miroslav Palameta, producent Marko Dragić i akademski slikar Franjo Primorac. (G. G.)


Kloštar Ivanić


Kroz baštinu s Maticom naslov je u samostanskoj dvorani u Kloštar Ivaniću 22. ožujka otvorene likovne izložbe kutinskog slikara i člana MH Ivice Bilandžića.


slika


Poveznica je to zapravo triju ogranaka. Kutinskog, lipovljanskog, gdje Bilandžić vodi likovnu skupinu, i domaćina, Ogranka MH u Kloštar Ivaniću. Pozdravljajući publiku to je naglasio predsjednik Ogranka u Kloštar Ivaniću fra Tomislav Božiček. Na slikarev opus podsjetio potpredsjednik lipovljanskog Ogranka Stjepan Crnko. Učinio je to isticanjem 70. obljetnice slikareva života i 40. javnoga djelovanja na sceni, zapažena i od poznatih likovnih kritičara.

Njegove 44 samostalne i 180 skupnih izložbi pratila su i pera, spominjemo samo neka, poput Josipa Depola, Jurja Baldanija, Stanka Špoljarića, Elene Cvetkove... Vrijedno je bilo i zanimanje za njegovo slikarstvo Matka Peića, posebno za vrlo zapažen Naftni ciklus. Bilandžićevi likovni motivi osobito donose rukavce Ilove i Pakre, stare mostove u Piljenicama, pa je svoj osjećaj za doživljeno zavičajno izrekao književnik i član Glavnog odbora MH Đuro Vidmarović. U novije vrijeme teme dodiruju morski krajolik, posebno otoka Krka, gdje umjetnik živi veći dio godine. Jedna faza u desetljećima stvaranja bila je isključivo ekološkog sadržaja. S te strane autoru je zahvalu iskazala Marijana Petir, protagonistica zaštite okoliša u Moslavini i odgovorna djelatnica u državnim tijelima. Otvaranje izložbe ususret blagdanu Uskrsa pratio je i nastup Pučkih pjevača iz župe Kloštar Ivanić. (Dragutin Pasarić)


Križevci


Učenici Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima na 51. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa na državnoj razini ostvarili su izvrsne rezultate: tri prve, pet drugih i tri treće nagrade! Državno natjecanje održano je u Primoštenu i Dubrovniku tijekom ožujka, a nagrađeni učenici i njihovi mentori, mnogi od njih članovi Ogranka MH u Križevcima, nastupali su u oštroj konkurenciji četrdesetak glazbenih škola. Prva mjesta osvojili su Mihaela Hadrović (solfeggio), u klasi profesorice Zlata Životić, članice OMH u Križevcima, Ivan Koprić (brač) u kasi prof. Vice Zirduma i Tamburaški orkestar (mentor Igor Kudeljnjak) koji je 2010. nastupao i u prostorijama križevačkoga ogranka. Drugu nagradu (pjevanje) osvojila je i Natalija Kralj (mentorica Arijana Marić-Gigliani), koja je na nedavnoj proslavi Matičina rođendana u Zagrebu nastupila uz klavirsku pratnju Zlate Životić i Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik.

Državnom natjecanju prethodila su regionalna natjecanja održana u Našicama, Zadru, Velikoj Gorici, Križevcima i Varaždinu od 15. do 25. veljače u disciplinama: tambure, solfeggio, klavir, solo pjevanje, gitara, orkestri. Od 26 učenika solista koji su sudjelovali, uz Tamburaški orkestar škole, osvojeno je ukupno jedanaest prvih, trinaest drugih i dvije treće nagrade. Ravnateljica Glazbene škole i članica Matice hrvatske Branka Špoljar ukazala je na dugu koncertnu suradnju Škole s Maticom, dodavši da nakon uspjeha na natjecanjima križevačka stoji uz bok dvjema zagrebačkim i jednoj splitskoj glazbenoj školi. „S pravom se možemo pohvaliti da, nakon niza sjajnih nastupa, turneja, brojnih osvojenih nagrada, plaketa i priznanja, upisanih učenika na Muzičke akademije, a u godini u kojoj se obilježava 200. godina organiziranoga glazbenog obrazovanja u gradu glazbe i 35 uspješnog djelovanja Tamburaškog orkestra, čuvamo status jedne od najboljih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj.“ (G. G)


Sveta Nedelja


U večernjim satima subote uoči Cvjetnice ili Nedjelje muke Gospodinove iz crkve blaženog Alojzija Stepinca mogli su se čuti glasovi klapa, zbora i solista. Naime, Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, iako mlad, još jednom se pokazao kao dobar pokretač kulturnih događanja uz pomoć pokrovitelja, Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice grada Svete Nedelje te Župe bl. Alojzija Stepinca Bestovje–Novaki–Rakitje.


slika


Pozdravnim govorom predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji Ivica Kapuđija, uputio je prisutne u, mnogima ne tako poznatu, povezanost klapskoga pjevanja, vokalne i zborske glazbe i Svete Nedelje preko lika i djela Mihaela Šiloboda-Bolšića, svetonedeljskog župnika. Mihael Šilobod-Bolšić vodio je župu Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji i upravo u godini u kojoj došao u Svetu Nedelju kao župnik 1760. objavio je i manual gregorijanskoga pjevanja (udžbenik) Fundamentum cantus gregoriani seuchoralis.

U crkvi, popunjenoj do posljednjeg mjesta, izvedbama Ljube Stipišića Delmate, u čiju je čast održan korizmeni koncert Na gori Maslinskoj, korizmeni dojam ostavile su Klapa Barun, Klapa Poj, Mješoviti zbor KUD-a INA te solisti Bojan Pogrmilović i Vedrana Zrnić. Maestralna djela Na gori Maslinskoj, Puče moj, Barjaci kreću kraljevi, Oče, oprosti im jer ne znaju što čine, Puna tuge majka staše, Sina smo Božjeg raspeli, Pod križem, Kad izdahnu srce Božjeg sina, Uskrsnija je Krist i Ispovidajte se pripadaju korizmenom opusu Ljube Stipišića Delmate. Veći dio njegove su skladbe, a dijelom i tekstovi. Ljubo Stipišić Delmata važna je ličnost u osvještavanju važnosti pučkoga crkvenog pjevanja. Kao skladatelj, obrađivač, pjesnik, melograf, sakupljač narodnoga blaga širokoga spektra, slikar, dirigent, voditelj klapa, organizator, producent ostavio je dubok trag u hrvatskoj kulturi, a spasio je od zaborava, snimajući i zapisujući i pučku glazbu.

Na kraju koncerta svima prisutnima riječ zahvale uputio je i velečasni Božidar Cindori, dodavši kako se nada ponovnom korizmenom koncertnom susretu već iduće godine. (Ana Lovasić)


Murter


Narodna knjižnica i čitaonica Murter u svom programu Ivanove večeri 21. ožujka ugostila je vrlo aktualna hrvatskoga književnika Tomislava Marijana Bilosnića. Program Ivanove večeri i Bilosnićev nastup organizirao je Ogranak Matice hrvatske Murter na čelu s predsjednikom Slobodanom Skračićem, koji je uz pozdravnu riječ prozborio o Ivanu Skračiću Bodulu, murterskom pjesniku i pokretaču murterskog ogranka MH.

O Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovu iznimno plodnu književnom djelu pa i američkim uspjehu iscrpno je govorio Edo Juraga. Tomislav Marijan Bilosnić pred murterskom se publikom na dojmljiv način iskazao predstavljanjem poema Kornatska molitva i Molitva svetom Franji iz zbirke Molitve nagrađene vrijednom nagradom Tin Ujević. Ukratko, Kornatska molitva posvećena je tragično stradalim vatrogascima na otoku Kornatu, a Molitva svetom Franji, u ovomu slučaju, izboru Jorgea Marija Bergoglie za papu Franju. Na traženje publike Bilosnić je čitao i ulomke iz svoga kultnog romana Listopad.

Glazbenim brojevima u programu su sudjelovali i mladi murterski glazbenici Mate Skračić i Mateja Šeneta, a stihove je kazivala Tanja Skračić. Na kraju Ivanove večeri Bilosnić je voditeljici Narodne knjižnice i čitaonice Mandi Turčinov-Ježina uručio dvadesetak svojih književnih djela. (Ivan Raos)


Nova Gradiška


Uoči Dana hrvatskoga jezika 2013. Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški organizirao je predstavljanje knjige Marka Samardžije Hrvatski jezik i pravopis od ujedinjenja do kraja Banovine Hrvatske (1918.-1941.). U prostoru Gimnazije Nova Gradiška, uz nazočnost učenika, profesora i nastavnika i drugih škola grada i okolice, članova Ogranka te brojnih medija, knjigu je nadahnutim riječima, uz autora, predstavio potpredsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović. U nastavku promocije domaćini kulturnog događaja, predsjednik Ogranka Josip Ostić i ravnateljica Gimnazije Nada Peleh, inicirali su razgovor o budućnosti hrvatskoga jezika nakon pridruživanja Republike Hrvatske Uniji. (G. G.)

Vijenac 498

498 - 4. travnja 2013. | Arhiva

Klikni za povratak